Nefes Al, Hareket Et Ve Yasadigini Hisset

Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi ve Türk Toraks Dernegi is birliginde “Pulmoner” adli konferans düzenlendi.

Nefes Al, Hareket Et Ve Yasadigini Hisset
Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinligin açilis konusmasini yapan Prof. Dr. Ege Güleç Balbay, “Nefes Al, Hareket Et ve Yasadigini Hisset” slogani ile farkindalik etkinlikleri düzenlediklerini söyledi.

Saglik Bakanligi ve Türk Toraks Dernegi’nin Kronik Havayolu Hastaliklari Önleme ve Kontrol Programi içinde Türkiye genelinde mart ayinin 2. haftasinin “Pulmoner Rehabilitasyon Haftasi” olarak belirlendigini ifade eden Balbay, saglik personelinin ve toplumumuzun bilgilendirilmesi, farkindaliklarinin artirilmasi ve güncel gelismelerin paylasilmasi amaciyla etkinliklerin düzenlendigini söyledi.



Yasam kalitesini artirmayi amaçliyor

Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ege Güleç Balbay’in yönetimindeki konferansin ilk sunumunu yapan Dr. Ögretim Üyesi Özlem Ataoglu “Akciger Hastaliklarinda Pulmoner Rehabilitasyon” basligi altinda katilimcilari bilgilendirdi. Pulmoner Rehabilitasyonu’nu; “Kronik solunum hastaligi olan bireylerin fiziksel ve emosyonel durumlarini düzeltmeyi ve sagligi gelistirici uzun dönem kalici davranislari saglamayi hedefleyen, detayli hasta degerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz egitimi, egitim ve davranis degisikligi gibi yaklasimlari içeren, kapsamli, multidisipliner tedavi yaklasimlarinin bütünüdür” seklinde tanimlayan Ataoglu, Pulmoner Rehabilitasyonu’nun; septomatik, günlük yasam aktiviteleri azalmis kronik solunum sorunlu olgularda ilaç disi tedaviler arasinda önemli bir yere sahip oldugunun altini çizdi.

Kimlere uygulanir?

Nefes darligi, günlük yasam aktivitelerinde kisitlanma, yasam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasitesinde kisitliligi olan tüm solunum hastalarina Pulmoner Rehabilitasyon uygulanabilecegini söyleyen Özlem Ataoglu, Pulmoner Rehabilitasyonun her yastaki solunum hastalarina rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bagli olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabildigini ifade etti.

Ayrica Kronik Obstrüktif Akciger Hastaligi (KOAH) basta olmak üzere; astim, bronsektazi, interstisyel akciger hastaliklari, kistik fibrozis, gögüs duvari hastaliklari, nöromusküler hastaliklar, akciger nakli öncesi ve sonrasi, akciger kanseri, obezite iliskili tüm akciger hastaliklarinda Pulmoner Rehabilitasyon programi uygulanabilecegini sözlerine ekledi.

Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nde olmasi gereken uzmanlar hakkinda da bilgiler veren Ataoglu, katilimcilardan gelen sorulari da yanitlayarak sunumunu sonlandirdi.

Fizyoterapist Sükran Mine Danis ise, “Pulmoner Rehabilitasyon Uygulamalari” hakkinda katilimcilari bilgilendirdi. Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi’nde bulunmasi gereken cihazlar hakkinda bilgiler paylasarak, hastaya Pulmoner Rehabilitasyon hizmeti almadan önce, hizmet alacak kisiye; hasta degerlendirmesi ve uygulamali testler yapildigini dile getirdi. Katilimcilardan gelen sorulari da yanitlayan Fizyoterapist Sükran Mine Danis, kendisini dinleyenlere tesekkür ederek sunumunu sonlandirdi.
Kaynak: İHA