Su Ve Baris

DÜZCE – Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisligi Bölümü tarafindan düzenlenen baris için sudan faydalanmak temali Dünya Su Günü etkinligi gerçeklestirildi.

Su Ve Baris
Istiklal Konferans Salonu’nda gerçeklestirilen etkinlikte konusan Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisligi Bölüm Baskani Doç. Dr. Bekir Çevik; artan su krizinin, ekonomik ve sosyal kalkinmada tehdit olgusuna dönüstügünü belirterek, dünyada farkindalik olusturmak için Dünya Su Günü’nde çesitli etkinlikler gerçeklestirildigini ifade etti.

Suyun bizlere miras birakilan kiymetli bir deger oldugunu dile getiren Çevik, suyun bilinçli ve tasarruflu kullanilmasinin önemine dikkat çekti.

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadag, Dünya Su Günü’nün, 1993 yilindan itibaren farkli temalarla kutlandigini söyleyerek, suyun; hayatin baslangici ve devami, yasamin temeli oldugunu ifade etti.

Suyun iyi kullanildiginda bereketli, kötü kullanildiginda savas, kitlik, hastalik meydana getirdigine isaret eden Karadag, düzenledikleri programla suyu anarken barisi da dile getirmek istediklerini vurguladi.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ise suyun hayatin kaynagi oldugunu ifade ederek iklim krizi, nüfus artisi gibi etmenlerin suyu etkiledigini belirterek herkesin Dünya Su Günü’nü kutlayarak, suyun ekonomik ve verimli kullanilmasini tavsiye etti.

Açilis konusmalarinin ardindan program, davetli konusmacilarin sunumlari ile devam etti. Programa çevrim içi olarak katilan Istanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Sen, “Iklim Degisikligi ve Ortadogu Su Kaynaklari” baslikli bir sunum gerçeklestirdi. Zekai Sen, bu yilin temasinin su ve baris oldugunu söyledi.

Dünyada en çok ölümlerin suya bagli olaylar neticesinde gerçeklestigini belirten Sen, Türkiye’nin su fakiri ülke olmaya yakin olduguna isaret etti.

Programin diger konusmacisi Tarim ve Orman Bakanligi Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü’nden Dr. Gonca Karaca Bilgen “Türkiye’de Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Politikalari” baslikli sunumu ile programa katki sagladi. Hizli nüfus artisi, gida talebi, iklim degisikligi, dogal kaynaklarin tükenmesinin suya baski yapan faktörler oldugunu söyleyen Bilgen, Türkiye ve dünyadaki su politikalari hakkinda önemli degerlendirmelerde bulunarak Bakanlik olarak hayata geçirdikleri projelerden örnekler verdi.

Etkinligin son konusmacisi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarimsal Yapilar ve Sulama Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yildirim ise, “Kuraklik ve Küresel Iklim Degisikliginde Sulama Stratejileri ile Sulama ve Verim Iliskileri” adli sunumunda, bitkinin ihtiyaç duydugu anda ve ihtiyaci oraninda su vermenin çok önemli oldugunu vurguladi. Havzada ikilim degisikliginin etkilerinden bahseden Yildirim, su verimliligi hedefleriyle sunumunu noktaladi.
Kaynak: İHA