Türkiye'de Ilk Defa Görülen Yabanci Bitki Türü Teshis Edildi

DÜZCE – Bilim insanlari dünyada birçok ülke için istilaci bir tür olarak kabul edilen, ülkemiz florasi içinse yeni kayit olan yabanci bir bitki türü teshis ettiler.

Türkiye'de Ilk Defa Görülen Yabanci Bitki Türü Teshis Edildi
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Necmi Aksoy ve Dr. Ögr. Üyesi Neval Günes Özkan ile Ormancilik Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Ögr. Üyesi Nihan Koçer, yapmis olduklari “Yedigöller Milli Parki, Kargali Gölcük ve Göksu Tabiat Parklarindaki Sucul Ekosistem ve Habitat Alanlarindaki Bitki Türlerinin Izlenmesi ve Tehditlerin Belirlenmesi” baslikli projeyle, yürütülen flora çalismalari esnasinda dünyada birçok ülke için istilaci bir tür olarak kabul edilen, ülkemiz florasi içinse yeni kayit olan yabanci bir bitki türü kesfettiler.

Orman Fakültesi’nde görevli flora uzmanlarinin yeni bir lokalitesini kesfettigi bu bitki türü Elodea nuttallii (Planch.) H.St.John (Hydrocharitaceae), (Nuttal Suotu) olarak adlandiriliyor. Kuzey Amerika’ya özgü olan bu tür, günümüzde birçok Avrupa ülkesi ile Kirim, Çin, Japonya ve Filipinler’e kadar girmis bulunuyor. Bolu Göksu Tabiat Parki’nda Elodea nuttallii ve Elodetum canadensis türlerinin baskin olarak yer aldigi Elodea canadensis toplumu, yabanci bitki toplumu olarak tespit edildi. Özellikle kiyaya yakin yerlerde yari batik durumlu bu bitki toplumu baskin durumda yer aliyor. Yapilan arastirmalar sonucunda söz konusu bitki türünün birçok ülke florasi için istilaci bir tür oldugu, özelikle de yüksek rekabet yetenegi ile girdigi ekosistemlerde kisa sürede dogal bitki örtüsünün yerini alma potansiyeli bulundugu görüldü.

Göksu Tabiat Parki, Bahri Kusu’nun (Podiceps cristatus) göç yolu üzerinde bulunuyor. Kus özellikle çiftlesme ve yumurtlama dönemlerini Göksu Tabiat Parki içerisinde bulunan Aladag Göleti’nde geçiriyor. Kusun alanda dogal olarak yayilis yapan Lemno-Potametum (Lemna minor - Potamogeton natans) bitki toplumu üzerinde yuvalandigi ve üreme danslarini yaptigi gözlendi. Bahri Kusu’nun (Podiceps cristatus) üremesinde ve burada konaklamasindaki rolünden dolayi, gölün dogal bitki örtüsünün hassas olarak korunmasi gerekiyor. Alanda dogal bitki örtüsünün yerini alma potansiyeli bulunan yabanci bitki toplumunun yogunlugunun izlenmesi ve risk yönetimi eylem planinin hazirlanmasi gerekiyor.

Alanda yapilan flora ve vejetasyon çalismalarinda toplanan, istilaci bitkiye ait örnekler herbaryum örnegi haline getirildikten sonra, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Herbaryumu (DUOF) ve uluslararasi herbaryum örnekleri (P, E, V, W) ile karsilastirildi. Yapilan herbaryum ve literatür çalismalari sonucunda; bu yeni bitki türünün istilaci makrofit bir bitki türü oldugu tespit edildi.
Kaynak: İHA