Bayraktar AKINCI'dan IHA-230 Ile Çifte Atis

Baykar’in milli ve özgün olarak gelistirdigi Taarruzi Insansiz Hava Araci Bayraktar AKINCI, süpersonik füze IHA-230 ile bir kere daha hedefini tam isabetle vurdu.

Bayraktar AKINCI'dan IHA-230 Ile Çifte Atis
Savunma Sanayii Baskanligi liderliginde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsaminda Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar AKINCI TIHA’ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu basariyla sürüyor. Bayraktar AKINCI TIHA, Roketsan tarafindan milli olarak gelistirilen Türkiye’nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan KKS/ANS güdümlü IHA-230 ile 16 Mart 2024’te gerçeklestirilen bir atis testini daha basariyla tamamladi.

Süpersonik füzelerle tam isabet

Bayraktar AKINCI TIHA, geçtigimiz hafta 4 gün boyunca süren atis testlerini basariyla tamamladi. Tekirdag’in Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçus Egitim ve Test Merkezi’nden iki adet IHA-230 ile havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atis testlerini icra edebilmek için Sinop’a uçtu. 13 Mart Çarsamba ve 15 Mart Cuma günü Bayraktar AKINCI’nin 38 bin feet irtifadan atesledigi IHA-230 süpersonik füzeleri, Karadeniz açiklarinda 100 kilometre mesafedeki hedefi tam isabetle vurdu. Bayraktar AKINCI, 14 Mart Persembe günü ise IIR (görüntüleyici kizilötesi) güdümlü MAM-T ve TV güdümlü MAM-L atis testlerini de basariyla gerçeklestirdi.

Çakir ile 100 kilometreden imha etti

Bayraktar AKINCI, 29 Subat 2024 Persembe günü Roketsan’in gelistirdigi Çakir seyir füzesi ile gerçeklestirilen atis testinde Karadeniz üzerinde 100 kilometre uzaktaki hedefi tam isabetle vurdu.

ASELFLIR-500 ile nokta atis

22 Subat’ta icra edilen testte Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafindan milli olarak gelistirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Kesif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros IDA’yi basariyla imha etti.

En büyük ihracat anlasmasi

Azerbaycan envanterine giren Bayraktar AKINCI TIHA’nin 9 Subat’ta gerçeklestirdigi ilk uçusunu Cumhurbaskani Ilham Aliyev ve Baykar Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar birlikte izlemisti. Suudi Arabistan Kralligi ile geçen yil yapilan ihracat ve is birligi anlasmasi ise, Cumhuriyet tarihinde Türk savunma ve havacilik sanayisinin tek seferde yaptigi en büyük ihracat anlasmasi oldu.

AKINCI C gökyüzünde

24 Subat’ta gerçeklestirilen test faaliyetinde Bayraktar AKINCI C, 1 saatten fazla havada kaldi. Uçus sirasinda aerodinamik parametre adimlari basariyla test edildi. Bayraktar AKINCI C, 2 X 850 HP olmak üzere toplamda 1700 HP sahip oldugu güç ile sinifinin en etkili ve kabiliyeti muharip platformu olacak. Ilk uçusunu 6 Aralik 2019’da yapan Bayraktar AKINCI TIHA, 29 Agustos 2021’de envantere girdi. Yakin dönemde 2X450 HP gücündeki Bayraktar AKINCI A ve 2X750 HP gücündeki Bayraktar AKINCI B, Türk güvenlik güçlerinin yani sira basta Azerbaycan olmak üzere dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katilmaya basladi.



40 bin saat göklerde kaldi

Türkiye’nin ilk milli insansiz hava araçlarini üreten Baykar’in milli ve özgün olarak gelistirdigi Bayraktar AKINCI TIHA, 40 bin uçus saatini basariyla tamamlayarak Türk havacilik tarihinde önemli bir kilometre tasini daha geride birakti. 45 bin 118 feet ile milli havacilik irtifa rekoruna sahip olan Bayraktar AKINCI, 2023 yilinda üç ülkeyi uçarak geçmek suretiyle Bakü’ye gitti. Bu uçus için Tekirdag Çorlu’dan havalanan TIHA, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan’i bir uçtan bir uca katetti. Ayrica 2022 yilinda Efes Tatbikati’nda Batman’dan kalkarak Izmir’deki hedefleri basariyla vurmustu.

Ihracat sampiyonu

Baslangiçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklari ile yürüten Baykar, 2003 yilindaki IHA Ar-Ge sürecinin baslangicindan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yillarinda Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre savunma ve havacilik sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Baskanligi tarafindan 2023’te de sektörün ihracat sampiyonu oldugu açiklanan Baykar, geçen yil 1.8 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Son yillarda gelirlerinin yüzde 90’indan fazlasini ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacilik sektöründeki ihracatin 3’te 1’ini tek basina yapti. Bayraktar TB2 SIHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için ise simdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlasmasi imzalandi.
Kaynak: İHA