Çanakkale Var Olus Ve Dirilis Destanidir

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Ilahiyat Fakültesi, Sanat Tasarim ve Mimarlik Fakültesi ile Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi Bölümü tarafindan 18 Mart Sehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi düzenlenen “Destansi Bir Zafer: Çanakkale” baslikli panel ve konser gerçeklestirildi.

Çanakkale Var Olus Ve Dirilis Destanidir
Cumhuriyet Konferans Salonu’nda programin açilis konusmasini gerçeklestiren Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ilhan Genç, Düzce Üniversitesi olarak tarihi zaferin yil dönümüne bu programla katki saglamak istediklerini ifade ederek, Çanakkale Savaslari basta olmak üzere tüm sehitlerimize rahmet diledi.

Açilis konusmasi sonrasinda program müzik ile devam etti. Düzce Üniversitesi Sanat Tasarim ve Mimarlik Fakültesi Müzik Bölümü Baskani Prof. Dr. Haluk Yücel, Ramazan Dogan ve Sahin Sengül tarafindan icra edilen ve Çanakkale Türküsü basta olmak üzere günün anlamina yönelik birbirinden degerli eserlerin seslendirildigi konser ilgi ve begeniyle takip edildi.

Panelin oturum baskanligini gerçeklestiren Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Baskani Prof. Dr. Sabit Dokuyan, dünya tarihinin en önemli deniz ve kara zaferlerinin basinda gelen Çanakkale Zaferi’nin 109. yilini kutlayarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaslari ve tüm sehitlerimizi anmak ve bu zaferi kutlamak için bir araya geldiklerini dile getirdi.

Programin ilk konusmacisi Düzce Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi’nden Dr. Ögretim Üyesi Faruk Görgülü, “Çanakkale ve Sehitlik Ruhu” adli sunumunda, tarihle bagini koparanlarin gelecege emin adimlarla yürüyemeyecegini hatirlatarak, tarih suurunun önemi üzerinde durdu. Çanakkale Zaferi’ni yokluk içinde bir dönüm noktasi, var olus ve dirilis destani, birlik ve beraberligimizin sembolü seklinde tanimlayan Dr. Ögr. Üyesi Faruk Görgülü, iman ve sehitlik duygusunu anlamadan bu zaferi anlamanin imkansiz olduguna vurgu yapti.

Programin diger konusmacisi Düzce Üniversitesi Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarihi Bölümü’nden Dr. Filiz Tapan, “Çanakkale Cephesinin Kadin Kahramanlari” baslikli konusmasinda, Çanakkale Savaslari’na katilan yabanci askerlerin mektuplarindan ve verdikleri röportajlardan iktibas yaparak savasan Türk kadinlari hakkinda bilgiler aktardi.

Programin son konusmacisi Kibris Gazisi Bahattin Çelik ise Kibris Baris Harekati’nda gördüklerini, yasadiklarini ve hissettiklerini duygusal bir biçimde ifade etti.

Harekattaki izlenimlerini ve sahitlik ettigi tarihi anlari paylasan Bahattin Çelik, Anadolu cografyasinin zor bir cografya oldugunu ve bedelinin de agir oldugunu söyleyerek, bu bedeli ödememek için taklit eden degil, taklit edilen olmamiz ve çok çalismamiz gerektiginin altini çizdi.
Kaynak: İHA