Yapay Zeka Hayatimizi Sekillendirecek

Yapay zeka, her geçen gün gündelik yasami da etkisi altina aliyor. Resim, yazi, video olusturmadan günlük rutin islere kadar birçok içerik yapay zeka araciligiyla olusturuluyor. Egitimde, saglikta, haber yaziminda, araç kullaniminda, sirket çalisanlarinin dahi kullandigi bazi yapay zeka yazilimlari, begeniyle tavsiye ediliyor. Tüm islevselliginin yani sira, haftalar öncesinde bir robotun kendi sahibine saldirmasi endiseleri de beraberinde getirdi.

Yapay Zeka Hayatimizi Sekillendirecek
Yasar Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Cüneyt Güzelis, “Yeni tür yapay zeka günlük yasamin neredeyse her alaninda etkisini gösterecek, yasami kolaylastiracak ama bazi bilgi güvenligi risklerini de beraberinde getirecek” dedi.



Yeni neslin ilgi odagi

Prof. Dr. Güzelis, yapay zekanin hayata etkisinin 2024 sonuna dogru daha çok hissedilecegini belirterek sunlari söyledi:

“Çagimizda teknolojilerin yayilim hizi geçmis dönemlere göre çok daha yüksek. Derin ögrenme algoritmalari ve üretken büyük dil modellerinin yapay zekayi tasidigi yeni türden yapay zeka ekosistemi aslinda yeni bir geçit. Bu geçidin arkasinda daha önce göremedigimiz yepyeni imkanlari ve ayni anda da riskleri görecegiz. 2024 yilinin basi ve sonu arasindaki fark, 2023 sonundan 2024 sonuna kadar elde edilen farkin 3-4 kat üzerinde olacak. Farki olusturacak olan; temel olarak genç kusaklarin is ve egitim ortamlarinda günlük ugrasilarinda basvuracaklari en temel kaynagin yapay zeka sohbet robotlari ve diger yazilim ortamlari olmasindan gelecek.”

Prof. Dr. Cüneyt Güzelis, “Henüz ulasim, alisveris gibi günlük yasamin bilesenlerinde yeni türden yapay zeka ekosistemi, yeni yazilimlarin henüz uygulamaya alinmamasi nedeniyle olusmadi. Günlük yasamdaki etkilerinin 2024 yili sonuna dogru hissedilecegini düsünüyorum. Ancak is ve egitim ortamlarinda; çalisanlarin, ögrencilerin ve egitimciler için yeni türden yapay zeka araçlari hem en temel basvuru kaynagi oldu hem de bu türden yeni ürünlerin gelistirilmesi ve gerçeklestirilerek ekosisteme sunulmasinda büyük bir ivmelenme yasandi” dedi.



“Ayni is daha kisa sürede yapilacak”

Yillarca is yeri ortaminda çalisilmasinin ulasim açisindan zaman kaybi olduguna deginen Prof. Dr. Güzelis, “Benim de içerisinde yer aldigim teknoloji ve is ekosistemleri için gelecek öngörülerinde bulunan uzmanlar; on yillardir insanin haftada 40 saat çalismasinin ve is yerlerine tasinmak için toplu ulasimda zaman harcamasinin gereksiz oldugunu, iste geçirilen süre yerine evden çalismanin ve kisinin kendine daha fazla zaman ayirmasinin is verimini ve üretkenligi artiracagini söylemekteydi. Salgin döneminde bunu hepimiz yasadik. Tutucu is görüslerine sahip olanlar disinda herkes bu yeni duruma kendisini uyarladi. Özetle, sohbet robotlari ile görsel ve konusma-ses alanlarinda ortaya çikan yeni türden yapay zeka ekosistemi, eger is dünyasi tutucu yaklasirsa, geçici olarak issizlige yol açar. Ama yenilikçi is çevreleri, iste ve evde is için geçirilen zamanlari azaltip çalisanlarin ayni, hatta yapay zeka araçlari ile daha nitelikli isi daha kisa sürede yerine getirmelerine imkan tanidiklarinda fark olusturacaklardir. Tutucu çevreler de onlari izleyecektir. Doganin ve ekonominin gelisim çarki dönecek, herkese dogruyu gösterecektir” diye konustu.



“Bilgi güvenligi en temel risk”

Yasar Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Cüneyt Güzelis, yeni nesil robotlarin yapay zeka algoritmalari kullanmadiklarina dikkat çekti. Bilgi güvenliginin ise temel risklerden oldugunu vurgulayan Güzelis, sözlerini söyle sürdürdü:

“Üretim hatlarinda robot kullaniminda ayni ortamda çalisan isçilerin is sagligi ve güvenligi kurallarina çok dikkat etmeleri gerekir. Is yeri yöneticilerinin de bu duruma özel egitim vermeleri mutlak bir gereklilik. Üretim hatlarindaki robotlarin günümüzde çok az bir kismi, yeni türden yapay zeka algoritmalari kullaniyor. Klasik yazilimlara dayali çalisan robotlarin da olusturdugu benzer riskler var ve birçok vaka yasandi. Yeni türden yapay zekanin olusturdugu en temel riskler ise ayni zamanda en yararli, kullanisli oldugu alanlardir. Genel olarak bilgi güvenligi en temel risk alanidir. Artik gördügümüze de inanmamamiz gereken bir dönemdeyiz. Yeni türden yapay zeka araçlari ile üretilmis bir görselin, sesin, elektronik iletinin, kaydin, ev ödevinin, tasarimin, çizimin, raporun, spam iletilerin gerçek olup olmadiginin anlasilmasi insanlar için oldugu kadar bu amaçla gelistirilmis yapay zeka araçlari için de imkansiz olmasa da zorluk derecesi oldukça yüksek bir görevdir.”
Kaynak: İHA