Bitlis'te Gelecegin Heykeltiraslari Yetisiyor

Bitlis’teki Ziya Eren Güzel Sanatlar Lisesi ögrencileri, tarihteki önemli sahsiyetleri heykellere yansitarak yasatiyor.

Bitlis'te Gelecegin Heykeltiraslari Yetisiyor
Ziya Eren Güzel Sanatlar Lisesi ögrenci ve idarecileri tarafindan okulun atölyesinde baslatilan heykel çalismalari göz kamastiriyor. Yeteneklerini sergileyen ögrenciler, hem meslek ögreniyor hem de eglenceli dakikalar geçiriyor. Bitlis kirsalindan getirilen kil ve kirmizi topragi ögrencilerin ellerinde birer sanat eserine dönüsüyor.

Güzel Sanatlar Lisesi Resim ve Heykel Bölümü ögretmeni Yunus Sipor esliginde yapilan heykeller, yil sonunda açilan sergiyle sanatseverlerin begenisine sunuluyor. Ziya Eren Güzel Sanatlar Lisesi Resim ve Heykel Bölümü ögretmeni Yunus Sipor, amaçlarinin sanata uygun bir toplum yetistirmek oldugunu ifade ederek, "Heykel dersleri 11 ve 12’nci sinif müfredatinda mevcut. Heykel derslerimize ilk önce rölyeften baslayip daha sonra üç boyutlu çalismalarla kaliplama isleminden sonra islemimizi bitiriyoruz" diye konustu.

"Buradan mezun ettigimiz ögrencileri kazanabilecegi en iyi üniversiteye hazirlama çabasi içindeyiz" diyen Sipor, konusmasina söyle devam etti:

"Her sene 8-9 ögrencimiz mutlaka üniversite kazaniyor. Buradaki amacimiz, kendi memleketimizde sanati daha ileriye tasimak ve topluma faydali bireyler yetistirmektir. Yaptigimiz islerde kullandigimiz çamurlari bölge köylerinde temin edebiliyoruz. Çünkü bölgemizde kirmizi toprak çok fazla var. Bölgemiz kültür ve sanat alaninda çok aktif bir bölge. Yaptigimiz çalismalarda tarihi karakterleri, önemli sahsiyetleri ve bilim adamlarini isledik. Güzel sanatlar lisesi olarak her yilsonunda büyük çapta bir sergi açiyoruz. Bu sergide heykel, rölyef, yagli boya ve kara kalem çalismalarimiz oluyor. Her sene istisnasiz bu çalismalari halkimiza sunuyoruz."

Ziya Eren Güzel Sanatlar Lisesinde ögrenci Sefa Ayaz ise okulun yeteneklerini degerlendirme açisinda son derece faydali oldugunu kaydederek, "Heykel dersinde kilden ve çamurdan heykeller yapiyoruz. Tarihte önemli bir yere sahip olan bilim insanlarinin heykellerini yapmayi daha ön planda tutuyoruz. Bizim hem üç boyutlu bakis açimizi gelistirmekte hem de ileriki üniversite hayatimizda ön hazirligimizi yapmakta önemli bir yere sahip. Ileride Izmir 9 Eylül Üniversitesini düsünerek egitim fakültesinden devam etmek istiyorum. Güzel sanatlar lisesi yetenegimizi degerlendirmemizde bize çok yardimci olan bir lise. Gerek ögretmenleri gerekse atölye ortamiyla yetenegimizi gelistirebilecegimiz bir alan" dedi.

Ruken Bozdag isimli ögrenci de, okuldaki ögretmenlerin kendilerini çok güzel bir sekilde üniversiteye hazirladiklarini ifade etti.

Bozdag, "Burada heykeller yapiyoruz. Okulumdan çok güzel bir sekilde yararlandigimi düsünüyorum. Gerek yagli boya olsun gerekse heykel olsun, bu konuda çok sansliyiz. Mimar Sinan Üniversitesini düsünüyorum ve oraya hazirlaniyorum. Hocalarimiz sag olsunlar çok yardimci oluyorlar, çok güzel hazirliyorlar" diye konustu.

Kaynak: İHA