Mostra Karnavali Izmir'den Sakiz'a Uzanan Dostluk Eli Ile Renklendi

Sakiz Adasi’nin ev sahipligi yaptigi Mostra Karnavali, bu yil da uluslararasi bir katilimla düzenlendi. Izmir’den katilan dev kuklalar festivalin gözdesi olurken, ilk kez bir Türk ekibinin korteje katilmasi, karnavalin çesitliligini ve kültürel zenginligini arttirdi.

Mostra Karnavali Izmir'den Sakiz'a Uzanan Dostluk Eli Ile Renklendi
Yunanistan’in popüler turizm merkezlerinden Sakiz Adasi, geçtigimiz günlerde eglenceli bir karnavala ev sahipligi yapti. Homeros’un adasi olarak da bilinen ve tüm dünyadan turistlerin ziyaret ettigi Sakiz Adasi’nin en önemli karnavallarindan Mostra Karnavali, bu yil da keyifli görüntülere sahne oldu. Çesitli müzikler esliginde, rengarenk insanlarla dolan sokaklarda adeta bir bayram havasi yasanan festivalin bu yil sira disi bir konugu vardi.

Tarihte ilk kez Türkler karnaval kortejinde yer aldi

48’incisi gerçeklestirilen karnavala ilk kez özel davet üzerine bir Türk organizasyon sirketi, Anatolia Organizasyon da dev kuklalari ile renk katti. Adanin kirmizi tasli evleri ile ün yapmis Thymiana köyünde düzenlenen Mostra Karnavali’nin tarihi, korsanlarin Ege’de kol gezdigi Ortaçag’a dayaniyor. Adaya saldiran korsanlari yenen Thymiana halki, bu zaferi her yil coskuyla kutluyor. Her türden kostümün ve maskenin kullanildigi, halk oyunlarinin ve özel gösterilerin sergilendigi, yerel lezzetlerin ikram edildigi karnavalda, Izmirli etkinlik firmasi Anatolia Organizasyon’un neseli dev kuklalari binlerce turistin yogun ilgisi ve sevgi gösterisiyle karsilasti.

Karnaval için Sakiz Adasi’nin Thymiana köyüne gelen ve sayilari iki bine yaklasan Türklerin coskusu da festival kortejine damga vuran gösterisli kuklalari tasiyanlarin Türk oldugunu ögrenince katlanarak artti. Yunan ulusal medyasinda haber olarak genis yer bulan karnavalin geçit töreni esnasinda sahneden sik sik Türklere “Hos Geldiniz” anonslari yapildi. Karnaval boyunca Sakizlilarin 4 metrelik kuklalar ile Türk ekibe gösterdigi sicak ilgi ve misafirperverlik, iki ülke arasinda kültür köprüsü ile kurulan dostlugu perçinledi.

Ada halkinin aylar öncesinden hazirlanmaya basladigi karnaval için Turizm Müdürlügü, Belediye ve Kültür Isleri yetkililerinin temasa geçtigi Anatolia Organizasyon firmasi sahibi Ismail Gündüz, Dev Kukla Korteji ile ülke sinirlarini asarak bir ilki gerçeklestirmekten gurur duydugunu belirtti.

Ekip olarak karnavalin gözdesi olmanin mutluluk verici oldugunu ekleyen Gündüz, Türk ve Yunan halklarinin tarihten gelen yakinliginin yani sira resmi iliskilerdeki isinma ve Türklere kapi vizesi uygulanmasi gibi olumlu adimlarin atilmasi ile iki ülke arasindaki is birliklerini artiracaklarini dile getirdi.
Kaynak: İHA