AB Liderler Zirvesi'nde Gazze, Ukrayna Ve Bosna Hersek Konularinda Tarihi Kararlar

Avrupa Birligi üyesi 27 ülkenin liderleri, Belçika’nin baskenti Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nde Gazze, Ukrayna ve Bosna Hersek’in AB’ye üyelik sürecine iliskin tarihi kararlar aldi. AB liderleri, Gazze’de yasanan insani trajediye ragmen aylardir devam eden anlasmazliklarin ardindan bugün ilk defa “savasa ateskesle sonuçlanacak bir insani ara” çagrisi yapti. Daha önce “Israil’in kendini savunma hakki oldugu” gerekçesiyle ortak karari veto eden Macaristan ve Çekya gibi ülkelerin de muhalefetlerini askiya almalariyla birlikte ilk defa Gazze için nihai ateskese yönelik bir çagri yapildi.

Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel, zirvenin ilk gününün ardindan gerçeklestirilen basin toplantisinda Gazze’ye iliskin karari “güçlü ve birlik içerisinde yapilan bir çagri” olarak nitelendirdi.

Gazze’de bir insani trajedi yasandigini ve Gazze’ye insani yardim ulasmasi için mümkün olan tüm çabalari destekleme konusunda kararli olduklarini vurgulayan Michel, “Biz uluslararasi hukuka, uluslararasi insani hukuka inaniyoruz. Bu nedenle de (Israil’i) ikna etmek için her seyin yapilmasi gerektigine inaniyoruz” diye konustu.

Gazze’de durumun bölgesel düzeyde bir krize dönüsmesinden kaçinmak istediklerini de vurgulayan Michel, “Israil hükümetine, Refah’ta bir insansiz hava araci operasyonu baslatmama çagrisi yapiyoruz zira böyle bir operasyonun sonuçlarinin ne olacagini tahayyül edebiliyoruz” dedi.

Basin toplantisinda konusan Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ise Gazze’nin bir kitlik ve bir felaket durumuyla karsi karsiya olduguna dikkat çekti. Von der Leyen, “Gazze’ye, tüm yollar kanaliyla tam, hizli, güvenli ve engelsiz insani erisim sarttir. Günde 500 kamyon veya esdegeri insani yardim malzemesinin karayolu, havayolu ve deniz yoluyla Gazze’ye girmesi gerekiyor. Avrupa Konseyi, ilave yardimlarin teslim edilmesi için Kibris’tan Gazze’ye bir deniz koridorunu özellikle onayladi. Israil hükümetine Refah’ta bir kara operasyonu baslatmamasi çagrisinda bulunuyoruz. Son olarak, Avrupa Konseyi olarak, iki devletli çözüme dayanan kalici ve sürdürülebilir bir barisa siki sikiya bagli oldugumuzu yineledik" diye konustu.

Dondurulan Rus varliklarini Ukrayna’ya askeri destek için kullanma karari

Avrupa Konseyi Baskani Michel, dondurulan Rus varliklarindan elde edilen kârlarin büyük bir kismina el konulmasi ve bunlarin Ukrayna’ya verilmesi üzerinde prensipte anlasma sagladiklarini duyurdu.

AB üyelerinin bugün alinan kararlarla AB içerisindeki birligi bir kez daha ortaya koyduklarini söyleyen Michel, “Hizli hareket etme konusunda kararliyiz. Bu paralarin bir kismini askeri teçhizat dahil Ukrayna’yi desteklemek için kullanmak istiyoruz. Bu, masadaki 27 liderin durumun ciddiyetini anladigini ve Ukrayna’ya daha fazla destek saglama hususundaki kararliligimizi ortaya koyuyor” dedi.

Senelik yaklasik 3 milyar Euro kaynak

Avrupa Komisyonu Baskani Von der Leyen ise Ukrayna’nin savas alaninda Rusya’ya karsi verdigi mücadeleyi desteklemek zorunda olduklari konusunda hemfikir olduklarini söyledi.

Bu çerçevede AB liderlerinin dondurulan Rus varliklarindan elde edilen gelirler ile Ukrayna’nin desteklenmesi yönündeki karari desteklediklerini vurgulayan Von der Leyen, “Bu Ukrayna’ya askeri teçhizat için fon saglayacak. Buradan 2024 yili için yaklasik 3 milyar Euro, önümüzdeki yillarda da benzer meblaglarda kaynak gelmesini bekliyoruz” diye konustu.

Bosna Hersek ile müzakerelere baslama karari

Michel, Avrupa Konseyi’nin bugün ayrica Bosna Hersek ile üyelik müzakerelerine baslama kararina da onay verdigini duyurdu.

Gelisme nedeniyle Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Baskani Borjana Kristo’yu tebrik eden Michel, ülkenin AB üyeligi yolunda atmasi gereken birçok adim olacagina dikkat çekti.

Haberi sosyal medya üzerinden de paylasan Michel, “Avrupa Konseyi, Bosna Hersek ile katilim müzakerelerini baslatma karari aldi. Tebrikler! Yeriniz, Avrupa ailesidir. Bugünkü karar, AB yolunda önemli bir ileri adim teskil ediyor. Simdi, Bosna Hersek halkinin da istedigi üzere istikrarli bir sekilde ilerleme saglanabilmesi için zorlu çalismalarin devam etmesi gerekiyor” diye yazdi.

Avrupa Komisyonu Baskani Von der Leyen de Bosna Hersek ile müzakerelere baslama kararini tarihi bir karar olarak nitelendirdi.

Bosna Hersek basini, Liderler Zirvesinde Bosna Hersek’in AB’ye üyelik müzakerelerine baslamasina en çok destek veren ülkelerin Avusturya, Hirvatistan, Çekya, Yunanistan, Italya, Slovakya ve Slovenya oldugunu duyurdu.
Kaynak: İHA