Rusya Federasyonu'nun Istanbul Baskonsolosu Buravov'dan Seçim Açiklamasi

Kirim’in Rusya Federasyonuna katilmasinin 10. yili nedeniyle Rusya Federasyonu Istanbul Baskonsoloslugunda basin toplantisi düzenlendi. Kirim ve Rusya ile ilgili fotograflarin sergilendigi toplantida, Rusya Federasyonu’nun Istanbul Baskonsolosu Andrey Buravov basin açiklamasi yapti. Rusya devlet baskanligi seçimleriyle ilgili konusan Buravov, “Oylarin yüzde 87’den fazlasini mevcut devlet baskani Vladimir Putin aldi. Bunun, Rus-Türk iliskilerinin açisindan bakarsak çok önemli oldugunu düsünüyoruz” dedi.

Rusya Federasyonu'nun Istanbul Baskonsolosu Buravov'dan Seçim Açiklamasi
Rusya Federasyonu Istanbul Baskonsoloslugunda Kirim’in Rusya Federasyonuna katilmasinin 10. yili sebebiyle basin toplantisi gerçeklestirildi.

Kirim’da 10 yillik süreçte çekilen fotograflar fuayede sergilendi. Rusya Federasyonu’nun Istanbul Baskonsolosu Andrey Buravov yaptigi açiklamadan sonra basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Rusya’daki devlet baskanligi seçimleriyle ilgili konusan Baskonsolos Buravov, seçime yüksek katilim oldugunu belirterek, oylarin yüzde 87’den fazlasini mevcut devlet baskani Vladimir Putin’in aldigini aktardi.

“Bu seçimlerde bizim vatandaslarimizin yüksek katilimi oldu”

Rusya devlet baskanligi seçimlerinin sonucunun Rus-Türk iliskilerinin açisindan bakildiginda çok önemli oldugunu belirten Baskonsolos Buravov, “Bu seçimlerde bizim vatandaslarimizin yüksek katilimi oldu. Yüzde 74’ten fazla kisi seçime katilim gösterdi. Seçim neticesine bakarsak, yüzde 87’den fazla oyu bizim mevcut devlet baskanimiz Vladimir Putin aldi. Oy hesaplama isi hemen hemen bitmis durumda. Küçük yüzdeler kaldi ama prensip olarak sonuç bellidir. Bunun da Rusya’nin gelecegi açisindan, Rus-Türk iliskilerinin açisindan bakarsak bunun çok önemli oldugunu düsünüyoruz. Çünkü iki ülkenin liderlerinin arasindaki mevcut samimi diyalog çok önemlidir ve ilgili iliskilerimize de büyük ölçüde katkida bulunmaktadir. Bizim görev belgesini alan devlet baskanimizin herhalde açiklamalari olacak. Kendisi yeniden seçildikten sonra. Su veya bu konularda yani siyasetimizin ne istikamette gelisecegine dair gerekli açiklamalar yapacaktir” ifadelerini kullandi.

“Kirim’da normal yasam devam ediyor”

Kirim’da normal yasamin devam ettigini ve Kirim’in savas sartlari altinda yasadigini söylemek için bir neden olmadigini söyleyen Baskonsolos Buravov, “Basin toplantimiz, Kirim Bahari dedigimiz sürecin 10. yil dönümü ile ilgilidir. Bugün 18 Mart günü bu yil dönümünün içindeyiz. Ukrayna’daki devlet darbesinden hemen sonra meydana gelen ve yarimada çapinda yapilan referandumun ardindan Kirim Özerk Cumhuriyeti’nin bagimsizliginin ilanina ve Rusya Federasyonu’na katilimina yol açan Subat, Mart 2014 olaylarindan bahsediyorum. Olaylarin özünü ve nesnel dogasini daha iyi anlamak için bir yandan konuya daha genis tarî ve jeopolitik baglamda bakmak gerekiyor. Diger yandan da o zaman Kirim halkinin yaptigi seçimden önceki olaylari analiz etmek gerekir. Kirim’da normal yasam devam ediyor. Kirimin savas sartllari altinda yasadigini söylemek için bir neden yok. 16 Mart günü referandumun 10. Yil münasebetiyle yaptigi basin açiklamasinda bizim bakanimizda Kirim konusunun tamamen kapatilmis oldugunu belirtmistir. Kirim konusunun müzakereye asla açik olmadigini ve Kirim’in tamamen Rusya parçasi oldugunu bir defa daha teyit etmistir” dedi.



“Sivil halka karsi terör eylemlerinin kullanilmasi kabul edilemez”

Gazze’de devam eden olaylarla ilgili açiklamalarda bulunan Baskonsolos Buravov, “Biz iki devletli ve mutlak suretle Filistin devletinin kurulmasi ve baskenti Dogu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasindan yanayiz. Böyle bir tutumumuz var. Terör eylemleri hiçbir sekilde mazeret olarak gösterilemez. Diger taraftan terörle mücadele adi altinda yogun bir sekilde sivil halka karsi terör eylemlerinin kullanilmasinin da kabul edilemez oldugunu düsünüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA