Antalya'da Domates Miktari Da Fiyati Da Artti

Antalya hallerinde islem gören domates miktar endeksi yillik yüzde 49.90 artarken, fiyat endeksi yüzde 83.00 artti. Sebze miktar endeksi yillik yüzde 49.46 artarken, fiyat endeksi yüzde 51.06 artti. Meyve miktar endeksi yillik yüzde 1.60, fiyat endeksi ise 68.13 artti.

Antalya'da Domates Miktari Da Fiyati Da Artti
Antalya Ticaret Borsasi Subat Ayi Hal Endeksini açikladi.

Antalya hallerinde islem gören domates, sebze ve meyvelerin islem miktar ve fiyatlariyla ilgili endeks degerleri, 2024 Subat ayinda bir önceki aya göre ve geçen yilin ayni ayina göre degisim gösterdi.

Subat ayi endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylik) domateste yüzde 16.27 ve sebzede yüzde 4.39 azalirken, meyvede yüzde 18.60 artti. Miktar endeksleri geçen yilin ayni ayina göre (yillik) domateste yüzde 49.90, sebzede yüzde 49.46 ve meyvede ise yüzde 1.60 artis gösterdi. Subat ayinda endekslerdeki yillik degisimler, miktarda domates ve sebze için 9 yillik ortalama üstü ve meyvede ise ortalama degerlerde oldu. Yillik fiyat endekslerindeki degisimler ise domates, sebze ve meyvede ortalama üstü gerçeklesti.

Domates fiyatinda rekor artis

Subat ayinda domates fiyat endeksi yillik yüzde 83 artti. Miktardaki yüzde 49.90’lik artisa ragmen gida fiyat enflasyon düzeyine yakin artis gösterdi. Sebze fiyat endeksi yillik yüzde 51.06 artti. Sebzenin yillik miktar endeksinin yüzde 49.46 artmasi ile fiyat artisi enflasyonun altinda oldu. Meyve fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 68.13 artis olarak tabloya yansirken, meyvenin yillik islem miktarindaki yüzde 1.60’lik artis bu ortalama artisa neden oldu. Subat ayinda miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimler, domates için son 6 yilin miktarda ortalama azalis ve fiyatta ise rekor artis olarak gerçeklesti.

Bir önceki aya göre (aylik) domates islem miktar endeksi, Subat ayinda yüzde -16.27 azalirken, islem fiyat endeksi aylik yüzde 61.06 artti. Bir önceki aya göre (aylik) sebze islem miktar endeksi, Subat ayinda yüzde -4.39 azalirken, fiyat endeksi aylik yüzde 33.71 artti. Son 6 yilin Subat aylari dikkate alindiginda sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimler ortalama düzeyde gerçeklesti.

Bir önceki aya göre (aylik) meyve islem miktar endeksi, Subat ayinda yüzde 18.60 artarken, fiyat endeksi de yüzde 10.35’lik artis gösterdi. Son 6 yilin Subat aylari dikkate alindiginda aylik degisimler, meyve miktar endeksinde rekor artis, fiyat endeksinde ise ortalama artis olarak yansidi.
Kaynak: İHA