ABD Disisleri Bakani Blinken Açiklamasi 'Yapilmasi Gereken Zor Isler Var, Ancak Yapmaya Kararliyiz'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, 6. Orta Dogu turunun ardindan ziyaret ettigi Israil’de, “Son birkaç haftada rehine müzakerelerinde ilerleme kaydettik. Hala yapilmasi gereken çok is var, yapilmasi gereken zor isler var, ancak bunu yapmaya kararliyiz” dedi.

ABD Disisleri Bakani Blinken Açiklamasi 'Yapilmasi Gereken Zor Isler Var, Ancak Yapmaya Kararliyiz'
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, 6. Orta Dogu turunun ardindan ziyaret ettigi Israil’de, temaslarinin ardindan açiklamalarda bulundu. Görüsmelerde esir takasina odaklandigini belirten Blinken, “Son birkaç haftada rehine müzakerelerinde ilerleme kaydettik, bosluklari kapattik, ancak neredeyse tanim geregi son maddelere geldiginizde, bunlar en zor olanlar olma egilimindedir. Dolayisiyla hala yapilmasi gereken çok is var, yapilmasi gereken zor isler var, ancak bunu yapmaya kararliyiz” dedi.

Gazze’ye insani yardimin artirilmasi ve sürdürülmesinin zorluguna degindigini aktaran Blinken, “Gazze nüfusunun yüzde 100’ü gida güvencesinden yoksun durumda. Yüzde 100’ü insani yardima ihtiyaci var. Durumu iyilestirmek için bazi olumlu adimlar atildi, ancak bu yeterli degil ve çok daha fazla insana çok daha etkili bir sekilde yardim ulastirmak için neler yapilmasi gerektigini konustuk” ifadelerini kullandi.

“Refah’ta kara operasyonu Israil’in daha fazla izole edilmesi riskini tasir”

Görüsmelerde Israil’in saldiri planlari yaptigi Gazze Seridi’nin güneyindeki Refah kentine de degindiklerini kaydeden Blinken, “Refah’ta büyük bir askeri kara operasyonu daha fazla sivilin ölmesi, insani yardimlarin daha fazla zarar görmesi, Israil’in dünya çapinda daha fazla izole edilmesi ve uzun vadeli güvenliginin ve durusunun tehlikeye girmesi riskini tasir” seklinde konustu.

Israilli yetkilileri önümüzdeki hafta Washington’da agirlayacaklarini söyleyen Blinken, “Bu gerçekten de entegre bir insani, askeri ve siyasi plan gerektiriyor. Dedigim gibi, önümüzdeki hafta bunu konusacagiz ve ileriye dönük en iyi yol gördügümüz seyin detaylarini ele alacagiz” dedi.



“Kalan birkaç boslugu doldurduk, ancak gol çizgisine ne kadar yaklasirsaniz, o kadar zorlasiyor”

Doha’daki ateskes görüsmelerine iliskin detayli bilgi isteyen gazetecilere, fazla ayrinti veremeyecegini söyleyen Blinken, “Ancak bu müzakerelere yogun bir sekilde dahil oldugumuzu, Katarlilarla çalistigimizi, Misirlilarla çalistigimizi ve Israil ile çalistigimizi söyleyebilirim. Kalan birkaç boslugu doldurduk, ancak gol çizgisine ne kadar yaklasirsaniz, o kadar zorlasiyor. Dolayisiyla üzerinde çalisilmasi gereken bazi zor konular var, ancak oraya ulasmak ve insanlari evlerine göndermek için elimizden gelen her seyi yapmaya kararliyiz. Müzakerecilerimiz de bunu basarip basaramayacagimizi görmek için yogun bir sekilde çalisacaklar” ifadelerini kullandi.

“Bu dönemde isleri daha da zorlastiracak adimlar atilmasi bizim için sorun teskil edecektir”

Blinken, Israil’in isgal altindaki Bati Seria’da 800 hektarlik bir araziye el koydugunu açikladigina iliskin bir soruya ise, “Bahsettiginiz haberi görmemistim. Ama yerlesimlerin genisletilmesi konusundaki görüslerimizi biliyorsunuz. Yikimlardan tahliyelere ve diger adimlara, atilan tek tarafli adimlara kadar, zaten zor olan 2 devlet ihtimalini daha da uzak hale getiren her sey hakkindaki görüslerimizi biliyorsunuz. Dolayisiyla bu konunun detaylarini görmedim ancak bu dönemde isleri daha da zorlastiracak adimlar atilmasi bizim için sorun teskil edecektir” diye konustu.

Kaynak: İHA