Kalp Hastalarina Uzmanindan Ramazan Ayi Tavsiyeleri

Ramazan’in baslamasiyla beraber kalp hastalarinin oruç tutabilme ve ilaç kullanimi ile ilgili önemli hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. Konuyla degerlendirmede bulunan Medical Park Trabzon Karadeniz Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Zeydin Acar her hastanin oruç tutmama gibi bir durumunun olmadigini, bazi hastalarin oruç tutabilecegini söyledi.

Kalp Hastalarina Uzmanindan Ramazan Ayi Tavsiyeleri
Ramazan’da kalp hastalarinin oruç tutup tutmamalari ile ilgili bazi genellemeler yapilsa da hastayi ve geçirdigi kalp rahatsizligini ele alarak konunun degerlendirilmesi gerektigi belirtiliyor. Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Medical Park Trabzon Karadeniz Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Zeydin Acar, "Çesitli kalp hastaliklari var; tansiyon, ritim problemleri, kalp damar ve kalp yetmezligi olan hastaliklar gibi. Öncelikle bu hastaliklari birbirinden ayirmamiz gerekiyor. Her hasta oruç tutamaz diye bir kural yok. Bazi hastalarimizin oruç tutmalarina izin vermiyoruz, bazilarina ise izin veriyoruz. Tansiyon hastalari, eger tansiyonlari regüle yani düzenli gidiyor ise ilaç altinda iken, hastanin ek bir problemi yoksa seker ve böbrek hastaligi gibi, oruç tutmalarina izin veriyoruz. Hastanin bu gibi zamanlarda susuz kalmamalari ve ilaçlarini düzgün almalari ve düzenli tansiyon takibi yapilmasi kaydiyla oruç tutmalarina izin verilebilir. Kalp damar hastalarinda yani stentli ya da bypass geçirmis hastalarda eger tamamen bir tedavi sekli olmus, geriye kalan bir problem kalmamis ise yakin takip ile bu hastalar da oruç tutabilirler" dedi.



"Kalp yetmezligi yasayan hastalara oruç tutmalarini önermiyoruz"

Kalp yetmezligi yasayan hastalara oruç tutmayi önermedigini ifade eden Acar, "Bu hastalarda ise ufacik bir problem çok daha kötü bir duruma ya da hastanin sagliginin bozulmasinin riskini artiracagi için kalp yetmezligi tanisi almis hastalara mümkün oldugunca oruç tutmalarini önermiyoruz. Çünkü hastanin hayati daha önemli oldugu için bu konuda onlarin oruç tutmalarini önermiyoruz. Kalp yetmezligi yasayan hastalar, seker hastalari, zeminde böbrek problemi olan yani su içmediginde, susuz kaldiginda ya da ilaç almadiginda tansiyonu regüle olmayan hastalar riskli durumda. Bu gruplarin özellikle oruç tutmalarini tavsiye etmiyoruz. Saglik daha önemli, eger hasta saglikli degilse, orucu saglikli bir sekilde tutamiyorsa hayati risklere sebep olacagini düsünüyoruz. Bu yüzden hastalar bu risk gruplarinda ise lütfen kendilerini zorlamasinlar ve sikinti yasamasinlar" diye konustu.

Kaynak: İHA