'Mavi Vatan'in Genç Kaptanlari Bu Lisede Yetisiyor

SAMSUN – Samsun’da meslek lisesi ögrencileri denizlerde kaptanlik yapmak için egitim görüyor. Lise biter bitmez is bulan yüzlere ögrenci arasinda 4 tane de kiz ögrenci kaptan olmak için egitim aliyor.

'Mavi Vatan'in Genç Kaptanlari Bu Lisede Yetisiyor
Nedime Serap Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yüzlerce ögrenci denizlerde çalismak için egitim aliyor. Mavi Vatan’da ve uluslararasi denizlerde kaptanlik yapmak isteyen gençler, denizcilik ile ilgili temel ve uygulamali dersleri 4 yil boyunca egitim aldiklari lisede ögreniyorlar. Lise egitimleri sonrasinda hemen yüksek maasla is bulma imkani yakalayan ögrenciler, maas ve is imkaninin oldukça yüksek olmasindan dolayi bu liseyi seçtiklerini ifade ederken, geçen yil 1 kiz ögrencinin kaptan adayi oldugu lisede bu yil 4 kiz kaptan adayi egitim görüyor.

“Ögrenciler lise mezunu olduklarinda bile direkt gemilerde çalisabiliyorlar”

Liseden mezun olan ögrencilerin hemen gemilerde ise basladigina deginen Güverte Ögretmeni Reyhan Misiroglu, “Okulumuz denizcilik sektörüne kalifiye eleman yetistiriyor. Ögrenciler buradan mezun olduktan sonra gemici ve yagci olarak ise girebiliyorlar. Üniversiteyi tamamlayan ögrenciler de vardiya zabiti olarak çalisma imkani buluyor. Stajlarini tamamlayan ögrencilerin tamami sektördeki ihtiyaci karsilayabiliyorlar. Burada ilk önce temel derslerle birlikte ögrenciler güverte ve makine bölümü diye ayriliyor. Güverteye gelenler gemiyi kullanabilecek seviyeye gelmek için dersler aliyorlar. Bunlar seyir dersleri, elektronik seyir dersleri, ECDIS dersleri, GMDSS (denizde haberlesme) dersleri ve STCV (denizde canli kalabilme)egitimlerini aliyorlar. Ögrenciler, bir gemide karsilasabilecekleri tüm elektronik sistemi de gördükleri için uygulamali olarak bir gemide çalismaya hazir sekilde buradan mezun oluyorlar. Dünya ticaretinin yüzde 80’i gemilerle yapildigindan sürekli bir isgücüne ihtiyaç var. Ülkemizde de özellikle 3 bin gross ton gemilerde sürekli çalisan ihtiyaci var. Biz de bu nedenle insan yetistirmek zorundayiz. Buradan mezun olan bir ögrenci lise mezunu olduklarinda bile direkt gemilerde çalisabiliyorlar. 1-2 yil daha okurlarsa 3 bin gross ton gemilerde vardiya zabiti oluyorlar ve daha da yükselebiliyorlar” dedi.



“Okulun ilk kiz ögrencisiyim, ‘senden kaptan mi olur’ dediler, hayalim uzak yol kaptani olmak”

Okulun ilk kiz kaptan adayi 11. sinif ögrencisi Asiye Çelik, “Bu okulda sadece seyir dersinden 12 saatlik yogun bir programimiz var. Bunun haricinde elektronik seyir dersi, GMDSS ve deniz hukuku gibi birçok ders aliyoruz. Okulumuzda 4 kiz ögrenci egitim görüyor. Geçen yil okuldaki tek kiz ögrenciydim. Diger kiz arkadaslar yeni geldi. Okulumuzda sayimiz az ama yeni kizlarin gelmesi de iyi olur. Hayalim sinirsiz uzak yol ehliyeti alip gemilere çikmak. Denizcilik lisesinde okudugumu görenler çok sasiriyor. Okula ilk geldigimde herkes bana, ‘Sen kaptan mi olacaksin, senden kaptan mi olur’ dedi.

Ben yine de kaptan olmak istiyorum ve en büyük hayalim de bu. 11. sinif ögrencisi olarak staja hazirlaniyorum. Samsun gibi bir liman sehrinde staj yerleri bulmakta zorlaniyorum. Diger yönlerden bakarsak, kaptan olmak çok güzel bir meslek ve herkese tavsiye ediyorum” diye konustu.



“Bir kiz kaptan adayi olarak denizden korkmuyorum”

Denizden korkmadigini ve babasi gibi gemi kaptani olmak istedigini vurgulayan 9. sinif ögrencisi Gökçe Rengin, “Babam kaptan ve ben de onun kizi olarak kaptan olmak istiyorum. Onun destekleri ile buraya geldim. Meslek liselerinde is imkani yüksek. Bizim alanimizda da hem is imkani çok fazla hem de parasi iyi. Buradan mezun olunca is bulabilirken, Anadolu ve diger liselerden mezun olunca is bulmakta zorlaniyorsunuz. Okulumuzda 4 kiz var. Onlar da kaptan olmak için okula geliyor. Kaptan olmayi çok istedigimden denizlerde vakit geçirmekten korkmuyorum. Korksam bu meslegi seçmezdim” seklinde konustu.

Okulda ögrenim gören diger ögrenciler de denizcilik lisesini seçmelerindeki en büyük etkenin is bulma imkaninin çok yüksek olmasi ve maasinin diger mesleklere oranla oldukça fazla olmasini ifade ettiler.

Öte yandan, Il Istihdam ve Mesleki Egitim Kurulu Toplantisi için geldigi okulda incelemelerde bulunan Samsun Valisi Orhan Tavli, yetkililerden bilgi aldi. Okulda yapilabilecek iyilestirmeler hakkinda bilgi alan Vali Tavli, ögrencilerin egitim-ögretim kalitesinin daha da arttirilmasi için gerekli yerlere talimatlarini ilettigini ifade etti.

Kaynak: İHA