Onkoloji Ünitesinde Yeni Robotik Ilaç Hazirlama Cihaziyla Maksimum Verim

Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Onkoloji Ünitesi bünyesinde hizmete giren robotik ilaç hazirlama cihazi ile hizmet kalitesi daha da artti.

Onkoloji Ünitesinde Yeni Robotik Ilaç Hazirlama Cihaziyla Maksimum Verim
Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Anabilim Dali ve Tibbi Onkoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Onur Esbah, robotik ilaç hazirlama cihazi hakkinda bilgiler verdi. Robotik ilaç hazirlama cihazinin sitotoksik ilaçlarin el degmeden, gravimetrik (tam dozda) dolum ile hazirlanmasini sagladigini ifade eden Esbah, antineoplastik ilaç hazirlama robotunun; uygulayiciya, çevreye ve ilaç hazirlanmasina yönelik riskleri ortadan kaldirmak için gelistirilmis tam kapali bir sistem oldugun kaydetti.



“Ilaç tasarrufu sagliyor”

Yeni robotik ilaç hazirlama cihazinin Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi’nde yaklasik 1 aydir kullanildigini bildiren Onur Esbah, robotik sistemden önce 3 yil boyunca tam otomatik sistem ile hizmet verdikleri bilgisini paylasti. Robotik cihazin bir önceki sistemden farklarini siralayan Prof. Dr. Esbah, “Önceki cihaza göre robotik sistemde, gravimetrik dolum, volumetrik dolum bulunmaktadir. 5 adet hepa filtre bulunmaktadir. Yani ilaç çok daha hassas ölçüm ile hazirlanmaktadir. Kapali sistem atik yönetimi bulunmaktadir. Bu da içerdeki ilaçli ortami kisiye nüfuz etmeden dis ortama atilimini saglamaktadir. Yapilan dolumlarin mg ve ml cinsinden bilgisi verilmektedir. Geriye dönük izleme yapilabilmektedir. Ilaç tasarrufu yapmaktadir” dedi.

Robotik ilaç hazirlamanin üstün bir doz keskinligi sunduguna dikkat çeken Prof. Dr. Onur Esbah, “Antineoplastik ilaci; islemin basinda ve sonunda tartarak, enjektör pozisyonunu da sürekli denetleyerek istenilen pozolojinin tam olarak uygulanmasini saglar” diye konustu.

Robotik ilaç hazirlama cihazinin hazirlayici ve kullanicilari sitotoksik ajanlara maruz kalmasini önledigini belirten Esbah, “Dogru dozlama yapabiliyoruz. Enjektör kaynakli olusacak hatalari en alt seviyeye indirebiliyoruz. Yine atik yönetimi sayesinde, kullanici sitotoksik ilaç maruziyetine ugramamaktadir” diye konustu.



“Ilaç dozu en hassas düzeyde alabilmekte”

Kemoterapide önemli olanin dogru dozlamayi maksimum seviyede yapabilmek oldugunun altini çizen Düzce Üniversitesi ögretim üyesi Onur Esbah, “Hasta, bu hassas ayarlama sayesinde hekimin belirledigi ilaç dozunu en hassas düzeyde alabilmektedir. Kapali sistemde çalisilan robotun ile hazirlayici ilaca maruz kalmiyor, ilaci soluma riski engelleniyor. Geçmise yönelik verilen ilaçlarin takibi yapilabiliyor. Ayrica Ilaç kaybi önlenerek ilaç tasarrufu yapilmis oluyor” dedi.



“Uygulayici kaynakli hatalar azaltilir”

Son zamanlarda yapilan çalismalarin tehlikeli ilaçlara maruz kalmanin saglik alaninda çalisanlarda infertilite, düsük, dogum kusurlari, lösemi ve diger kanser tiplerine yol açabildigine isaret eden Prof. Dr. Esbah, “Buharlar, aerosoller, sizintilar, dökülmeler ve kazaen igne batmasi yaralanmalarinin hepsi potansiyel risk tasimaktadir. Robotik ilaç hazirlama cihazi sayesinde bu tür risklerin de önüne geçmek hedeflenmektedir. Robotik uygulamalar ile hastanelerde antineoplastik ilaç hazirlama asamalarinda tam doz eldesi yaninda; uygulayici kaynakli hatalar azaltilir, daha yüksek bir etkinlik ve hizmet kalitesi saglanir” seklinde açiklamasini tamamladi.
Kaynak: İHA