Dev Karagöz Tasvirleriyle Kültürel Mirasi Gelecek Nesillerle Tanistiriyor

Yaklasik 15 yildir hayali olarak çok sayida gösteri gerçeklestiren Emre Karaoglu, UNESCO’nun Insanligin Somut Olmayan Kültürel Mirasi Temsili Listesi’nde yer alan geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz ve Hacivat’i gelecek nesillerle tanistiriyor.

Dev Karagöz Tasvirleriyle Kültürel Mirasi Gelecek Nesillerle Tanistiriyor
Yalova’daki okullarin yani sira Çinarcik Sanat Evinin de unutulmaya yüz tutmus sanatlardan olan gölge oyununu çocuklarla bulusturan Karaoglu, çocuklari hayatlarinda ilk kez bu deneyimi yasatarak kültürel mirasi gelecege tasima istiyor. Ramazan ayinin vazgeçilmez eglencelerinden olan gölge oyununa dikkati çekmek için dev tasvirler kullandigini söyleyen Karaoglu, “Unutulmaya yüz tutmus sanatlardan Karagöz ve Hacivat hem de tasvir yapimi hem oynatimini. Ramazan ayinda hepimizin aklina gelen bir sey. Biz 35-40 santimlik kuklalarla oynatmayi birakip unutulmaya yüz tutmus sanatlara dikkati çekmek amaçli bir metreyi bulan tasvirler yaptik. Bu tasvirlerde hem çocuklari hem yetiskinleri bölgemizde eglendiriyoruz. Hem belediye organizasyonlarina hem de okul organizasyonlarinda figürlerimizin büyük olmasi dikkati çekiyor. Ramazan ayinda hemen hemen her yerde gösterileri yapip hem çocuklari hem de yetiskinleri eglendirmeye devam edecegiz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanligi’nin da bu sanat önem verdigini hatirlatan Karaoglu, “Unutulmayi yüz tutmus olmasi aslinda bizi de birer mirasçi kiliyor. Bizler de figürleri olabildigince büyük sekilde hem çocuklara hem de yetiskinlere göstererek bu mirasa sahip çikmaya çalisiyoruz. 15 senedir Karagöz Hacivat tasviri yapiyorum hem de oynatiyorum. Bu mirasa sahip çikmaya çalisiyorum. Önemli olan kisim da bizim için sadece Ramazan aylarinda degil Ramazan sonrasinda da Karagöz Hacivat’i yasatabilmek” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA