Dünyada Önemli Bir Halk Sagligi Sorunu

DÜZCE – Düzce Saglik Müdürü Dr. Yasin Yilmaz, 14 Mart Dünya Böbrek Günü dolayisiyla yayinladigi mesajinda kronik böbrek hastaliginin dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sagligi sorunu oldugunu söyledi.

Dünyada Önemli Bir Halk Sagligi Sorunu
Dr. Yasin Yilmaz ‘14 Mart Dünya Böbrek Günü’ dolayisiyla bir mesaj yayimladi. Yilmaz, kronik böbrek hastaliginin dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sagligi sorunu oldugunu belirterek böbrek hastaligi erken tespit edilirse siklikla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir bir hastalik oldugunu, ancak hastaligin farkindaliginin düsük olmasi, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermedigini, bireylerin hastaliginin farkinda olmamasi nedeni ile son dönem böbrek yetmezligi gelismekte ve kisinin yasam kalitesinin bozuldugunu aktardi.

Çocuklarda da görülebilir

Yasin Yilmaz açiklamasina söyle devam etti; “Yetiskinlerde oldugu gibi çocuklarda da böbrek hastaliginin olabilecegi unutulmamalidir. Sik idrara çikma, idrar yaparken zorlanma ve yanma, damla damla idrar yapma, kirmizi kahverengi renkte idrar yapma ve tuvalete yetisememe gibi sikayetlerde mutlaka hekime basvurulmalidir. Böbrek sagligi konusunda ülke genelinde toplum bilincini arttirmak, kronik böbrek hastaliginda erken taninin önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amaciyla her yil düzenli olarak saglik personeline yönelik hizmet içi egitimler ve halka yönelik bilgilendirme programlari yürütülüyor. Geri dönüssüz sonuçlari ve artan görülme sikligi sebebiyle KBH’ya dikkat çekmek, toplumsal bilgi düzeyini ve farkindaligi artirmak için her yil mart ayinin ikinci Persembe’si ‘Dünya Böbrek Günü’ olarak ilan edilmistir. Bu fikirle 2024 yilinin temasi böbrek sagligi için optimal ilaç uygulamalarina ve saglik bakimina esit erisim olarak belirlenmistir.”

Hastaligin zamaninda fark edilmesinde önlenebilen veya en azindan geciktirile bilen bir hastalik oldugunu isaret eden Yilmaz kronik böbrek hastaligindan korunmak için ise sunlari siraladi; “Düzenli olarak egzersiz yapilmasini. Saglikli beslenilmesini. Vücut agirliginin korunmasi gerekir. Tuzun azaltilmasini, gün içinde yeterli sivi alinmasini. Sigara içilmemesini, agri kesici ilaçlardan kaçinilmasini, kan basincinizi ve kan sekerinizi düzenli olarak ölçülmesini, ilaçlarinizi hekiminize danisarak ve önerilen sekilde kullanin ve son olarak risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerekir.”
Kaynak: İHA