Filipinler, Çin'in Maslahatgüzarini Bakanliga Çagirdi

Filipinler Disisleri Bakanligi, Çin sahil güvenliginin Güney Çin Denizi’ndeki "saldirgan eylemlerini" protesto etmek amaciyla Çin’in maslahatgüzarini bakanliga çagirdi.

Filipinler ve Çin arasinda Güney Çin Denizi’nde tansiyon yükseldi. Filipinler Disisleri Bakanligi, Çin sahil güvenliginin Güney Çin Denizi’ndeki "saldirgan eylemlerini" protesto etmek amaciyla Çin’in maslahatgüzarini bakanliga çagirdigini duyurdu. Bakanlik tarafindan yapilan açiklamada, Çin’in, Filipinler’in kendi münhasir ekonomik bölgesindeki rutin ve yasal faaliyetlerine müdahalesinin kabul edilemeyecegi ifade edilerek, Çin’in Filipinler’in egemenlik haklarini ihlal ettigi, Çin gemilerinin bölgeyi derhal terk etmesi çagrisi yapildi.

Çin’in saldirgan eylemlerinin Güney Çin Denizi’ndeki gerilimi azaltma, baris ve istikrari saglama konusundaki isteginin sorgulanmasina neden oldugu kaydedilen açiklamada, Çin’in bu eylemlerinin bölgede barisi ve is birligini gelistirmeye yönelik faaliyetleri tesvik etme çabalariyla çelistigi vurgulandi.

Filipinler Disisleri Bakanligi, Cumartesi günü Çin sahil güvenliginin sivil bir tekneye tazyikli su kullandigini açiklamis, teknede hasar meydana geldigini ve 3 mürettebatin yaraladigini belirtmisti. Çin sahil güvenligi tarafindan yapilan açiklamada ise Çin sularina izinsiz giren Filipinler’e ait gemilere karsi gerekli önlemlerin alindigi ifade edilmisti.

Çin, Güney Çin Denizi’nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da bölgede egemenlik iddialarinda bulunuyor.
Kaynak: İHA