Çanakkale Savasi'nda 680 Suriyeli, 93 Filistinli Sehit Düstü

Çanakkale Savasi’nda Balkanlar, Suudi Arabistan, Suriye, Filistin, Iran, Irak, Azerbaycan ve Afganistan’dan gelen askerlerin de mücadele ettigine dikkat çeken Cumhuriyet Tarihi Uzmani Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt, "Özellikle Suriye’den çok ciddi sayida sehidin oldugunu görüyoruz. Tespit ettigimiz rakamlara göre, 680 civarinda sadece Suriye’den sehit verilmistir. Filistin’de 92-93 resmi sehit kaydi vardir" dedi.

Çanakkale Savasi'nda 680 Suriyeli, 93 Filistinli Sehit Düstü
Düzce Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Ögretim Üyesi Cumhuriyet Tarihi Uzmani Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt, 18 Mart Sehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. yildönümünde açiklamalarda bulundu. Çanakkale cephesinin 1. Dünya Savasi’nin en dramatik cephelerinden biri oldugunu söyleyen Bozkurt, sehit sayisi konusunda net bir rakam verilemedigini ancak en güvenilir kaynagin Milli Savunma Bakanliginda bulundugunu kaydetti.

Milli Savunma Bakanligi kaynaklarinda 50-55 bin sehit sayisinin görüldügüne dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt, "Kamuoyunda yanlis bilinen bazi seyleri de düzeltmek lazim. Bazi kesimler tarafindan 250 bin civarinda sehit oldugu söyleniyor. Bu dogru degil. 250 bin rakami, Çanakkale cephesindeki zayiati gösterebilir. Peki zayiat ne demek? Zayiat, askeri literatürde cephenin disinda kalan, yaralanan, hasta olan, kaybolan kisilerin toplamini gösteriyor. Toplam zayiat da 210 bin civarinda. 50-55 bin arasinda sehidimiz var. Bu rakamlar çok saglikli degil. Birçok sehidimizin kaydinin yapilamadigini düsünüyoruz. Savasin uzamasindan sonra farkli bölgelerden gelen gönüllü askerlerin de kaydinin geregi gibi yapilamadigini düsünüyoruz. Sehit sayimizin verdigimiz rakamlarin çok daha üstünde oldugunu söyleyebiliriz" dedi.



Savasta en çok sehidi Bursa verdi

Ilk olarak Çanakkale ve civar illerden gelen askerlerin mücadele ettigini ifade eden Bozkurt, savasin uzamasiyla birlikte farkli illerden askerlerin de cepheye gönderildigini vurguladi. Bozkurt, "Bu baglamda bakildiginda en çok sehidin Çanakkale ve civarindan oldugu gözleniyor. En çok sehit 4 binin üzerinde Bursa’da verildi.

Bursa’yi Balikesir, Konya, Kastamonu ve Denizli gibi illerin izledigini görüyoruz. Ilçeler bazinda baktigimizda ise yine en çok sehidi veren ilçenin Bursa’da oldugunu görüyoruz. Bursa’nin Orhaneli ilçesi binin üzerinde sehit vermistir. Orhaneli’yi yine Bursa’nin Mustafa Kemal Pasa ilçesi, Çanakkale’nin Biga ilçesi, Kastamonu’nun Tasköprü ve Cide ilçeleri izlemistir. Kastamonu aslinda Çanakkale cephesine uzaktir ama buna ragmen il ve ilçe bazinda en çok sehidi veren bölgelerden biri olmasiyla dikkat çeker" diye konustu.



"Suriye’den çok ciddi sayida sehidin oldugunu görüyoruz"

Çanakkale Savasi’nin yaklasik 10,5 sürdügünü söyleyen Celil Bozkurt, sadece Türkiye’den degil; Balkanlar, Suudi Arabistan, Suriye, Filistin, Iran, Irak, Azerbaycan ve Afganistan’dan da askerlerin geldigini ve Çanakkale cephesinde mücadele ettiklerini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Celil Bozkurt, "Günümüz Türkiye disinda toplam sehit sayisi Türkiye’de verilen sehit sayisinin yüzde 2,5 civarina denk gelmekte. Bu da yaklasik bin 260’lara denk geliyor. Bu ciddi bir rakamdir. Özellikle Suriye’den çok ciddi sayida sehidin oldugunu görüyoruz. Saptadigimiz rakamlara göre, 680 civarinda sadece Suriye’den sehit verilmistir. Filistin’de 92-93 resmi sehit kaydi vardir. Bunlarin disinda dikkat çekici baska bir bölge ise Halep’tir. Halep, Türkmenlerin yogun oldugu bir bölge olmasi açisindan dikkat çekicidir. Burada da vilayet genelinde 550 civarinda sehidin oldugunu görüyoruz. Bu vilayete bizim güneydeki bazi illerimizde dahildir. Bunlari çikardigimizda 250 civarinda sehidin verildigini görüyoruz. Tabii ki bunlar net rakamlar degil. Gerçekteki sehit sayimizin, bu bahsettigim rakamlardan çok daha fazla oldugunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA