Edirne'de Iki Genç Mühendis Yerli Ve Milli Tasinabilir Sarj Istasyonu Üretti

Edirne’de iki genç mühendis elektrikli araçlar için yerli ve milli tasinabilir sarj istasyonu gelistirdi.

Edirne'de Iki Genç Mühendis Yerli Ve Milli Tasinabilir Sarj Istasyonu Üretti
Elektrikli araç sürücülerinin sarj istasyonu bulmakta zorlandigi süreç boyunca mobil sarj istasyonu projesini hayatta geçirmek için yola çiktiklarini söyleyen mühendisler, gelistirdikleri ürün sayesinde artik böyle bir sorunun yasanmayacagini ifade ettiler. 2 buçuk kilogram agirliginda olan tasinabilir cihaz, hafifligi bakimindan da sürücülere büyük kolaylik sagliyor.

Yaklasik 3 yil içerisinde büyük emeklerle gelistirdikleri mobil sarj istasyon cihazini basarili bir sekilde bütün testlerden geçiren genç mühendisler, seri üretim için gün sayiyor.

“Yerli imkanlarla kendimiz üretmeye karar verdik”

Elektrikli araç sarj istasyonlari ürettiklerini belirten elektrik ve elektronik mühendisi Yilmaz Çelik, “Bu istasyonlar araç bagajinda tasinabilir mobil istasyonlar. Ilk prototipimiz bittikten sonra çok fazla disa bagli komponent oldugunu fark edip, bu komponentleri de yurt içinde yerli imkanlarla kendimiz üretmeye karar verdik. Daha sonrasinda bunu hayata geçirip disa bagimliligi sonlandirmis olduk. Tasinabilir sarj istasyonlarinin azligindan kaynakli bu ürünü üretmeye yöneldik. Ürün bizim için tamamen yerli bir hale gelmis oldu ve aslinda bu da bizim için bir gurur kaynagi diyebilirim. Yurtdisinda üretilip ülkemize gelen bir sürü cihaz var, yani bunlari birçogumuz fark ediyoruz bu farkindalikla yola çikarak bizim gibi genç adaylar girisimlerde bulunup bu projeleri gerçeklestirebilirler. Hepimizde bunu yapabilecek yetenegin oldugunu düsünüyorum” dedi.



"Ülkemiz için yeni ürünler üretmeliyiz”

Iki genç girisimci olarak yola çiktiklarini ifade eden makine mühendisi Berk Ciravoglu, "Kullanicilarin kolayligi açisindan hayatini kolaylastirabilecek bir sarj istasyonu ürettik. Insanlar evinde, is yerinde, ofislerde, yazliklarinda istedigi yerde aracini güvenle sarj edebilecek. Sarj istasyonu açigini görerek basladik. Insanlarin araçlari var fakat sarj istasyonu bulmakta zorlaniyorlar. Biz de bu konuda bir girisim yapalim, neden kendi sarj istasyonunu yaninda tasiyamasin dedik. Araç sarj istasyonumuz ayni zamanda günes paneli destekli olarak da çalisabilmektedir. Hedeflerimiz, uluslararasi alanda da ürünümüz yaymak. Ülkemizin adini duyurmak, bu disa bagimliligin önüne geçmektir. Biz bu yola çiktigimizda elimizde hiçbir sey yokken sifirdan baslayip, bir kagit kalemle baslayarak buralara kadar geldik. Bu odalardan bu istasyonlar çikmaya basladi.

Suanda yüzde yüz güvenilir, testlerden geçmis ve global olarak da ilerleyecek bir ürün yaptik. Fiyatimiz 650 dolar civarinda, emsallerinden çok daha düsük neredeyse yüzde elli daha düsük sekilde aslinda bunu üretmeyi hedefliyoruz ve ürünümüz çok hafif, tasinabilir iki buçuk kilo agirliginda daha da hafifletmeyi hedefliyoruz. ARGE’lerimiz devam ediyor. Daha da gelistirmeye çalisiyoruz. Teknolojiyi takip ediyoruz. Bizim artik kendi ürünlerimizi üretmemiz gerekiyor. Burada ilham olmamiz, insanlara ivme kazandirmamiz, teknolojik altyapiya destek saglamamiz gerekiyor. Herkes elini tasin altina koymali. Ülkemiz için yeni ürünler üretmeliyiz” seklinde konustu.



“Proje sayesinde bu sarj imkanina kavustuk”

Elektrikli aracini sarj etmenin zorlugunu vurgulayan araç sürücüsü Cihan Arda Turut, “Arkadaslarimizin yaptigi bu proje sayesinde bu sarj imkanina kavustuk. Ayni zamanda bir tek bizim gibi elektrikli araç sürücüleri degil. Elektrikli scooter, elektrikli bisiklet süren teknoparkta birçok mühendis arkadasimiz var. Onlara da bu imkan saglanmis oldu” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA