Sanat Eserleri Için Kagit Ürettiler

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarim ve Mimarlik Fakültesi Geleneksel Türk Sanatlari Bölüm Baskani Doç. Dr. Yusuf Parlak, Kagit Atölyesi’nde Kaynasli Meslek Yüksekokulu El Sanatlari Bölümü ögrencilerine sanat eserleri için el yapimi kagit ürettirdi.

Sanat Eserleri Için Kagit Ürettiler
Geleneksel el yapimi kagit hakkinda ögrencilere bilgiler veren Doç. Dr. Yusuf Parlak, kagit yapim tekniklerini uygulamali olarak göstererek “Geleneksel sanatlarimizdan Hat, Tezhip, Minyatür ve Ebru sanatlarinin yapiminda çogunlukla geleneksel yöntemlerle hazirlanmis kagitlara ihtiyaç duyuluyor. Bu kagitlarin tercih edilmesinin baslica nedeni, mukavemetlerinin yüksek olmasi ve içerisinde asit gibi kimyasallar bulunmadigi için gelecek nesillere eserlerin bozulmadan aktarilabilmesidir. El yapimi kagitlar düne kadar yurtdisinda üretilip ülkemize geliyordu. Fakat artik kendimiz de kagit üretebiliyoruz. Bildigimiz kadariyla ülkemizde diger üniversitelerde akademik düzeyde bu kapsamda sanatsal kagit üretebilen baska bir atölye daha yok. Üniversitemizin sagladigi bu imkandan ögrencilerimizi de faydalandirmak istedik ve Kaynasli Meslek Yüksekokulu El Sanatlari Bölümü ögrencilerimize yönelik bir etkinlik düzenledik. Bu etkinlik ile ögrencilerimiz Hat, Tezhip, Minyatür ve Ebrû derslerinde kullanabilecekleri asitsiz kagitlari üretme imkanina eristiler” dedi.

Etkinlige katilan Düzce Üniversitesi ögrencileriyle birlikte ilk olarak pamuk ve keten karisimi selüloz hazirladiklarini belirten Parlak, “Ardindan kagit teknesine aldigimiz bu ham maddeyi elekler yardimiyla keçelerin arasina alarak preste sikistirdik. Fazla suyundan arinan kagitlari kurutma tahtalarina alarak islemi tamamladik. Yaklasik 20’ye yakin ögrencimiz kendi kagitlarini yaparak sanatsal eserlerini gelecek nesillere aktarmak için ilk adimlarini atmis oldular. Düzce Üniversitesi olarak bu ayricaligi ögrencilerimize yasatmanin mutlulugunu yasiyorum” diye konustu.

Ebru sanati ve el yapimi kagit alaninda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Tasiyici Listesi’nde yer alan Yusuf Parlak, ayni zamanda Yasayan Insan Hazinesi ve Cumhurbaskanligi Sanat Büyük Ödülü sahibi Alparslan Babaoglu’ndan 2016 yilinda Ebru Icazeti almisti.
Kaynak: İHA