Dogaseverler, Kiyi Kirliligine Dikkat Çekti

Doga peyzajlariyla kendisine hayran birakan Aydin ve Ege kiyilarina dikkat çeken dogaseverler, kiyilari bu hale getirenlerin tespit edilerek gerekli yaptirimlarin uygulanmasini istedi.

Dogaseverler, Kiyi Kirliligine Dikkat Çekti


Aydin’in tarihi ve dogal güzelliklerinin korunmasi adina önemli çalismalar yapan Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’nin (EKODOSD) her hafta düzenledikleri gezi turlarinin bu haftaki duragi Kazikli Körfezi oldu. Dogal peyzajini koruyan Ege’nin en bakir kiyilarinin oldugu Kazikli Körfezi’nde çevre temali bir etkinlik yapan dogaseverler, Aydin basta olmak üzere dogal peyzajlariyla kendine hayran birakan Ege kiyilarina dikkat çekerek, kiyilari kirletenlere gerekli yaptirimlarin uygulanmasini istedi.

Her zaman oldugu gibi doga ve kültür gezilerinin devam edecegini ifade eden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, gezi ile ilgili bilgi vererek “Dogal peyzajini koruyan Ege’nin en bakir kiyilarinin oldugu Kazikli Körfezi’nde turist rehberi üyemiz Hakan Bahçecioglu’yla birlikte çevre temali bir etkinlik yaptik. 12 yil önce yaptigimiz etkinlik sonrasi körfez kiyilarinda ne gibi degisimler yasanmis incelemelerde bulunduk. Balik çiftlikleri açiga alindiktan sonra, denizin daha temiz hale geldigini ve sularin daha berrak oldugunu gördük. Geçmis yillarda dünya yatçilarinin önemli ugrak yerlerinden biri olan doga harikasi kiyilara balik çiftlikleri kuruldugunda, yatlarin körfeze girmediklerini, çiftliklerin deniz ekosisteminde nasil degisimler olusturdugunu anlattik. 12 yil geçmesine ve balik çiftlikleri açiga alinmasina ragmen yaklasik 5 kilometrelik kiyi seridinde olumlu yönde hiçbir degisikligin olmadigini, aksine bazi koylarin daha da kirlendigini tespit ettik. Rüzgarin da etkisiyle kiyilardan uçusan çöplerin makiliklerin, çalilarin içini doldurdugunu, eski kireç ocaklarinin içlerin dolu oldugunu, ormanlik alanin içlerine kadar tasindigini tespit ettik. Bakir kiyilara vuran yunuslarin ve carettalarin denize atilan atiklari yutarak, sindirim ve bosaltim sistemlerini tikamasindan dolayi öldüklerini düsünüyoruz. Bu kiyilarin temizlenebilmesi için yerel yönetimlerle birlikte yüzlerce insanin günlerce temizlik yapmasi gerekir. Ayrica kirletenlerin bilindigi bu atiklari niçin baskalari temizlemek zorunda kalsin? Mugla Valiligi ve Mugla Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü bu bölgede bir inceleme yaparak, kiyilari bu hale getirenleri tespit edip, gerekli yaptirimlari uygulayarak, kirleten sirketlere temizletmeli ve denizin ve kiyilarin kirletilmemesi için önlemler almalidir. Ege’nin en güzel kiyilarindan biri olan Kazikli Körfezi’nin güzelligine hayran kaldik, kiyilarinin hoyratça kirletilmesini üzüldük” dedi.

Kaynak: İHA