DÜFAS Açiklamasi Türkiye'nin Ilk Ve Tek Ufuk Ötesi Sonari

ASELSAN, bugüne kadar elde ettigi teknolojik birikim ve yeteneklerini kullanarak Türkiye’nin ilk yerli ve millî ufuk ötesi denizalti savunma harbi sonari DÜFAS’i tamamen özgün teknolojiyle Mavi Vatan’a kazandirdi.

DÜFAS Açiklamasi Türkiye'nin Ilk Ve Tek Ufuk Ötesi Sonari
Savunma Sanayii Baskanligi (SSB) liderliginde, Deniz Kuvvetleri Komutanliginin ihtiyaçlari dogrultusunda gelistirilen, Düsük Frekansli Aktif Sonar Sistemi (DÜFAS), tanitildi. ASELSAN tarafindan gelistirilen sonar, denizaltilar ve torpidolar gibi su alti tehditlerinin uzun mesafelerden tespit edilmesini sagliyor. DÜFAS, derinligi degistirilebilir aktif ve pasif sonar yetenekleri ve üstün teknolojisi ile Mavi Vatanda Türk Donanma’sinin gücüne güç katiyor.

Ilk ve tek çekili aktif sonar sistemi

Yurt içi imkanlarla tasarlanip üretilen ilk ve tek çekili aktif sonar sistemi DÜFAS; akustik sinyalleri aktif sonar bilesenleri araciligiyla yayinliyor, yayinlanan sinyalin hedeflerden yansimalarini pasif sonar ile toplayarak su alti taktiksel resmi olusturuyor, uzun menzilde, yüksek dogrulukta su altindaki tehditlerin tespitini ve takibini sagliyor.

Sonar Performans Modelleme Kabiliyetiyle dikkat çeken DÜFAS, bistatik/multi-statik çalismaya uygun mimarisi ile öne çikiyor ve sahip oldugu teknik özellikler ile düsman denizaltilari Türk Donanmasi için bir tehdit olmaktan çikiyor.

Torpidoya karsi aninda tedbir

ASELSAN tarafindan gelistirilen sistem, denizalti gibi tehditlerin tespitine ilave olarak, pasif sonar modunda ortam gürültülerini dinleyerek torpido gibi tehditlerin de tespitini yapiyor. DÜFAS ayni zamanda, bir torpido tehdidi algiladiginda karsi tedbir ekipmanlarini devreye sokarak, riski ortadan kaldiriyor.
Kaynak: İHA