AB, Ukrayna'ya 5 Milyar Euroluk Ilave Askeri Yardim Konusunda Anlasma Sagladi

Avrupa Birligi (AB) büyükelçileri, 2024 yili için Ukrayna’ya 5 milyar euro ilave askeri destek konusunda anlasmaya sagladi.

AB, Ukrayna'ya 5 Milyar Euroluk Ilave Askeri Yardim Konusunda Anlasma Sagladi
AB Konseyi Belçika Dönem Baskanligi, AB üyesi 27 ülkenin büyükelçilerinin Rusya’ya karsi savasta Ukrayna’ya destek için kullanilan Avrupa Baris Fonu’na aktarilmak üzere 5 milyar euro bütçe ayirma konusunda prensipte anlasma sagladiklarini duyurdu. Açiklamada, “AB, Ukrayna’ya kalici destek saglama ve ülkenin kendisini savunmak için ihtiyaç duydugu askeri teçhizatin tedarik edildiginden emin olma konusundaki kararliligini muhafaza etmektedir” denildi.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konuya iliskin olarak yayinladigi açiklamada, Avrupa Birligi üyesi ülkelerin büyükelçilerinden olusan Daimi Temsilciler Komitesi’nin (COREPER), Ukrayna’ya 5 milyar euro daha askeri yardim konusunda uzlastigini ifade ederek, “Mesaj net: Ukrayna’ya kazanmasi için gerekli her türlü destegi saglayacagiz” dedi.

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, ise sosyal medya hesabi üzerinde yaptigi açiklamada, Borrell’in Ukrayna’ya askeri yardim için Avrupa Baris Fonu’nun finansal tavanini 5 milyar euro artirma çagrisini destekleyen AB üyesi ülkelere mütesekkir oldugunu söyledi.

Kuleba, “Bu, Avrupa’nin ortak zaferimize ulasma konusundaki birlik ve kararliliginin güçlü ve zamaninda ortaya konulan bir disavurumudur. Nihai kararin Avrupa Dis Iliskiler Konseyi’nin bir sonraki toplantisinda onaylanmasini sabirsizlikla bekliyoruz” dedi.

Avrupa Baris Fonu, 2021 yilinda AB’nin savunma ve güvenlik menfaatleri çerçevesinde AB üyesi olmayan ülke ve uluslararasi kuruluslara askeri destek saglamak üzere kurulmustu. Söz konusu ilave askeri destek Avrupa Baris Fonu’na 2022 basindan bu yana Ukrayna’ya taahhüt edilen 6,1 milyar euroya ek olarak aktarilacak.

AB Dis Iliskiler Konseyi’nin bir sonraki toplantisinin 18 Mart’ta Brüksel’de yapilmasi planlaniyor.
Kaynak: İHA