Kalin Bagirsak Kanseri Farkindalik Ayi

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi, Tibbi Onkoloji Bölümü Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Mustafa Yildirim, “Ciddi bir hastalik olan kalin bagirsak (Kolorektal) kanserinin farkli tedavi seçenekleri var” dedi.

Kalin Bagirsak Kanseri Farkindalik Ayi
Prof. Dr. Yildirim, 1-31 Mart Kalin Bagirsak Farkindalik Ayi nedeniyle yaptigi açiklamada, kolon olarak da bilinen kalin bagirsagi ya da rektumu (Kalin bagirsagi anüse baglayan son kisim) etkileyen bu kanserin, kolon ve rektal birlesiminin kisaltilmis hali olan “Kolorektal" olarak da tanimlandigini söyledi.



Ilk asamada herhangi bir belirtisi olmayan kalin bagirsak kanserinin yol açacagi sorunlara deginen Prof. Dr. Yildirim, bunlari, “Karin agrisi, bagirsak hareketlerinde degisiklik (Doku, boyut, sayi, renk vb.), diskida kan, zayiflama, yorgunluk hissi, nefes darligi, vb belirtiler” olarak siraladi.

Kalin bagirsak kanserinin tespitinde birkaç test kullanildigini belirten Prof. Dr. Yildirim, bunlari söyle özetledi:

“Kolonoskopi: Kanser süphesinde, anüsten baslayip kolona kadar bir tüp ile küçük bir kamera araciligiyla hastaliga yönelik tarama islemi olan kolonoskopi önerilmektedir.

BT Kolonografi (Sanal kolonoskopi): Bu özel görüntüleme teknigiyle kanser ve polipler aranir.

Diskida Kan Testi: Bu testler, genellikle diski örneklerinde kan olup olmadigini kontrol etmek için yapilir. Kanser ya da polipler kanamaya sebep olabildiginden bu testler mevcut kanamalarin tespitinde yardimci olur. Sigmoidoskopi: Kolonoskopiye benzer bir islemdir. Kolonun tamamina degil sadece son kismina bakilir.”

Kalin bagirsak kanseri türlerinin genelinde kullanilan tedavi yöntemlerine deginen Prof. Dr. Yildirim, “Tedavi yöntemleri arasinda kolon ya da rektumdaki kanserli bölümün çikarilmasina yönelik ameliyat, kanser hücrelerini öldüren ya da büyümelerini durdurmaya yönelik ilaçlarin kullanildigi kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hedefe yönelik yeni tedavi teknikleri bulunmaktadir” ifadelerine kullandi.

Prof. Dr. Yildirim, bu hastaligin tedavisinde, az bir oranda da olsa kanserin büyümesini durdurmaya yönelik, vücudun bagisiklik sistemiyle birlikte çalisan ilaçlarin kullanildigi immünoterapinin de uygulandigina dikkat çekti.

“Kanser taramasi önemli”

Kalin bagirsak ve rektumda kanser taramasinin, belirtileri ya da kansere dönüsebilecek polip adi verilen olusumlari kontrol etmek amaciyla yapildigini vurgulayan Prof. Dr. Yildirim, söyle devam etti:

“Taramaya baslamak için 45 yas önerilir. Bu kansere yakalanma riski yüksek olanlar taramaya daha erken yaslarda baslamalidir. Ailesinde kalin bagirsak kanseri öyküsü olan, ‘Crohn hastaligi’ ya da ‘ülseratif kolit’ diye isimlendirilen kalin bagirsak hastaliklarina sahip bireyler, yüksek risk grubundadir. Yapilan taramalar herhangi bir semptom görülmeyen ya da kanser düsünülmesini gerektirecek nedeni olmayanlara yapilir. Böylece poliplerin kansere dönüsmeden bulunmasi, çikarilmasi ya da kanserin büyümeden, yayilmadan ya da herhangi bir soruna neden olmadan, erkenden tespiti amaçlanir.”

Yapilacak kanser taramalarina iliskin testlerin sikliginin, bu kanserin riski ile yapilacak teste göre degiseceginin altini çizen Prof. Dr. Yildirim, “Kalin bagirsak kanseri riski yüksek kisiler daha sik tarama testleri ve kolonoskopi yaptirmalidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA