Büyük Yanginin Simsiyah Izleri Silindi, 8 Ayda 1 Milyon 651 Bin Fidan Dikildi

Izmir’in Kinik ilçesinde, 8 ay önce çikan ve bin hektarlik alanin zarar gördügü orman yangini sonrasi harekete geçen ekipler, bölgeyi 1 milyon 651 bin fidan ve 850 kilogram tohum ile agaçlandirdi, yanginin simsiyah izlerini sildi.

Büyük Yanginin Simsiyah Izleri Silindi, 8 Ayda 1 Milyon 651 Bin Fidan Dikildi
Kinik ilçesi Musacali mevkiinde, 26 Temmuz 2023 tarihinde saman balya makinesinin yanmasiyla baslayan orman yangini rüzgarinda etkisiyle büyümüs, havadan ve karadan yogun mücadeleler sonrasi yangin 1 gün sonra söndürülmüstü. Yangin sonucunda ise toplam bin 88 hektar orman alani ve 96 hektar da orman disi (ziraat) alan zarar görmüstü. Yangin sonrasi harekete geçen Izmir Orman Bölge Müdürlügü ekipleri, bölgede hizli bir sekilde agaçlandirma çalismasi baslatti. Olayin üzerinden bir yil bile geçmeden 8 aylik bir sürede ekipler, yanginin simsiyah izlerini adeta sildi. Ekipler, bölgeyi 1 milyon 651 bin fidan ve 850 kilogram tohum ile yeniden agaçlandirdi.

Kinik’i ziyaret eden Izmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince de, buradaki çalismalarla ilgili Bergama Orman Isletme Müdürü Sahin Dönertas’tan bilgi aldi. Sahada çalisan teknik elaman ve orman isçileriyle de sohbet eden Derince, sembolik olarak yangin bölgesine en son fidani da toprakla bulusturdu.

"5-6 yil boyunca her sene bakimlari ve korumasi yapilacak"

Agaçlandirma çalismalarina iliskin açiklamalarda bulunan Izmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, yanan orman alanlarinin anayasal güvence altinda oldugunu, bu alanlarin baska bir amaç için asla kullanilamayacagini belirtti.

Derince, söyle devam etti:

"Yangin söndürme çalismalarinin ardindan, bölgede daha dumanlar tüterken planlamaci orman mühendisi arkadaslarimiz yanik sahada yapilacak agaçlandirma çalismalarina iliskin yol haritasini çizdiler. Buranin agaçlandirmasiyla ilgili planlarimizi programlarimizi hazirladik. Arazinin bosaltilmasi üretimi ve dikim için sahanin dozerlerle sürülmesinin ardindan, bölgenin tamami fidan dikimi için 10 Aralik 2023 tarihinde uygun hale getirildi.

Suan itibariyle alanin tamami agaçlandirilmis vaziyette. Sahaya; 1 milyon 300 bin 800 adet çam, 265 bin servi, 20 bin akasya, 7 bin 650 adet defne ve 57 bin 650 adet zakkum olmak üzere 1 milyon 651 bin adet fidan dikildi. Bunlarin yaninda 850 kilo da kizilçam tohumu ektik. Dikim çalismalariyla buradaki isimiz bitmiyor. Bu fidanlar biyolojik bagimsizliklarini kazanana kadar yaklasik 5-6 yil boyunca her sene bakimlari ve korumasi yapilacak. Tabi burada yangin bölgesinde etkilenmis olan 4 köy var. Bu orman köylüsü vatandaslarimizi ile hareket ederek, onlari da islendirerek çalismalarimizi yürüttük ve yürütmeye de devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA