Macaristan Basbakani Orban Açiklamasi 'Brüksel'de Savas Atmosferi Var'

Macaristan Basbakani Viktor Orban, Avrupa Birligi’nin baskenti Brüksel’de savas atmosferinin hakim oldugunu ifade etti.

Macaristan Basbakani Viktor Orban, AB Liderler Zirvesi’nin düzenlendigi Brüksel’de Kossuth Radyosu’nun programina konuk oldu. AB Liderler Zirvesine dair konusan Orban, "Macaristan’dan Brüksel’e gelmek garip bir his. Macaristan normal bir ülke, sakin ve makul bir düsünce hakim. Brüksel’e vardiginizda politikacilarla konustugunuzda sasiriyorsunuz. Burada bir savas atmosferi var. Burada liderler Rusya’ya karsi kendi savaslarini yürütüyormus gibi konusuyorlar. Bakin, bu Rusya ile Ukrayna arasindaki bir savas. Bu bizim savasimiz degil. Giderek daha ciddi sonuçlara yol açan bir savas sarmalinin içindeler" dedi.



"Bati, Ukrayna’ya 2-3 ay içinde asker göndermeye karar verebilir"

Batili ülkelerin Ukrayna’ya asker gönderme ihtimali sorulmasi üzerine Orban, "Kisa zaman içerisinde devasa degisimler meydana geldi. 2 veya 3 ay önce hayal bile edilemeyecek seyler, bugün genel kabul gören seyler haline geldi. Almanlarin Ukrayna’ya ölümcül silah göndermek istemediklerini, bunun yerine ekipman ve migfer göndermeyi tercih edeceklerini söylediklerini hatirliyorum. Simdi ise Almanya’nin Ukrayna’ya Moskova’yi ya da en azindan Rusya’nin ileri bölgelerini vurabilecek füze sistemlerini göndermesi gerektigini söylüyorlar” dedi.

Orban, halihazirda çilginca ve imkansiz gibi görünen seylerin de bu sekilde 2 veya 3 ay içerisinde gerçege dönüsebilecegi uyarisinda bulundu.

“Savasa dogru ilerliyoruz”

Brüksel’de alinan kararlarin gerçek dünyada sonuçlari olacagina iliskin endiselerini dile getiren Orban, “Bu bir video oyunu degil. Bu gerçek dünya. Alinan her karar nedeniyle bir sonraki gün birileri ölebilir. Simdiye kadar yüz binlerce kisi öldü. Verilen kararlar, yetimler, mahvedilen hayatlar ve yikilan sehirler ortaya çikariyor” ifadelerini kullandi.

Orban, “Avrupa’nin politikalarini dogru bir sekilde ele alip almadigimiz konusunda çok düsünüyorum. Avrupa siyasetini sag, sol, ulusal egemenlik yanlisi, küreselci gibi geleneksel kaliplar içerisinde ele aliyoruz. Günümüzde belirleyici meseleyi kimin baris yanlisi, kimin savas yanlisi oldugu seklinde görüyorum. En önemli sey, bu savas psikolojisini durdurmak, zira giderek savasa dogru ilerliyoruz” dedi.

Ukrayna’daki çatismanin 3. Dünya Savasi’na dönüsmemesi gerektigini vurgulayan Orban, “I. Dünya Savasi da yerel bir çatisma olarak basladi ve adim adim ilerledi. Baslangiçta bir Balkan savasi oldugu sanilan sey, aslinda I. Dünya Savasi’nin ilk perdesiydi” diye konustu.

Orban, "NATO ülkelerinden birinin Rusya ile silahli çatismaya girmesi durumunda dünya savasi o kadar da uzakta olmaz" dedi.



Çiftçi protestolarina destek

Ukrayna tahili ile rekabet edemeyen Avrupali çiftçilerin öfkelerine hak verdigini de vurgulayan Macar lider, “Çiftçilerimizin iflas etmesini engellemek için büyük çaba gösteriyoruz. Brüksel bu konuda sagir, zira savas nedeniyle atesi yükselmis durumda” dedi.

Kaynak: İHA