Düzce'de Hayvanciliga Destek

DÜZCE – Düzce’de Yonca Üretiminin Gelistirilmesi Projesiyle 136 çiftçiye yüzde 25 çiftçi katkili bin 238 dekar alan için 6 bin 190 kilo yonca tohumu Düzce Il Tarim ve Orman Müdürlügünde yapilan törenle dagitildi.

Düzce'de Hayvanciliga Destek
Yonca Üretiminin Gelistirilmesi Projesiyle yapilan yonca tohumu dagitim törenine Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Il Tarim ve Orman Müdürü Esra Uzun, protokol üyeleri ve çiftçiler katildi.

Vali Selçuk Aslan tarim ve hayvanciligin önemine dikkat çektigi konusmasinda, bölgenin endüstriyel tarim ve özellikle findik üretiminde güçlü bir konuma sahip oldugunu vurguladi. Vali, hayvan stokunun 80 bin civarinda oldugunu ve geleneksel isletmelerden modern hayvanciliga geçisin gözlemlendigini belirtti.

Yem ihtiyacinin önemine isaret eden Selçuk Aslan, Düzce’nin ürettigi yem bitkisinin hayvan varligina yetmedigini ve bu sorunu çözmek için yonca tohumu projesi gibi tesviklerle yem karsilama oranini artirmayi hedeflediklerini söyledi.

Tarim arazilerinin korunmasinin önemine vurgu yaparak tarimsal arazilerin korunmasini vatanin korunmasina esdeger bir öneme sahip olarak gördügünü ifade etti ve bu arazilerin farkli amaçlarla kullanilmamasi gerektigini belirtti.

Törende konusan Il Müdürü Esra Uzun “Düzce ili hayvan varligimiz 58 bin 546 adet büyükbas ve 21 bin adet küçükbas hayvandir. Kaba yem ihtiyacimiz ise yillik 836 bin 836 tondur. Bunun 262 bin 958 tonu meralardan ve yem bitkileri ekilislerinden karsilanmaktadir. Yonca Üretiminin Gelistirilmesi Projesi dagitimini gerçeklestirdigimiz yonca tohumlari ile yem bitkileri arasinda önemli bir yere sahip olan yoncanin ekilisini artirarak kaba yem açiginin kapatilmasi amaçlanmaktadir. Bu projemiz ile ihtiyaç olan 573 bin 878 ton kaba yem miktarinin karsilama oranini yüzde 5 arttirarak yüzde 36,42’ye çikaracaktir" dedi.

Yoncanin süt sigiri beslemesinde, kaba yemin süte dönüsme orani en yüksek olan yem bitkisi olmasi sebebiyle isletmedeki karlilik oranini artiracagini söyleyen Il Müdürü Uzun, kaliteli bir kaba yem olan yoncanin, yem maliyetini azaltarak süt verimliliginde ciddi artis saglamakla beraber hayvan sagligini da olumlu yönde etkiledigini belirtti.

Esra Uzun, Düzce’de hayvan basina düsen yem bitkisi miktarinin istenilen seviyede olmamasi nedeniyle isletmelerin sürdürülebilirligini olumsuz yönde etkiledigini, hedefin yonca ekilis alanini arttirarak, kendi kaba yemini kendi üreten sürdürülebilir karli aile isletmelerinin projelerle desteklenmesi oldugunu sözlerine ekledi.

Tören projeden yararlanan çiftçilere yonca tohumu dagitimiyla sona erdi.
Kaynak: İHA