Moskova'daki Terör Saldirisinin Zanlilari Tutuklandi

Rusya’nin Moskova Bölgesi’nde bir konser salonuna silahli saldiri yaparak en az 137 kisinin ölümüne neden olan zanlilar çikarildiklari mahkeme tarafindan tutuklandi.

Moskova'daki Terör Saldirisinin Zanlilari Tutuklandi
Rusya’ya bagli Moskova Bölgesi’ndeki Crocus Belediye Binasi’nda bulunan konser salonuna silahli saldiri yaparak en az 137 kisinin ölümüne neden olan ve saldiridan hemen sonra yakalanan zanlilar Moskova’daki Basmanny Bölge mahkemesinde hakim karsisina çikarildi. Zanlilar, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) elemanlari nezaretinde mahkeme salonuna sirayla alinirken silahli saldiriyi gerçeklestiren Dalerdjon Barotoviç Mirzoyev ilk tutuklanan sanik oldu. Daha sonra sirasiyla Saidakram Raçabalizod, Samsidin Fariduni ve Muhammedsobir Fayzov’da mahkeme tarafindan 22 Mayis’ta görülecek olan ilk durusmaya kadar tutuklandi.

Görülen durusmada saldiriyi gerçeklestiren saniklarin tümü suçlamalari kabul etti. Saniklardan sorgusu sirasinda kulagi kesildigi öne sürülen Saidakram Raçabalizod’un sol kulak kisminin sargi beziyle kapatildigi görüldü.

Diger sanik Muhammedsobir Fayzov ise durusma salonuna sedyeyle getirildi.

Tüm saniklarin çatisma veya sorgusu sirasinda agir yaralandigi ve bitkin oldugu görülürken tümü Tacikistan uyruklu olan ve Rusça bilmeyen bazi saniklar için tercüman kullanildi. Gazetecilerin, saniklar salona alindigi sirada kisa kisa görüntü almasina izin verilirken durusma sirasinda ise mahkeme kapali oturuma geçti. Mahkeme heyeti, Rusya Sorusturma Komitesi’nin talep ve raporlari dogrultusunda tüm saniklarin 22 Mayis’a kadar tutuklanmasina karar verdi.

22 Mart gecesi Moskova yakinlarinda yer alan Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldirinda su ana kadar 137 kisi yasamini yitirdi 150’dan fazla kisi de yaralandi. Saldirinin ardindan silahli saldiriyi gerçeklestirdigi iddia edilen kisiler Ukrayna sinirina yakin noktada Rus kolluk güçleri tarafindan yakalandi. Saldirinin ardindan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e rapor sunan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) direktörü Aleksandr Bortnikov silahli 4 saldirganin da dahil oldugu toplam 11 kisinin yakalanarak gözaltina alindigini duyurmustu. Gözaltinda bulunan diger saniklarin da sorgusunun devam ettigi ögrenildi. Bu kisilerin de sorgusunun ardindan mahkemeye çikarilmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA