ABD'nin 'Gazze'de Ateskes' Tasarisina Rusya Ve Çin Vetosu

ABD’nin Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sundugu Gazze’de acil ateskesin zorunlulugundan bahseden karar tasarisi, Rusya, Çin ve Cezayir’in oylariyla reddedildi.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari araliksiz devam ederken can kayiplari da günden güne artiyor. Saldirilarin basindan beri Israil’in en büyük destekçisi olan ABD bugün 15 üyeli Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Gazze’de ateskesin zorunlulugundan bahseden, ayni zamanda da Hamas’in 7 Ekim’deki operasyonunu kinayan bir tasari sundu. Karar tasarisi, kuruldaki 11 üye tarafindan desteklenirken, Rusya, Çin ve Cezayir aleyhte oy kullandi. Guyana ise çekimser kaldi.

“ABD ikiyüzlü bir sov ortaya koyuyor”

ABD’nin “Acil ve kalici bir ateskesin zorunlulugundan” bahseden tasarisini veto eden Rusya, ABD’yi Israil’e baski yapmayarak karar tasarisi yoluyla “ikiyüzlü bir sov” ortaya koymakla itham etti. Rusya’nin BM Büyükelçisi Vasiliy Nebenzya, karar tasarisinin asiri derecede siyasi oldugunu ve Israil’in Gazze Seridi’nin güneyindeki Refah kentinde bir askeri operasyon baslatmasina fiilen yesil isik yaktigini söyledi.

Karar tasarisinin metninde bir ateskes çagrisi bulunmadigini ileri süren Nebenzya, ABD yönetimini uluslararasi kamuoyunu kasitli bir sekilde manipüle etmekle suçladi. Rus Büyükelçi, BM Güvenlik Konseyindeki diger büyükelçilere, “Eger tasariyi geçirmis olsaydiniz, kendinizi utanca gömmüs olacaktiniz” diye hitap etti.

“Konsey, çok fazla zaman kaybetti”

Tasariyi reddeden Çin’in BM Büyükelçisi Zhang Jun ise BM Güvenlik Konseyi’nin BM Genel Kurulu ve BM Genel Sekreterinin taleplerine paralel sekilde acil ve sartsiz bir ateskes çagrisi yapmasi gerektigini ifade etti.

Zhang Jun, konseyin bu konuda ayak sürüdügünü ve çok fazla zaman kaybettigini ifade ederek, Çin’in Arap devletlerinin de görüsleri çerçevesinde ABD tarafindan sunulan tasariyi reddettigini belirtti.

Ingiltere ve ABD’nin Çin’in vetosuna yönelik elestirilerinin ikiyüzlü oldugunu vurgulayan Zhang Jun, “Eger ateskes konusunda ciddi iseler, yeni bir tasariyi destek vermeliler” diye konustu.



ABD, Rusya’yi tasariyi siyasilestirmekle suçladi

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise Rusya ve Çin’i baris için anlamli hiçbir sey yapmamakla suçladi. Amerikali Büyükelçi, Rusya’nin karar tasarisini veto ederek siyaset yapmayi tercih ettigini ileri sürdü.

Oylamada çekimser kalan Guyana’nin BM Büyükelçisi Carolyn Rodrigues-Birkett ise ülkesinin karar tasarisini desteklememe sebebinin tasarinin “acil ateskes çagrisi” yapmamasi oldugunu ifade etti.

Gazze’de insan eliyle olusturulan felaketin acil ateskes çagrisi olmadan durdurulamayacagini ifade eden Rodrigues-Birkett, tasarida Hamas’in tuttugu rehinelerden bahsediliyor olmasina da tepki gösterdi. Rodrigues-Birkett, “Filistinlilerin kendisi de baskalarinin isledigi suçlar nedeniyle rehin tutulmamali” diye konustu.

Kaynak: İHA