Kütahya'da Macaristan'in Milli Bagimsizlik Günü Kutlamasi

2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yili kapsaminda Macaristan Milli Bagimsizlik Günü’nün 176. yili, Kütahya’da düzenlenen törenle kutlandi.

Kütahya'da Macaristan'in Milli Bagimsizlik Günü Kutlamasi
halk arasinda Macar Evi olarak bilinen Lajos Kossuth Müzesi’nde düzenlenen törene, Kütahya Valisi Musa Isin, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Kültür ve Turizm Bakanligi Bakan Yardimcisi Dr. Serdar Çam, Kütahya Belediye Baskani Prof. Dr. Alim Isik, Macaristan Fahri Konsolosu Ismet Güral ve çok sayida davetli katildi.

Tören Vali Isin, Büyükelçi Matis ve Belediye Baskani Isik’in Lajos Kossuth’un anitina çelenk sunmasiyla basladi.

Ardindan Istiklal Marsi ve Macaristan Milli Marsi okundu.

Ilk Macar Cumhurbaskani Lajos Kossuth’un Kütahya’da misafir edilmesinin Türk milleti için gurur kaynagi oldugunu belirten Vali Isin, "Biz Türk milleti olarak kendi bagimsizligimiza verdigimiz degeri, baska ülkelerin bagimsizligina da veriyoruz. Dolayisiyla Macaristan’in kurucusunun burada kalmasi, bize misafir olmasi bizim için hayatin normal akisina çok uygundur" dedi.

Türk milletinin samimi bir millet oldugunu ve dostluklarina önem verdigine dikkat çeken Vali Isin, "Macaristan gibi soydas bir ülkenin kurulusuna ev sahipligi yapmak bizim için ayrica bir sereftir. Bununla iftihar ediyoruz" diye konustu.

Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis yaptigi konusmada, "Her sene 15 Mart tarihinde Kütahya’da olmayi tercih ediyoruz. Ben bundan dolayi çok mutluyum" dedi.

2024 senesinin Macaristan ve Türkiye arasindaki kültür yili oldugunu belirten Büyükelçi Viktor Matis, Bu program kapsaminda Macaristan’in Türkiye’de yaptigi faaliyetlerle kültürünü tanitmaya çalistigini, Türkiye’nin de Macaristan’da kültür faaliyetlerinde bulundugunu dile getirdi.

Kutlamalar, Kütahya Il Kültür ve Turizm Müdürlügü konferans salonunda yapilan müzik ve dans gösterisiyle son buldu.
Kaynak: İHA