Literatürde Nadir Görülen Hastaliga Tek Seanslik Ameliyat

Tip literatüründe nadir görülen, çok büyük bir aort anevrizmasinin yani sira aort damarinda daralma, kalpte delik ve aort kapak hastaligi olan genç, yapilan tek seanslik açik ameliyatla hayata tutundu. 10 binde 2 ile 8 arasinda görülen bir dogumsal kalp rahatsizligi olan aort koarktasyonu sebebiyle yaptiklari ameliyat ile hastanin hayatini kurtaran doktorlar, erken teshisin öneminde dikkat çekti.

Literatürde Nadir Görülen Hastaliga Tek Seanslik Ameliyat
Samsun’da yasayan 24 yasindaki Resul Con, güvenlik görevlisi olmak için gerekli olan belgeyi almak amaciyla bir kursa basvurdu. Kurstan istenilen saglik raporunu almak isteyen Resul Con, Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi’ne gitti. Burada Resul Con’a doktorlar, yapilan testlerde aort damarinin 57 milimetre genisliginde oldugunu söyledi.

Akabinde Samsun Üniversitesi Tip Fakültesi Cerrahi Tip Bilimleri, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dali Dr. Ögr. Üyesi Ilker Hasan Karal tarafindan hastanin yatisi yapildi. Doktor Karal ve ekibi tarafindan yapilan testlerde hastanin kalbinde normalden 3 santimetre daha büyük aort anevrizmasinin yani sira, ventriküler septal defekt (VSD) adi verilen kalpte delik, biküspit aort (kapak darligi) ve aort koarktasyonu (aortta dogumsal darlik) da tespit edildi. Akabinde Resul Con, Kalp ve Damar Cerrahlari Dr. Ögretim Üyesi Ilker Hasan Karal, Dr. Ögretim Üyesi Emrah Ereren, Dr. Ögr. Üyesi Askin Kiliç ve Asistan Dr. Ilayda Danismaz tarafindan hastaya yaklasik 9 saat süren bir açik kalp ameliyati yapildi. Ameliyat basarili geçti ve hasta hayata tutundu.

"Literatürde çok nadir görülen bir hastalik"

Tedavi süreci hakkinda bilgi veren Dr. Ilker Hasan Karal, "Hastamizin dogustan kalp hastaligi var. Karinciklar arasinda bir delik, 3 yaprakçik olmasi gereken bir kalp kapakçiginin 2 yaprakçik olmasi nedeniyle bize basvurdu. Testler sirasinda kalpten çikan ara damarin gögüs içerisinde daralmasi ve incelmesini tespit ettik. Açik kalp ameliyati yapmaya karar verdik. Kendisinin onayi ile de bu zorlu ameliyati yaptik. Sikayetinin olmamasi, yasinin genç olmasi üstümüzdeki sorumlulugu stresi arttirmisti. Basarili bir ameliyat ile su anda sagligina kavusmus durumda. Kalpteki deligi kapattik. Kalpten çikan ana damarla birlikte yipranmis olan kapakçigi degistirdik. Daralmis olan damari da bypass yaparak tedavisini tamamladik. Sahip oldugu hastalik aslinda literatürde çok nadir görülen, 10 binlerde 1 siklikla görülen hastalik. Bizim için, cerrahlarin tecrübelenmesi için, çok önemli bir hastalik durumundadir. Erken dönemde teshis edilmeseydi ve tedavi edilmeseydi, ana damarda yirtikla birlikte yüksek riskli bir ameliyat gerekecekti. Belki hastaneye yetisemeyecekti. Beyin kanamasi gibi ani ölümle sonuçlanabilecek, damar yirtilmalarina neden olabilecekti bu hastalik. Daha da ilerleyen dönemlerde kalp yetmezligine sebep olabilecek, hastanin hayat standartlarini oldukça düsürebilecekti. Erken dönemde teshis edilmesi ve hastanin tedavi ile uyumlu olmasi bir sans olabilir" dedi.



"Bu tür hastalar hayati komplikasyonlar yasayabiliyor"

Hasta tedavi edilmeseydi ilerleyen yaslarda hayati risklerin ortaya çikabilecegini ifade eden Dr. Ögretim Üyesi Emrah Ereren, "Hastamizin 6 santimlik bir damar genislemesi mevcuttu. Dogustan olan bir bozukluk ama biz bunu arastirirken çektigimiz bir tomografi ile aslinda hastamizin inen aortasinda nerdeyse kopma boyutuna yaklasmis ciddi bir kalp hastaligi oldugunu kesfettik. Kalbinde delikte oldugu da görüldü.

Bu tarz hastalar genellikle birden çok seansla, kapali veya açik yöntemlerin açik oldugu yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Bu hastalarda özellikle bacaklara giden kan akimi ciddi anlamda azalabiliyor. Yorgunluk buna bagli da halsizlik sikayetleri oluyor. Ayni zamanda üst tarafta ciddi basinç artisina bagli beyninde ve aortun çikan kisminda genislemeler buna bagli olarak yirtilma kanama gibi ölümcül riskler ortaya çikabiliyor. Ameliyati tek seansta veya çift seansta yapacagiz konusunda fikir alisverisinde bulunduk. Yaptigimiz konseyde bütün bozukluklarin tek seferde düzeltecegimiz kararini aldik. Hastamizin hem genislemis aort anevrizmasini rezeke ederek oraya bir suni damar yerlestirirdik. Yapisi bozulmus olan dogumdan itibaren çift kapakçik olan aort kapagini degistirdik. Ayni zamanda kalpteki deligini kapattik. Ayni zamanda da isin en zorlu kismi ayni seansta ayni kesiden de koarktasyonu gidermek maksadiyla da hastanin aortasindan çikan en büyük ana atardamarla hemen arkasinda aortasi arasinda bir suni damar koyduk. Hastamizin durumu gayet iyi. Normal sartlarda 30 yaslarin 2’nci yarisindan itibaren bu hastalar çok hayati komplikasyonlar yasayabiliyor" diye konustu.



"Kalbimden dolayi ise giremiyordum"

Tedavi olan Resul Con ise "Benim bu kalp rahatsizligim dogustan, dediler. Kalp kapacigi açik veya delik, dediler. Ben de küçükken morarma oluyordu. Bayilmalar oluyordu. Büyüdükçe kapanir, dediler. Sonra tekrar gittim, bir kapak açik dediler. Tabii her yil kontrole gidiyorum. 2019 yilinda doktora gittim ve 47 milimetre aort damarin genisledi dediler. 2 kapakli oldugumu 47 milimetre aort açikligimin oldugunu anlattilar. Sonrasinda 2024 yilinda güvenlik olmak için kursa gittim. Çünkü bu kalbimden dolayi ise giremiyordum. Saglik raporunu getirmek zorunlu oluyordu ve geçemiyordum. Bunun için heyete girmek gerekiyordu. Kalbimden dolayi heyeti geçebilir miyim diye doktora sordum. Doktor aort damarim 57’yi geçti dedi.

Tabii, yasin verdigi güçle ben hiçbir sey yapmiyordum. Sadece yürürken kalbimde çarpinti oluyordu. Sonrasinda buraya geldim. Ilker hoca bana her seyi anlatti. Hastaneye yatiralim, dedi.

Sonra ameliyat oldum. Genç oldugum için hizli toparladim" seklinde konustu.

Hastanin 2 gün içinde taburcu olmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA