Yagmur Ve Kar Yagmadi, Barajlarda Kuraklik Alarmi Verildi

Adana’da bu sene kis mevsiminde yagislarin azligi nedeniyle barajlarda sular çekilmeye basladi. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Basibüyük, su tüketimine dikkat edilmesi gerektigini vurgulayip, “Yaz dönemlerinde barajlarda meydana gelen buharlasma, tarimsal sulama ve enerji için kullanilan suyla birlikte ciddi sorunlar ortaya çikarabilir” dedi.

Yagmur Ve Kar Yagmadi, Barajlarda Kuraklik Alarmi Verildi
Türkiye’nin en sicak illerinden olan Adana’da Meteoroloji Genel Müdürlügü verilerine göre Subat ayi son 255 yilin en sicak Subat ayi oldu. Ayrica Subat ayinda Türkiye’de 28.7 derece ile sicaklik rekoru kiran Adana, Meteoroloji Genel Müdürlügünün paylastigi 24 aylik standart yagis indeksi meteorolojik kuraklik durumuna göre olaganüstü kuraklik yasayan iller arasinda gösterdi.

Yagislarin olmadigi kentte barajlarda da sularin çekilmeye basladigi görüldü.

Dron ile çekilen görüntüler de kuraklik gerçegini gözler önüne bir kere daha serdi. Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Basibüyük, konuyla ilgili Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu.

“Toroslar’da hiç kar yok”

Kar yagisi olmamasinin barajlari etkiledigini vurgulayan Prof. Dr. Basibüyük, “Bu sene maalesef yeterli kar yagisi olmadi. Bu nedenle özellikle baraj göllerinde istenen seviyeye ulasmak çok mümkün olmadi. Bizim Çukurova’da çok büyük bir sorun gözükmüyor ama Toroslar’da hiç kar yok. Olmasi gerekenin yüzde 10’u kadar kar var. Subat ayi çok sicak geçti ve var olan kar örtüsü eridi. Bu böyle devam edecek olursa özellikle yaz dönemlerinde barajlarda meydana gelen buharlasma, tarimsal sulama ve enerji için kullanilan suyla birlikte ciddi sorunlar ortaya çikarabilir” ifadelerini kullandi.

“Suyumuzu dikkatli kullanmaliyiz”

Türkiye’nin belirli dönemlerde bu tür doga olaylarini yasadigina dikkat çeken Prof. Dr. Mesut Basibüyük, su tüketimine dikkat çekerek, sunlari söyledi:

“Türkiye’de bu zaman zaman siklikla yasadigimiz doga olaylarindan bir tanesi. Ülkemiz su zengini bir ülke degil. Bir taraftan artan nüfus, bir taraftan da iklim krizine bagli degisken yagis rejimi var. Içme suyunda bireysel olarak tükettigimiz sulara dikkat etmemiz lazim. Barajlarda araba yikanmamali. Vahsi sulamanin önüne geçilmeli. Suyumuzu dikkatli kullanmaliyiz. Eger bunlari yapmazsak su kitligi ciddi bir problem olarak karsimiza çikar.”

“Sularimizi dikkatli kullanmaliyiz”

Çukurova’nin her an yagis azligi nedeniyle su krizine girebilecegine dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Basibüyük, “Çukurova bölgesi baktiginizda ülkemize oranla daha su kaynagi açisindan zengin. Ancak bu olumsuz yagis rejimi nedeniyle her zaman bu durum degisebilir. Bunun için sularimizi dikkatli ve temiz kullanmamiz gerekiyor” dedi.



“Sular çok çekildi”

Seyhan Baraj Gölü’nde balikçilik yapan Murat Yapku ise su seviyesinin geçen seneye oranla çok düstügünü anlatarak, “Normalde bu zamanda Mart ayinda suyun daha fazla olmasi gerekiyordu. Bu sene beklenen kar yagisi olmadi. Kanallarimiza gecikmeli sular verildi ve gölde de su azaldi. Su anda bizim burada degil de 2 metre daha yüksekte olmasi lazimdi. Geçen sene çok güzel yagis oldu ve soguk geçti. Bu sene beklenen kis olmadi. Kisa bir dönem soguk oldu o da Adana özelinde degildi. Ülkemize bir soguk hava dalgasi geldi biz de ondan etkilendik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA