AB Konseyi, Ukrayna'ya 5 Milyar Euroluk Ek Askeri Destegi Onayladi

Avrupa Birligi (AB) Konseyi, Avrupa Baris Fonu kanaliyla Ukrayna’ya 5 milyar euro ilave askeri destek saglanmasina onay verdi.

AB üyesi ülkelerin büyükelçilerinden olusan Daimi Temsilciler Komitesinin (COREPER) geçtigimiz hafta ulastigi uzlasinin ardindan AB Konseyi, bugün Ukrayna’ya askeri destek için Avrupa Baris Fonu (EPF) içerisinde Ukrayna Destek Fonu (UAF) adli özel bir fon olusturulmasina ve EPF finansal tavaninin 5 milyar euroya yükseltilmesine onay verdi. AB Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell yaptigi açiklamada, “AB, taahhütlerini yerine getirmeye devam ediyor. Ukrayna Destek Fonu, sözlerimizi eyleme çeviriyor. Bu fon ile Rusya’nin saldirilarindan kendisini korumasi için Ukrayna’ya her ne gerekiyorsa ve ne kadar süreyle olursa olsun destek olmaya devam edecegiz” dedi.

Yeni olusturulan Ukrayna Destek Fonu, AB’nin Ukrayna Silahli Kuvvetlerine degisen ihtiyaçlara uygun olarak askeri teçhizat ve egitim saglamaya devam etmesini mümkün kilacak.

AB Konseyi, bugün ayrica Avrupa Baris Fonu’nun sürdürülebilirligi ve uluslararasi kosullara uygunlugunu gelistirebilmek için bir dizi idari karari da kabul etti. Bu çerçevede askeri teçhizatlarin AB ve Norveçli savunma firmalarindan ortak tedarikinin yani sira AB ve Norveç disi tedarik zincirlerinden alimlar konusunda da esneklik getirildi.

Bu baglamda Ukrayna Destek Fonu sayesinde AB ve Norveç silah sanayii firmalarinin yani sira Ukrayna’ya Avrupa disindan da silah tedarikinin önü açilacak.

AB Konseyi toplantisina istirak eden Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Avrupa Birligi ülkelerinin Ukrayna’ya askeri yardim için 5 milyar euro fon saglayarak olumlu bir karar aldiklarini söyledi.



Bugünkü kararla birlikte Avrupa Baris Fonu’nun finansal tavani, 2021-2027 dönemi için 17 milyar euronun üzerine yükseltilmis oldu.
Kaynak: İHA