Zorlu Enerji Dagitim Hisselerinin Gaztrak Enerji'ye Pay Devri Tamamlandi

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.S.’nin (Zorlu Enerji) bagli ortakligi Zorlu Enerji Dagitim A.S. hisselerinin tamaminin, Palmet Enerji A.S.’nin yüzde 100 bagli ortakligi olan Gaztrak Enerji A.S.’ye devredilmesine yönelik islemler tamamlandi.

Zorlu Enerji Dagitim Hisselerinin Gaztrak Enerji'ye Pay Devri Tamamlandi


Trakya Bölgesi Dogal Gaz Dagitim A.S.ve Zorlu Dogal Gaz Tedarik Ticaret A.S’nin yüzde 100, Gazdas Gaziantep Dogal Gaz Dagitim A.S.’nin ise yüzde 90 oraninda istirak hisselerine sahip olan Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.S.’nin yüzde 100 bagli ortakligi Zorlu Enerji Dagitim A.S. hisselerinin tamaminin PALMET Enerji A.S’nin yüzde 100 bagli ortakligi olan Gaztrak Enerji A.S.’ye pay devir islemleri, 12 Mart 2024 tarihinde 200 milyon dolar karsiligi (USD/TRY kuru: 31,8767) 6 milyar 375 milyon 330 bin Türk Lirasi bedelle tamamlandi.

Konuyla ilgili açiklamasinda, yapilan anlasmanin her iki gruba da hayirli olmasini dileyen Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, Zorlu Enerji’nin karbonsuzlasma ve gelecegin teknolojilerine odakli portföy ve çözümleriyle enerji sektörünün dijitallesme, elektrifikasyon ve mobilite odakli dönüsümüne giden yolda öncülügünü üstlendigini belirterek sunlari söyledi:

“Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglayan bir sirket olarak sadece yenilenebilir enerji kaynaklarina yatirim yapma stratejimiz dogrultusunda, gaz dagitim alaninda basariyla sürdürdügümüz faaliyetlerimizi yenilenebilir enerji alanindaki faaliyetlerimize odaklanmak üzere devretmeye karar vermistik. Önümüzdeki dönemde de jeotermal, rüzgâr, günes gibi alanlara yatirimlarimizi sürdürecegiz. Dijitallesme, elektrifikasyon ve enerji teknolojileri çözümlerine odaklanarak ülkemizin enerjisine enerji katmaya devam edecegiz. Bu vizyonla dogal gaz dagitim sirketlerimiz için imzaladigimiz hisse alim anlasmasinin ardindan pay devir islemlerimizi tamamladik, satisin her iki sirket için de hayirli ve kazançli olmasini diliyor, sirketlerimizi bugüne getiren ve devir sürecinde emegi geçen tüm çalisma arkadaslarima ve yöneticilerime içten tesekkürlerimi sunuyorum.”

Satinalma sürecine iliskin degerlendirme yapan PALMET Sirketler Grubu Yönetim Kurulu Baskani Doganay Samuray ise sunlari ifade etti:

“Satinalma sürecine iliskin çalisma yaparken yüksek tüketim hacimli dagitim bölgelerini operasyon alanimiza dahil etmek ve dogal gaz ithalat, ihracat, toptan tedarik zincirini kuvvetlendirmek amaciyla yola çiktik. PALMET’in sektördeki deneyimi, sahip oldugu ve gelistirmekte oldugu teknolojik altyapi sistemlerinin daha genis bir alanda uygulayacak olmasi olusturacagi arti degeri de yükseltecektir. Türkiye’nin enerji politikalari ve stratejileri dogrultusunda en verimli çalismalari gerçeklestirmek için çalisiyoruz.”

Verilen bilgiye göre PALMET Enerji, bu satin almadan sonra 5 lisans bölgesi, 7 il ve 62 ilçede 2 milyon aboneye hizmet verecek. Yillik 8,5 milyar metreküplük gaz hacmiyle Türkiye’de dogal gaz tüketiminin yüzde 15’inden fazlasini yöneten PALMET Enerji, 956 MW’lik kurulu gücüyle Türkiye’nin en önemli dogal gaz çevrimli elektrik üreticileri arasinda yer aliyor.

Konuyla ilgili Zorlu Enerji tarafindan KAP’a su açiklama yapildi:

’’13.02.2024 ve 05.03.2024 tarihli özel durum açiklamalarimiz çerçevesinde; Hisse Alim Sözlesmesi’nde yer alan uyarlama kriterleri çerçevesinde, kapanis tarihindeki finansal ve ticari yükümlülüklere göre düzeltme yapilmak suretiyle, satis bedelinden toplam 2 milyar 806 milyon 342 bin 588 Türk Lirasi tutarindaki finansal ve ticari yükümlülüklerin düsülmesi ve kalan 3 milyar 568 milyon 987 bin 412 Türk Lirasi’nin nakden ve pesinen alici tarafindan ödenmesi suretiyle, yüzde 100 bagli ortakligimiz Zorlu Enerji Dagitim AS’de sahip oldugumuz paylarin tamaminin toplam 200 milyon dolar karsiligi (USD/TRY kuru: 31,8767) 6 milyar 375 milyon 330 bin Türk Lirasi bedel karsiliginda, Palmet Enerji AS’nin yüzde 100 bagli ortakligi Gaztrak Enerji AS’ye satisi ve pay devri islemleri 12.03.2024 tarihinde tamamlanmistir.

Devir bedelinin, Zorlu Enerji Dagitim AS’nin kapanis tarihindeki finansal ve ticari yükümlülüklerine göre düzeltme yapilmak suretiyle taraflar arasindaki mutabakata tabi olarak kapanis asamasinda belirlenmesi gerektiginden, yatirimcilar için yaniltici olmamasi gözetilerek, söz konusu bilginin kamuya açiklanmasi 13.02.2024 tarihli Yönetim Kurulu karari ile devir bedelinin kesinlesecegi tarihe kadar ertelenmistir.’’
Kaynak: İHA