Tanitim Tabelalarina Verilen Kamu Zarari Hakkinda Açiklama

Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin mevcut proje ve çalismalarini içeren Gaziakdemir-Sicaksu Kentsel Dönüsüm parapetlerinde bulunan tanitim tabelalarina IYI Parti Büyüksehir Belediye Baskan adayi Selçuk Türkoglu ve beraberindeki partililer tarafindan sprey boya ile zarar verildi. Konuyla ilgili Bursa Büyüksehir Belediyesi yazili bir açiklama yayimladi.

Tanitim Tabelalarina Verilen Kamu Zarari Hakkinda Açiklama
Yerel seçim sürecinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan yeniden aday gösterilen Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in 6 yillik süreçte Bursa’da hayata geçirdigi hizmetleri ve projelerini içeren tanitim tabelalarina IYI Parti Büyüksehir Belediye Baskan adayi Selçuk Türkoglu ve beraberindeki partililer tarafindan 17 Mart 2024 Pazar günü sprey boya ile karalayarak provake edici sözler yazildi. Gaziakdemir-Sicaksu Kentsel Dönüsüm alaninda bulunan, siyasi parti adi ve logosu bulunmayan, adaylikla ilgili ifadelerin de yer almadigi tanitim tabelalarinin önünde basin açiklamasi gerçeklestiren IYI Parti Büyüksehir Belediye Baskan adayi Selçuk Türkoglu ve beraberindeki partililer, tanitim tabelalarinin afislerini yirtarken üzerlerine de “Kanunsuz, yasak ve kanma” gibi sözler yazdi.

Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan konuyla ilgili yapilan açiklamada “Sikayete konu afis ve ilanlar, Belediye Baskanimizin mevcut faaliyet ve hizmet duyurularina iliskin olup bunlarda hiçbir sekilde siyasi parti adi, logosu ve ’belediye baskan adayi’ ifadesi yer almamaktadir. Bu ilanlar belediye baskaninin halka hesap verme sorumlulugunun bir geregi olarak bizatihi mevzuat geregi yapilan kamusal tanitimlardir. 5393 sayili Belediye Kanunu’nun “Hemsehri Hukuku” baslikli 13. maddesine göre: “Hemsehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katilma, belediye faaliyetleri hakkinda bilgilenme ve belediye idaresinin yardimlarindan yararlanma haklari vardir.” Konu olan tanitim tabelalari, mevcut hizmet ve projeleri içeren, Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin halka hesap verme sorumlulugunun bir geregi olarak yapilan kamusal tanitimlardir ve her dönemde yapilagelmektedir. Yerel seçimlere kisa bir zaman kala gerek ilimizde gerekse ülkemiz genelinde benzer sekilde belediye faaliyetleri kamusal alanlarda halka duyurulmaktadir. Söz konusu reklam tabelalarina iliskin sikayet ile ilgili Osmangazi Ilçe Seçim Kurulu Baskanligi tarafindan alinan 12.03.2024 tarih ve 2024/33 sayili karar ile “298 sayili Kanun’da belirtilen yerler disinda siyasi ilan, tanitim ve reklam içeren afis, poster vb. asilmasinin, yapistirilmasinin yasak oldugu” gerekçesi ile Sicaksu Bölgesinde ve Akpinar Mahallesinde devam eden kentsel dönüsüm alanindaki belediyemize ait tanitim ilanlarinin kaldirilmasina karar verilmisti. Ancak söz konusu karara karsi itiraz yoluna basvurulmus olup, hukuki süreç devam etmektedir. Henüz ortada kesinlesmis bir karar yoktur. Bizzat sikayetçi IYI Parti adaylarina ve diger parti ve adaylara ait pek çok afis, ilan ve pankartin 298 sayili Kanun’da belirtilen yerlerin disinda pek çok noktada bulundugu malumdur. Bu durumda yapilan sikayet açikça hakkin kötüye kullanilmasidir. Hukukun evrensel ilkelerinden olan bu kural Türk Medeni Kanunu’nun 2.maddesinde: “Herkes, haklarini kullanirken ve borçlarini yerine getirirken dürüstlük kurallarina uymak zorundadir. Bir hakkin açikça kötüye kullanilmasini hukuk düzeni korumaz” seklinde düzenlenmistir. Hukuk düzeninin, kendi yaptigini sikayet ederek dürüst davranmayanin bu hakkini korumamasi gerektigine inaniyoruz. Halkin hizmet ve faaliyetlerden bilgi edinmesini engelleyici provakatif eylemlerde bulunan IYI Parti Büyüksehir Belediye Baskan adayi Selçuk Türkoglu ve beraberindekileri kiniyor, mevcut sürecin yakin takipçisi olacagimizi kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA