Reel Kesim Güven Endeksi Mart Ayinda 1,5 Puan Artti

Mevsimsellikten arindirilmis Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), Mart ayinda bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 103,5 seviyesinde gerçeklesti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi’nin (TCMB), imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 731 is yerinin yanitlarindan olusturdugu anket sonuçlarina göre, 2024 yili Mart ayinda mevsimsellikten arindirilmis Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,5 puan artarak 103,5 seviyesinde gerçeklesti.

Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat siparis miktari, son üç aydaki toplam siparis miktari, genel gidisat ve gelecek üç aydaki toplam istihdama iliskin degerlendirmeler endeksi artis yönünde etkilerken, mevcut toplam siparis miktari, mevcut mamul mal stoku ve sabit sermaye yatirim harcamasina iliskin degerlendirmeler endeksi azalis yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arindirilmamis Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 2,9 puan artarak 104,4 seviyesinde gerçeklesti.

Son üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacminde azalis bildirenler lehine olan seyrin artis bildirenler lehine döndügü görüldü.

Iç piyasa siparis miktarinda azalis bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendigi, ihracat siparis miktarinda azalis bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre zayifladigi gözlendi.

Mevcut toplam siparislerin mevsim normallerinin altinda oldugu yönündeki degerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklari seviyesinin mevsim normallerinin üstünde oldugu yönündeki degerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendigi görüldü.

Gelecek üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat siparis miktari ve iç piyasa siparis miktarinda artis bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendigi görüldü.

Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatirim harcamasina iliskin artis yönlü beklentilerin bir önceki aya göre zayifladigi, gelecek üç aydaki istihdama iliskin artis yönlü beklentilerin ise güçlendigi gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artis olacagini bekleyenler lehine olan seyrin güçlendigi, son üç ayda artis oldugunu bildirenler lehine olan seyrin ise zayifladigi görüldü.

Gelecek üç aydaki satis fiyatina iliskin artis yönlü beklentilerin de zayifladigi gözlendi. Gelecek on iki aylik dönem sonu itibariyla yillik ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 54,5 seviyesinde gerçeklesti.
Kaynak: İHA