31 Bilimsel Projeye Daha Finansal Destek Saglandi

Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi’nin finansal destek saglama karari aldigi 31 projede 88 akademisyen ve arastirmaci görev aliyor. Projeler arasinda bulasici hastaliklara karsi gelistirilecek yeni tani kitlerinden mRNA asi çalismalarina, kanser çalismalarindan kök hücre çalismalarina kadar yüksek degerde pek çok proje yer aliyor.

31 Bilimsel Projeye Daha Finansal Destek Saglandi
Nitelikli arastirmaci kadrolari ile yürüttügü pek çok bilimsel çalismayi ürüne dönüstüren Yakin Dogu Üniversitesi, arastirmacilarina projeleri için finansal destek saglamaya devam ediyor. Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi, 2023’te basvuran projelerden 31’ine destek saglama karari aldi. Biri üniversite disindan olmak üzere en az iki hakem tarafindan yürütülen degerlendirme süreci 2,5 ayda tamamlanan projeler için Yakin Dogu Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nden bütçe onayi da alindi. Böylece Yakin Dogu Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi tarafindan desteklenen proje sayisi son sekiz yilda 262’ye ulasti.

Üniversite 4.0 vizyonuyla, bilimsel arastirmalari, toplumun ihtiyaç duydugu ürünlere dönüstüren Yakin Dogu Üniversitesi’nin destekleme karari aldigi projeler arasinda, bilimsel degeri ve çikti potansiyeli yüksek olan pek çok konu yer aliyor. Desteklenecek 31 projede 88 akademisyen ve arastirmaci görev aliyor.

Kanser arastirmalarindan asi çalismalarina pek çok proje destek kapsaminda

Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafindan destek verilecek 31 proje arasinda veterinerlik alani da dahil olmak üzere bulasici hastaliklarin tespitinde kullanilacak yeni tani kitlerinin gelistirilmesi, mRNA asi çalismalari, damar ve endotel fonksiyonel hastaliklarina yeni bilimsel yaklasimlarin planlanmasi, yeni sentez edilen ürünlerin aktivite analizleri, deneysel hayvan ve in vitro yenilikçi modellerin gelistirilmesi, preimplantasyon dönem embriyo dahil kanser çalismalari, kök hücre çalismalari ve dis implantina yönelik çalismalar yer aliyor. Ayrica saglik egitimi için materyal gelistirilmesi, gida patojenleri, prebiyotik sus bankasi ile saklanan gida örneklerindeki kimyasallarin analizleri de desteklenecek diger arastirma konulari arasinda yer aliyor. 88 akademisyenin görev aldigi projeler, farkli alanlardan bilim insanlarinin bir arada çalistigi multidisipliner yönüyle de öne çikiyor.

Yürütülecek projelerin bilimsel çiktilari bilim dünyasi ile de paylasilacak

Yakin Dogu Üniversitesi arastirmacilarinin Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi’nin finansal destegi ile yürütecegi arastirma projelerinin sonuçlari, yüksek etki derecesine sahip bilimsel dergilerde yayimlanacak makaleler ile bilim dünyasi ile de paylasilacak. 2023 yilinda yayimladigi makale sayisi 1.760 bandini asan Üniversite Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti üniversitelerinin kaynaklik ettigi bilimsel yayinlarin yaklasik yarisini tek basina üretmisti. Desteklenen projelerin, toplum ihtiyacini karsilayacak ürünlere dönüsmesinin yani sira kaynaklik edecegi bilimsel makalelerle KKTC’nin bilim dünyasina sagladigi katkiyi büyütme açisindan da önemli bir rol oynayacak.

Prof. Dr. Irfan Suat Günsel: “Mütevelli Heyeti olarak arastirmacilarimizi desteklemeye ve bütün imkanlarimizla yanlarinda olmaya devam edecegiz”

Bilimsel arastirmalari ürüne dönüstürerek toplumsal fayda üretme hedefiyle hareket ettigini vurgulayan Yakin Dogu Olusumu Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Irfan Suat Günsel, “2016’dan bugüne kadar arastirmacilarimizin 262 projesine finansal destek sagladik. Verdigimiz desteklerle bilim insanlarimiza gerekli ortami saglayarak sahip oldugumuz misyonun geregini yerine getirmeye devam ediyoruz” ifadesini kullandi.

Desteklenen projelerin niteligine dikkat çeken Prof. Dr. Günsel, “Destek verdigimiz 31 projenin, özellikle saglik ve mühendislik alaninda önemli sonuçlari olacak. Kanser arastirmalarindan asi çalismalarina kadar genis bir alani kapsayan bu projeler dünya bilimine de büyük bir katki saglayacak” ifadesini kullandi. Prof. Dr. Irfan Suat Günsel, “Mütevelli Heyeti olarak arastirmacilarimizi desteklemeye ve bütün imkanlarimizla yanlarinda olmaya devam edecegiz. Tüm akademisyenlere çalismalarinda basarilar dilerim” dedi.

Prof. Dr. Tamer Sanlidag: “31 yeni projeye daha finansal destek saglama karari, üniversitemizin arastirma ve bilimsel gelisime olan bagliliginin bir yansimasidir.”

Bilimsel arastirma projelerinin nitelikli bir üniversite kimliginin ayrilmaz bir parçasi oldugunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Tamer Sanlidag ise “Nitelikli bilimsel arastirmalarin sürdürülebilirligi bizim için büyük önem tasiyor. 31 yeni projeye daha finansal destek saglama karari, üniversitemizin arastirma ve bilimsel gelisime olan bagliliginin bir yansimasidir” ifadesini kullandi.

Verilen destegin, bilimsel üretimin niteligini artirmanin yani sira özellikle genç arastirmacilarin desteklenmesi açisindan da önem tasidigini söyleyen Prof. Dr. Sanlidag, “Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimimiz araciligi ile verdigimiz proje destekleri, bilimsel üretimin niteligini yukariya tasirken arastirmacilarimizin kisisel kariyer yolculuklarinda ve gelisimlerinde de önemli bir role sahip” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA