Faydali Böcek Salim Kutularindan Tarima Koruma Kalkani

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde gelistirilen faydali böcek salim kutulariyla, bitkilere zarar veren böceklerin engellenmesi ve tarimda ilaçlamanin yan etkilerinin önlenmesi amaçlaniyor.

Faydali Böcek Salim Kutularindan Tarima Koruma Kalkani
Tarimda verimli üretimin önüne geçen en önemli sorunlardan bir tanesi bilinçsiz ilaçlamalar. Bu ilaçlamalar zararli böcekleri bitkilerden uzak tutmasi için yapilmasina ragmen zaman zaman istenmeyen sonuçlar ile karsilasilabiliyor. Gida ürünlerinin dogru temizlenmemesi halinde ilaç partiküllerinin tüketicilerde saglik problemleri olusturmasi olumsuz örneklerden sadece bir tanesi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümünün Biyolojik Mücadele Laboratuvarinda üretilen ‘Trichogramma Evanescens’ türündeki böcekler, faydali böcek salim kutularinda agaç dallarina asiliyor. Kutularin içerisinden çikan böcekler, zararli böceklerin içerisine bir yumurta koyuyor. O yumurta ile zararli böcekler imha ediliyor. Imha edilen böcegin içindeki yumurtadan çikan faydali böcekler ise biyolojik mücadeleyi devam ettiriyor. Bu sayede tarimdaki ilaçlamaya karsi alternatif olusturulurken biyolojik mücadelede daha az bütçe ile daha fazla etki olusturulabiliyor.

Bitki Koruma bölümünde ögretim görevlisi olan Prof. Dr. Cem Özkan, Ihlas Haber Ajansi muhabirine yaptigi açiklamada, tarim ürünlerini ve dogayi zararli böceklerden korumak amaciyla faydali böcek üretimi çalismalarini hizlandirdiklarini ifade etti.



Tarim ilacina alternatif olusturulmali

Prof. Dr. Özkan, zararli böceklere karsi kimyasal mücadele ve tarim ilaçlarina alternatif olusturduklarini belirterek, “Tarim ilaçlari istenilen bir uygulama mi? Hayir. Yüzde 1’i hedefe gidiyor geri kalani topraga ve suya karisiyor. Birde ürünlerin üzerinde kalinti kaldigi için bunu yiyen insanlarda saglik sorunlari çikiyor. Bu ürünler ihraç edildiginde geri dönüyor. Dolayisiyla tarim ilacina alternatif yöntemlerde çalismamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Akilli böcek ve akilli çiftçi dönemi

40 yilin üzerinde faydali ve akilli böcek üretimi için çalistiklarini vurgulayan Özkan, “Bizim sloganimizda akilli böcek ve akilli çiftçi. Bizim çiftçilerimiz tarim ilaci yerine faydali böcekleri kullandiginda çevremiz kirlenmiyor. Biyolojik çesitlilik kaybi olmuyor. Insanda saglik problemleri olmuyor ve ürünlerimiz yurt disindan geri dönmüyor” diye konustu.



“Bu böceklerin kitle üretim teknolojisi sir”

Türkiye’nin biyolojik mücadele açisindan dünyanin en zengin ülkelerinden bir tanesi olduguna isaret eden Özkan, “Türkiye’nin biyolojik çesitliligi Avrupa kitasindan çok daha fazla. Bu biyoloji çesitliligimiz katma degerli ürünlere nasil dönüstürecegimiz konusunda istenilen durumda degiliz. 40 yildir bu faydali böceklerle çalisiyoruz. Bu böceklerin kitle üretim teknolojisi sir” dedi.



Gençler tarim ilaci yerine faydali böcek üretiyor

Tarim ilaçlarina alternatif olabilmesi için söz konusu faydali böceklerin en ekonomik ve etkili üretim tekniklerinin gelistirilmesi gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Özkan, “40 yilda biz bunlari gelistirdik. Teknokentte genç ziraat mühendislerimiz var. Onlar ödül aldi ve Ankara Üniversitesindeki genç girisimcilerimiz ile birlikte çalisiyorlar. Tarim ilaci yerine bu faydali böcekleri üretiyorlar” kaydetti.



“Bu karta 5 bin tane faydali böcegi sigdiriyorsunuz”

Faydali böcek salim kutularinin özelliklerini anlatan Özkan, sunlari kaydetti:

“Bunun içinde faydali böcek var. Biz bu böceklere ‘akilli böcek’ diyoruz. Bunun içerisinde 5 bin tane faydali böcek var. Bu karta 5 bin tane faydali böcegi sigdiriyorsunuz. Biz bunlari ürettikten sonra üreticilere hemen veriyoruz. Üreticilerimiz birçok üründe asiyor bitkilerine. Buradan çikan faydali böcek zararliyi ariyor ve buluyor ajan gibi. Bulduktan sonra içerisine bir yumurta koyuyor. O yumurta ile onu imha ediyor. Içinden tekrar bir faydali böcek çikiyor. Bu biyolojik müdahale sürdürülebilir tek mücadele yöntemi ve Türkiye’nin müthis bir sansi var. Bu faydali böceklerin ana vatani Türkiye.”

“Yabancilar bu böcekleri kendi çiftçilerine veriyor”

Yurtdisindan Türkiye’ye söz konusu biyolojik mücadeleyi takip etmek için çok sayida arastirmacinin geldigini söyleyen Özkan, “Yabancilar geliyor izinsiz bu faydali böcekleri götürüyorlar kendi çiftçilere veriyorlar. Bize de tarim ilaçlarini satiyorlar. Dolayisiyla her yil 600 milyon dolarlik tarim ilaci aliyoruz. Bunu yogun ve bilinçsiz kullandigimiz zaman biz ekonomik olarak istenilen düzeyde bir tarim yapamiyoruz. Bu akilli böcekler su anda çiftçiyle bulustu. Elmada, bagda, narda, cevizde, meyve ve sebzelerde çok aktif olarak kullaniliyor” açiklamasinda bulundu.

“Ihracatçi, çiftçi ve ülke kazaniyor”

Iki bin dekarlik üretim alaninda 50’nin üzerinde çiftçinin söz konusu uygulamalari yaptigini aktaran Özkan, “Ar-Ge çalismalarimiz oturdu, üretimimizde bir sorunumuz yok. Alandaki çalismalarimiz ve üreticilerimiz çok memnun. Verimlilik kaybi yasamiyorlar ve saglikli ürünlere ulasiyorlar. Bizim ürettigimiz ürünler yurt disina gittigi zaman geri dönmüyor. Dolayisiyla burada ihracatçi, çiftçi ve ülke kazaniyor” ifadesini kullandi.

Faydali böcekleri kibrit kutusu kadar bir bölüme kitle üretim teknolojisiyle sigdirdiklarini dile getiren Özkan, “Bununla ilgili bir yayin bulamazsiniz. Her ülke bunun sirrini elinde tutar. 40 yildir ayni konu üzerinde çalisarak 16 tane sirket kurduk gençlerimizle. Sirketler sir olan bu çalismalari ortaya gelistirdiler ve suan da yabanci ülkelerle rekabet edebilecek üretim teknolojisi elimizde” dedi.

Genç ziraat mühendislerinin Türkiye’nin tarimda kalkinmasini ve sürdürülebilirligi devam ettirmesi için yogun çaba sarf ettigine dikkati çeken Özkan, söyle konustu:

“Bizim gençlerimiz ‘Biz bu faydali böcekleri yurt disindaki çiftçilere satacagiz’ diyor. Devletimizin katki saglamasi durumunda biz hem gida güvenligimizi saglariz hem tarimda marka ürünler üretiriz hem de bu faydali böcekleri yurt disina satabiliriz. Birçok ziraat mühendisimize de is imkani saglamis oluruz. Kitle üretim teknolojisiyle ürünü bu hale getirdik ve kit haline getirdik. Üretici sadece bunu aliyor ve alanina asiyor. Buradan çikan faydali böcekler zararlilari imha ediyor.”
Kaynak: İHA