Dogal Tas Sektörünün 'Çin Bayrami' Basladi

Kabe’den Beyaz Saray’a, dünyanin en önemli havalimanlarindan Hollywood yildizlarinin malikanelerine prestijli yapilara deger katan, dogal tas sektöründe dünyanin üçüncü büyük ihracatçisi olan Türkiye, 2023 yilinda en büyük ihraç pazari olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari’na 88 firmayla çikarma yapti. Ege Maden Ihracatçilari Birligi’nin Türkiye Milli Katilim Organizasyonu’nu yaptigi Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari’nda Türkiye, uluslararasi katilimda dünya lideri konumunda.

Dogal Tas Sektörünün 'Çin Bayrami' Basladi
Türk dogal tas sektörü Xiamen’de dünyanin dört bir tarafindan gelen ithalatçilara, mimarlara, müteahhitlere, endüstriyel tasarimcilara 150 çesit, 650 renk zenginligine sahip olan, her dönem moda olan dogal taslari sergiliyor.

Alimoglu: “2024 yilinda daralmayi durdurduk, ihracatta artisa geçtik”

Küresel ekonomide yasanan resesyon nedeniyle 2023 yilinda Türk dogal tas sektörünün ihracatinin yüzde 8’lik daralma yasadigini, 2 milyar 96 milyon dolardan 1 milyar 936 milyon dolara geriledigini aktaran Ege Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Ibrahim Alimoglu, ihracattaki kötü gidisi durdurmak ve tekrar artisa geçmek için 2024 yilinin ilk çeyreginde dördüncü uluslararasi pazarlama etkinligine imza attiklarini, 2024 yilinin ilk iki aylik diliminde ihracatta artisa geçtiklerini kaydetti.

“Ocak ayinda Suudi Arabistan’a sektörel ticaret heyeti organizasyonuyla 2024 yilina giris yaptik” diyen Alimoglu, “Suudi Arabistan’dan sonra 6-8 Subat 2024 tarihleri arasinda Londra Business Design Center’da ’Surface Design Show Fuari’na katildik. Ingiltere’de mimarlar, iç mimarlar, endüstriyel tasarimcilarla ve Ingiltere’de mimarlik, iç mimarlik, endüstriyel tasarim okuyan Türk ögrencilerle güçlü baglar kurduk. Yillik 1,5 milyar dolarlik dogal tas ithal eden Güney Kore’de düzenlenen Korea Build Week 2024 KINTEX Fuari’na 10 firmayla katilarak güzel is birliklerinin kapisini açtik. Güney Kore Uluslararasi Müteahhitler Birligi, Kore Dogal Tas Birligi, Kore Ithalatçilar Birligi ile çok verimli toplantilar yaptik. Güney Kore pazarinda çaldigimiz maya tuttu. Dogal tas sektöründe 2024 yilinda ihracatta 2 milyar 100 milyon dolari asmayi hedefliyoruz. Bu hedefe Xiamen Fuari’nda bir adim daha yaklastik. Bayram sonrasinda Izmir MARBLE Fuari’nda ticari baglantilarimiza bir halka daha ekleyecegiz” seklinde konustu.

Dogal tas sektöründe dünyanin en büyük bulusma noktasi olan Xiamen Fuari’nda Türkiye Pavyonunun açilisini Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Ismail Hakki Musa, Guanco Baskonsolosu Kaan Baskurt, Guanco Ticaret Atesesi Serife Yildirim Demirel ve Ege Maden Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ibrahim Altinpinar gerçeklestirdi.

Altinpinar: “Çin’e 1 milyar dolar ihracat yaptigimiz zamanlara dönmek istiyoruz”

Türk dogal tas sektörünün Çin’e dogal tas ihracatinin 2010’lu yillarda 1 milyar dolar seviyesine ulastigini, sonraki yillarda Çin ekonomisindeki durgunluk ve pandemi nedeniyle ihracat rakamlarinin 2022 yilinda 418 milyon dolara kadar geriledigini aktaran Ege Maden Ihracatçilari Birligi Baskan Yardimcisi Ibrahim Altinpinar, 2023 yilinda Çin’e ihracatlarinin tekrar artisa geçtigini ve 432 milyon dolara ulastigini, Çin’in tekrar en fazla ihracat yaptiklari ülke konumuna yükseldigini, Çin pazarinda eski parlak dönemlerine dönme arzusunda olduklarini ifade etti.



“2028 yili ihracat hedefimiz 3,5 milyar dolar”

Çin pazarinin blok talebi yaninda son yillarda islenmis ürün talep eder hale geldigini vurgulayan Altinpinar, “Xiamen Fuari dogal tas sektöründe dünyanin vitrini konumunda. Dünyanin dört bir tarafindan gelen ithalatçilara taleplerine göre dogal tas tedarik edecek yetkinlikteyiz. Buraya dünyanin taleplerini toplamaya, ihracatimizi artirmaya geldik. Fuarin ilk günü ithalatçilarin ilgisi 2024 ve sonrasi için umutlarimizi artirdi. 2028 yili sonunda Türk dogal tas sektörü olarak ihracatta 3-3,5 milyar dolar seviyesine ulasmayi hedefliyoruz” seklinde konustu.

Çin’in Xiamen sehrinde 16-19 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenen 24. Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari’nda Ege Maden Ihracatçilari Birligi Milli Katilim Organizasyonu’yla 56 firma yer alirken, bireysel katilan Türk firmasi sayisi 32 oldu.

Türkiye’nin dogal tas ihracati 2024 yilinin Ocak-Subat döneminde yüzde 5’lik artisla 269 milyon dolardan 274 milyon dolara ulasti. Amerika Birlesik Devletleri 64 milyon dolarlik tutarla dogal tas ihracatinda tekrar zirveye çikarken, Çin Halk Cumhuriyeti’ne olan dogal tas ihracati yüzde 5’lik artisla 51,5 milyon dolara çikti. Türkiye’nin dogal tas ihracatinda üçüncü pazar ise; 19,5 milyon dolarlik ihracatla Suudi Arabistan oldu. Bu ülkeleri 17,5 milyon dolarlik ihracatla Irak, 14,6 milyon dolarla Fransa, 11,5 milyon dolarla Israil, 10,5 milyon dolarla Birlesik Arap Emirlikleri, 10 milyon dolarla Avustralya, 9 milyon dolarla Hindistan ve 6 milyon dolarla Almanya takip etti. Türkiye’nin dogal tas ihracat ettigi ülke sayisi 144 oldu.

Çin dünya dogal tas ticaretinden 9 milyar dolar pay alirken, Xiamen Çin dogal tas ticaretinin yüzde 60’ini gerçeklestiriyor.

Ege Maden Ihracatçilari Birligi Xiamen’de tamamlamis oldugu AB Projesinin dijital çiktisi olan VR Gözlüklü Is Sagligi ve Güvenligi Egitim Simülasyonunun tanitimi da Çince olarak gerçeklestiriliyor.

Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari’na; Bati Akdeniz Ihracatçi Birlikleri de info stand ile katiliyor.
Kaynak: İHA