Mesir Festivali Nevruz Atesinin Yakilmasiyla Basladi

Manisa’da korona virüs salgini ve 6 Subat depremleri nedeniyle 4 yil üst üste yapilamayan 484. Uluslararasi Manisa Mesir Macunu Festivali, Nevruz Bayrami senlikleriyle beraber basladi. 28 Nisan’da düzenlenecek saçim töreniyle son bulacak olan festivalin Nevruz Bayrami ve Mesir Macunu Karma Töreni renkli görüntülere sahne olurken, kazanda karilan Manisa Mesir Macunundan almak isteyen vatandaslar ellerinde posetler ve plastik tabaklarla adeta birbirleriyle yaristi.

Mesir Festivali Nevruz Atesinin Yakilmasiyla Basladi
Korona virüs nedeniyle 3 yil yapilamayan ve geçtigimiz yil da 6 Subat depremleri nedeniyle yeniden ertelenen 484. Uluslararasi Manisa Mesir Macunu Festivali, Nevruz Bayrami ve Mesir Macunu Karma Töreni etkinlikleriyle basladi.

Manisa Cumhuriyet Meydaninda baslayan etkinlikte Mesir Festivali Komitesini olusturan Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün, Sehzadeler Belediye Baskanvekili Atilla Efendioglu, Manisa’yi Mesir’i Tanitma ve Turizm Dernegi Baskani Ufuk Tanik tarafindan Milli Egemenlik ve Atatürk Aniti’na çelenk sunuldu. Saygi durusunda bulunulmasi ve ardindan Istiklal Marsinin okunmasiyla devam eden etkinlikte siirler okundu, halk oyunlari gösterileri sunuldu. Etkinlikte protokol üyeleri Nevruz’un simgesi haline gelen renkli yumurtalari birbirleriyle tokusturarak kirmaya çalisti. Ardindan protokol örste demir dövdü, ates üzerinden atladi.

Etkinlik geleneksel hale gelen kortej yürüyüsüyle devam etti. Mesir Macunu sayesinde sifa bulan Hafsa Sultan ve Mesir Macununu hazirlayan Merkez Efendi’yi temsil eden tiyatrocularin esliginde protokol üyeleri Manisalilari selamlayarak, Sultan Camii Külliyesi içerisinde yer alan Sifahanenin önüne kadar yürüyüs gerçeklestirdi. Mesir ilahisinin okunmasinin ardindan konusan Manisa’yi Mesir’i Tanitma ve Turizm Dernegi Baskani Ufuk Tanik, “UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirasi listesinde yer alan ve ayni zamanda cografi tescilini aldigimiz Mesir Macunu Avrupa Birligi Cografi Isaret Tescilini de bugünlerde alacak” dedi.

Festivalin eksikligini hissettiklerini belirten Sehzadeler Belediye Baskan Vekili Atilla Efendioglu, “Insanoglu elindeki bir takim seylerin kiymetini kaybettigi zaman anliyor. Dogma büyüme Manisali olarak geçtigimiz son 4 yilda Mesir Festivalini yapamamanin eksikligini en az hepiniz kadar ben de hissettim. Neyse ki o kötü yillar geçti bugün tekrar kadim medeniyetimizin bir nisanesi olan 484. Kez Mesir Karma törenimizi yapiyoruz” diye konustu.

Festivalin Manisa’nin tanitilmasina büyük katki sagladigini vurgulayan Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün, “Manisa’mizin dünyaya tanitim açisindan oldukça önemli bir yere sahip olan Mesir Macunu Festivalimizin baslangici Mesir Karma Törenimizin hayirli olmasini diliyorum. Bu güzide ve köklü gelenegi geçmisten bugüne aktaran bütün büyüklerimize festivalin ortaya çikmasina vesile olan muhterem ecdadimizi saygi, rahmet ve minnetle aniyorum” ifadelerini kullandi.

Manisa Mesir Macunu Festivalinin Nevruz Bayramina denk gelmesiyle bir Türk kültürüne dönüstügünü ifade eden Manisa Valisi Enver Ünlü, “Yardimsever kisiligiyle bilinen Hafsa Sultan’in kendisine sifa kaynagi olan Mesir Macunundan halka dagitilmasini istemesi üzerine hazirlanan macunlar Sultan Camii kubbelerinden halka saçilir. Bu faaliyetin 21 Mart’a yani Nevruz’a denk gelmesi Mesir Festivalinin geleneksel bir Türk kültürü haline dönüstürmüstür. Kadim bir kültüre sahip olan Manisa’mizda yaklasik 484 yildir Mesir Festivali yapilmakta” dedi.



Manisalilar kazanda karilan mesirden almak için birbirleriyle yaristi

Ardindan törene katilan protokol 41 çesit bahari kazana doldurarak Manisa Mesir Macunu kardi. Törenin bitisini ellerindeki posetler ve plastik kaplarla bekleyen vatandaslar törenin sona ermesiyle adeta mesir macununun karildigi kazana akin etti. Sifali olduguna inanilan mesir macunundan bir kepçe almak isteyen vatandaslar birbirleriyle yarisirken ilginç görüntülere sahne oldu.

Nevruz Bayrami ve Mesir Macunu Karma Töreniyle baslayan 484. Uluslararasi Manisa Mesir Macunu Festivali, 28 Nisan Pazar günü Sultan Camii kubbe ve minarelerinden vatandaslara mesir macunu saçilmasiyla sona erecek.
Kaynak: İHA