Bakan Yumakli Açiklamasi '11 Bin 284 Yaban Hayvanini Tedavi Edip Dogal Yasam Alanlarina Biraktik'

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, “2023’te çesitli nedenlerle yaralanan 11 bin 284 yaban hayvanini tedavi edip tekrar dogal yasam alanlarina biraktik. Ilki 2010 yilinda tesis edilen Yaban Hayvani Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sayimizin artirilmasi için var gücümüzle çalisiyoruz” dedi.

Bakan Yumakli, 3 Mart Dünya Yaban Hayati Günü dolayisiyla degerlendirmelerde bulundu. Bakanliga bagli Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü (DKMP) tarafindan yürütülen yaban hayati gelistirme faaliyetleri hakkinda bilgi veren Yumakli, tür koruma eylem planlarinin yani sira yaban hayvani üretim, dogaya yerlestirme ve izleme çalismalari konularina da degindi.

Türkiye’nin Avrupa’dan orman, Asya’dan step ve Afrika’dan çöl türlerini bir arada barindirdigina dikkati çeken Yumakli, sunlari kaydetti:

“Dünyadaki 8 ana gen merkezinden biri olan Anadolu topraklari çok sayida yabani bitki türüne de ev sahipligi yapiyor. Önemli cografi konumu dolayisiyla ülkemiz kus göç yollari konusunda da kilit pozisyona sahip. Bu da ülkemizin biyolojik çesitlilik açisindan önemini bir kat daha artiriyor. Biz de bu zenginligimizi ve yaban hayatimizi korumak için canla basla çalisiyoruz. Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügümüz gerekli çalismalari araliksiz yürütüyor.”

Yaban hayati gelistirme sahalarinin DKMP Genel Müdürlügünün en önemli faaliyet alanlarindan biri oldugunu vurgulayan Yumakli, “Ülkemizde 154 memeli, 490 kus, 140 sürüngen türünün yasadigini biliyoruz. Ayrica 19 bine yakin omurgasiz hayvan ile 11 bine yakin bitki türünün de yasadigini tespit ettik. Yaban hayati gelistirme sahalari ile bu türlerin korunup gelistirilmesini sagliyoruz. Bu baglamda, ülkemizde 1 milyon 165 bin 447 hektar alana sahip 85 yaban hayati gelistirme sahasi bulunuyor. Farkli türler için ilan edilen bu sahalarda yaban keçisi, Anadolu yaban koyunu, geyik, karaca, alageyik, kelaynak, karaakbaba ve ceylan gibi türlerimiz koruma altina alinmis durumda” ifadelerini kullandi.

Nesli tehlike altindaki türlerin korunup gelecege tasinmasi için tür koruma eylem planlarinin hazirlanmasina yönelik çalismalar yürüttüklerini bildiren Yumakli, “Ülkemizde dogal ortamlarinda korunan alanlar veya tür eylem planlari araciligiyla korunmakta olan yaban hayvanlarini desteklemek amaciyla bazi türler için yaban hayvani üretme istasyonlari kuruyoruz. Bu alanlarda kizil geyik, alageyik, ceylan, Anadolu yaban koyunu, Hatay dag ceylani, kelaynak gibi türlerin üretimini yapiyoruz. Halihazirda toplam 12 memeli yaban hayvani, 9 kanatli yaban hayvani, 3 adet de alabalik üretme istasyonumuzda bu çalismalarimiz sürüyor” ifadelerine yer verdi.

42 milyon Alabalik, 1,4 milyon Keklik ve Sülün dogaya birakildi

Bakan Yumakli, 2023 sonu itibariyla Bakanligin üretme istasyonlarinda 185 alageyik, 690 yaban koyunu, 142 kizil geyik, 298 ceylan ve 301 de kelaynak bulundugunu belirtti.

Bu istasyonlarda üretilip dogaya salinan yaban hayvanlari ile ilgili de bilgi veren Yumakli, 2002-2023 yillarinda 4 bin 477 memeli yaban hayvani üretildigini bunlarin 2 bin 41’inin dogaya birakildigini söyledi.



Ayni çalismalar kapsaminda, 2002- 2023 yillarinda 42 milyon alabalik ile 1,4 milyon keklik ve sülünün dogal ortamlarina salindigini aktaran Yumakli, “Yaban hayvanlarini izleme çalismalari çerçevesinde yaban hayvani türlerinin ve popülasyon büyüklüklerinin tespit edilmesi amaciyla 54 yaban hayati gelistirme sahasinda her yilin eylül-subat aylari arasinda envanter çalismalari yürütüyoruz” ifadesini kullandi.

Sulak alanlarin korunmasina yönelik de kis ortasi su kusu sayimlari yaptiklarini hatirlatan Yumakli, 2023’te 145 alanda, 110 kus türünden 2 milyon 66 bin 758 su kusu sayildigini aktardi.

3 binden fazla fotokapan ile izleniyor

Bakan Yumakli, dogadaki büyük memeli hayvanlarin takibinin ise fotokapanlar ile yapildigina isaret ederek DKMP Genel Müdürlügünce ülke genelinde 3 binden fazla fotokapanla izleme yapildigini dile getirdi.

“11 bin 284 yaban hayvanini tedavi edip dogal yasam alanlarina biraktik”

Çesitli nedenlerle yaralanan yaban hayvanlarinin DKMP Genel Müdürlügüne ait Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezlerimizde tedavi ve rehabilite edilerek tekrar dogal yasam alanlarina birakildigini hatirlatan Yumakli, sunlari kaydetti:

“2023’te çesitli nedenlerle yaralanan 11 bin 284 yaban hayvanini tedavi edip tekrar dogal yasam alanlarina biraktik. Ilki 2010 yilinda tesis edilen Yaban Hayvani Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi sayimizin artirilmasi için var gücümüzle çalisiyoruz. Unutmayalim ki güzel ülkemizin yaban hayatinin ve zengin biyoçesitliliginin korunmasi; havamizin, suyumuzun, topragimizin korunmasi ve tarimsal üretimimizin devami için büyük önem tasiyor. Tüm vatandaslarimizdan biyoçesitliligimizin korunmasi ve gelistirilmesi yönünde gece gündüz demeden çalisan tüm görevlilerimize destek olmalarini rica ediyorum.”
Kaynak: İHA