Göz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Zeynep Alkin Açiklamasi

Doruk Saglik Grubu Nilüfer Hastanesi hekimlerinden Göz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Zeynep Alkin, halk arasindaki adi ile göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastaliginin körlüge yol açan çok sinsi bir rahatsizlik oldugunu ve glokomun katarakttan sonra ikinci sirada körlük nedeni haline geldigini söyledi.

Göz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Zeynep Alkin Açiklamasi
Glokom hastaligina dikkat çekmek üzere her sene mart ayi içinde gerçeklestirilen etkinlikler çerçevesinde açiklamalarda bulunan Göz Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Zeynep Alkin, “Çogu glokom hastasinda göz tansiyonu yavas yavas yükseldigi için hastada bir belirti olusmaz ama her gün görme siniri yavas yavas zarar görür ve hastanin fark ettigi asama olan merkez görmenin kaybi basladiginda artik çok geçtir. Bu nedenle 40 yas sonrasi her birey senede bir kez göz muayenesi olmali sadece göz tansiyonu ölçmesi ile kalinmamali ve OCT yani sinir hücre sayimi yapan tomografi cihazi ile de ölçüm yapilmalidir. Bu sayede glokom çok erken asamalarda taninarak erken tedavisi yapilabilir” dedi.

Açiklamasinda göz tansiyonunun neden yükseldigine de deginen Alkin, “Göz tansiyonu bir balona benzeyen gözümüzün bütünlügünü ve hayatiyetini koruyabilmesi için içinde yapilan aköz isimli sivinin olusturdugu basinçtir. Bu sivi bir bölgeden yapilirken diger bir bölgeden de göz disina çikar ve kana karisir. Göz tansiyonu, genellikle bu disa akim sisteminin bozulmasi sonucu yükselir, yani yapilan sivi sabitken disari çikan sivi azalir. Bunun sonucunda da göz tansiyonu yükselir” seklinde konustu.

Göz tansiyonu ortalamasi 12 - 21 mm HG arasinda olmasi gerektigini söyleyen Alkin, glokomun dogustan itibaren görülebildigini ancak 40-50 yaslarindan sonra ortaya çiktigini dile getirdi. Prof. Dr. Zeynep Alkin, “Diger göz hastaliklarinin aksine merkezi görme en son safhaya kadar korundugundan hasta gittikçe daralan görme alani kaybini fark etmez, son asamaya gelinceye kadar herhangi bir belirti vermediginden görmeni sinsi hirsizi olarak adlandirilir” dedi.

Glokomun tedavisine iliskin de açiklama yapan Alkin, “Glokom temelde bir takip hastaligidir. Ayni doktorda ayni cihazlarda belli araliklarla yapilan görme siniri degerlendirmeleri tedavinin temelidir. Sinirde hasar olusuyorsa göz tansiyonu düsürülmelidir. Bu nokta da önce damarlar yetmiyorsa lazer tedavileri ve ameliyatlar devreye girer. Erken tani konmus glokom hastasi uzman bir doktor gözetiminin de iyi bir tedavi altinda hayat boyu iyi görmesini korur körlük olusmaz korkulacak nokta geç kalinmis ve yetersiz tedavidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA