Myanmar'in Devrik Lideri Kyi'nin Villasi Alici Bulamadi

Myanmar’in devrik lideri Aung San Suu Kyi’nin açik arttirmada satisa çikarilan villasina teklif gelmedi.

Myanmar'in Devrik Lideri Kyi'nin Villasi Alici Bulamadi
Myanmar’da 2021 yilindaki darbenin ardindan görevden alinan ülke lideri Aung San Suu Kyi’nin villasinin kardesi ile yasadigi mülkiyet anlasmazligi sonucu mahkeme tarafindan ocak ayinda satisa çikarilmasina karar verilmisti. Açik arttirma ile 90 milyon dolara satisa çikarilan Kyi’nin villasina teklif gelmedi. Kyi’nin avukatlari, devrik liderin rizasi olmadan gerçeklestirilen açik arttirmaya itiraz etti.

Kyi, 2022’den bu yana avukatlari ile görüsemiyor.

Villa, Kyi kadar meshur

Myanmar’in Yangon kentinde göl kenarinda bulunan iki katli villa, kardeslerinden birinin eski evlerinin havuzunda bogularak hayatini kaybetmesinin ardindan 1953 yilinda Kyi’nin annesine verildi.

Villada büyüyen Aung San Suu Kyi, yasadigi ABD ve Ingiltere’den 1988 yilinda ülkesine dönüsünde söz konusu villada hasta annesiyle ilgilendi. Kyi’nin 1988 yilinda siyasi kampanyalarinin basladigi yer olan villa, Kyi’nin Partisi Ulusal Demokrasi Birligi’nin ilk genel merkezi olarak kullanildi. Devrik lider, 2010 yilina kadar toplamda 15 yil süren üç dönemki ev hapsini de bu villada çekti.

2009 yilinda gölden yüzerek Kyi’i görmeye çalisan ABD’li bir sahis, 3 yillik hapis cezasina çarptirildi. Kyi, 2010 yilinda serbest kaldiginda ise siyasi görüsmelerini yapmaya basladigi villasinda 2011 yilinda eski ABD Disisleri Bakani Hillary Clinton, 2012 yilinin Kasim ayinda da eski ABD Baskani Barack Obama olmak üzere yabanci liderleri agirlamaya basladi.

Kyi, 2012 yilinda milletvekili olarak seçilmesinin ardindan vaktinin büyük bir kismini baskent Naypyidaw’daki evinde geçirmeye basladi.



Anlasmazlik 2000 yilinda basladi

Kyi ile ABD vatandasi olan kardesi Aung San Oo arasindaki mülkiyet tartismalari ilk olarak 2000 yilinda basladi.

Evin Kyi’ye ait olmasina itiraz eden San Oo, yillar içerisinde villaya iliskin birçok kez yasal hak talebinde bulundu. 2016 yilinda Yangon’daki mahkeme, villanin Kyi’ye ait olduguna ancak arazinin yarisini Kyi’nin kardesinin alma hakkina sahip olduguna hükmetti. 2018 yilinda ise Yüksek Mahkeme, mülkün satilmasi ve elde edilen kazancin da paylasilmasina yönelik temyiz basvurusunu karara baglamadi.
Kaynak: İHA