Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Kentsel Dönüsüm Baskanligi Kurduk, Özel Bütçe Ayirdik'

Sakarya’da Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüsüm Projesi temel atma törenine katilan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, “Olusmus sehirlerimizi kurtarmanin bir tane yolu var. O da kentsel dönüsüm. Dünyada bunun baska yolu bulunmamis. Bizim bir an önce her bölgede kentsel dönüsüme girmemiz icap ediyor. 2012’de bir yasa çikardik Cumhurbaskanimizin talimatiyla. 2 milyon 250 bin konutu degistiririz, dönüstürürüz. 450 bininin su anda insaat devam ediyor. Ama bu bizi kesmiyor, iki üç ay kadar önce yeni bir yasa çikardik. Kentsel Dönüsüm Baskanligi kurduk, özel bütçe ayirdik“ dedi.

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Kentsel Dönüsüm Baskanligi Kurduk, Özel Bütçe Ayirdik'
Sakarya’da Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüsüm Projesi temel atma töreni, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki’nin katilimiyla gerçeklesti. 18 bin 700 metrekarelik alana insa edilecek olan ve tamamlandiginda çarsi, bir belediye hizmet binasi, yeni bir akilli otopark, yeni bir Orhangazi Migfer Müzesi, evlendirme dairesi, tiyatro, sinema gibi 6 farkli mega proje barindiracak. Bu çerçevede törende konusan Adapazari Belediye Baskani Mutlu Isiksu, projenin çevre dostu ve yikilan bölgelerde dükkanlari olan is yeri sahipleriyle yüzde 100 mutabakat yaparak projeye basladiklarini aktardi.

“Her bir ilimizde ve depremin hasar açtigi büyük ilçelerde bir bakan arkadasimiz vardi”

Bakan Özhaseki ise, “6 Subat’ta birisi gece yarisi, digeri gündüz saat bir gibi olmak üzere çok uzun süren üç dakikaya yakin ve yerlesim yerlerinin tamaminin neredeyse altindan geçen iki tane çok siddetli bir deprem yasadik. Bu deprem neticesinde 680 bin konutumuz yikildi, 170 bin de is yerlerimiz yerle bir oldu. 18 ilimiz etkilendi, 14 milyon insanimiz bu depremden zarar gördü. Maddi hasar 104 milyar dolar, 53 bin 500 kardesimizi topraga verdik. Onlarin manevi acisi bambaska, onu ölçecek bir alet daha icat olmadi bu dünyada. Evlerini teslim edip gidip bir çaylarini içmek için sohbetle oturdugumuz her bir ailede biraz sonra konu dönüyor dolasiyor deprem gecesine geliyor. Emin olun hep birlikte aglayarak kalkiyoruz orada. O gece Cumhurbaskanimiz ayakta, valilerimiz arar, olayin vahametini ve büyüklügünü görünce bakan arkadaslarimizin her birini o bölgeye, her bir ilimizde ve depremin hasar açtigi büyük ilçelerde bir bakan arkadasimiz vardi. Valilerimiz, kaymakamlarimiz hepsi oradalardi” dedi.



“75 bin konutu dagitmis olacagiz”

Asrin felaketi olan depremler sonrasinda insaatlara basladiklarini aktaran Bakan Özhaseki, “Oralarda biz saglam buldugumuz zeminlerde uygun yerlerde insaatlara basladik. Su anda binden fazla santiyemiz var. 4 bin 333 köyde çelik karkastan evler yapiyoruz. Cumhurbaskanimizin talimati su; bu kardeslerimizin zararini giderin. Evlerini de en güzel sekilde yapin. Yikilan evleri eskiydi Iyiydi, kötüydü, asla. Fark gözetmeyin. Bir kere yapilir, saglam yapin, iyisini yapin. Biz de böylece çalisiyoruz. 307 bin civarinda insaatimiz su anda devam ediyor. Sehirlerin merkezlerini, meydanlarini yapiyoruz. Yarin insallah yine kura teslim törenimiz var. 75 bin konutu dagitmis olacagiz. Insallah bundan sonra da her ay 10 bin, 15 bin konutu vermeye devam edecegiz” diye konustu.



“Türkiye bir deprem ülkesi”

Bakan Özhaseki, “Sunu bilelim ve hiç unutmayalim Türkiye bir deprem ülkesi. Bilim adamlari diyorlar ki Himalayalardan baslayarak Alper’e dogru uzanan o siradaglar çizgisinde 5 tane riskli ülke var birisi Türkiye. Son yüzyilda bizim gerek karalarimizda gerekse denizlerimizde meydana gelen alti ve üzerinde siddetle yikici diye tarif ettigimiz deprem sayisi 231 yani her sene bu ülkede iki veya üç tane yikici deprem oluyor. Ölen insan sayimiz 130 bin zararimiz milyarlarca dolar. Evet Kuzey Anadolu Fay Hatti var. Burayi da etkiliyor. Dogu Anadolu fay hatti zaten geçenlerde kirildi. Izmir bölgesi çok biliniyor ama bunun disinda su anda hareketli olan 500’e yakin fay hatti var. Ne zaman kirilacak? Nasil kirilacak? Nasil bir hasar meydana getirecek emin olun hiçbirimiz bilmiyoruz onu. Bildigimiz bir sey. Yerin altinda hareketlilik var. Bu belirli dönemlerde disariya çikiyor. Iste bu güzel cografyanin da böyle bir kaderi var. Biz bunu bilerek hareket edersek ve bu gelebilecek zararlara karsi tedbirli olursak emin olun bizler çok rahat edebiliriz. Yoksa her seferinde dizimize vururuz aglariz. Sonra bir müddet sonra unuturuz ayni yerden yine baslariz” seklinde konustu.



“Olusmus sehirlerimizi kurtarmanin bir tane yolu var, o da kentsel dönüsüm”

Kentsel dönüsüm hakkinda konusan Bakan Özhaseki, “Olusmus sehirlerimizi kurtarmanin bir tane yolu var. O da kentsel dönüsüm. Dünyada bunun baska yolu bulunmamis. Bizim bir an önce her bölgede kentsel dönüsüme girmemiz icap ediyor. 2012’de bir yasa çikardik Cumhurbaskanimizin talimatiyla. 2 milyon 250 bin konutu degistiririz, dönüstürürüz. 450 bininde su anda insaat devam ediyor. Ama bu bizi kesmiyor, iki üç ay kadar önce yeni bir yasa çikardik. Kentsel Dönüsüm Baskanligi kurduk, özel bütçe ayirdik oraya. Akabinde önümüzü kesen ve bize kentsel dönüsümü yaptirmamak için kötülerin mani olmaya çalistigi ne varsa o engelleri asacak sekilde de yasalari yaptik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA