200 Yillik Tarih Yeniden Ayaga Kaldiriliyor

Malatya’nin Arapgir ilçesinde bulunan Osmanli dönemine ait 200 yillik Çarsi Hamami sürdürülen restorasyon çalismalariyla yeniden ayaga kaldiriliyor.

200 Yillik Tarih Yeniden Ayaga Kaldiriliyor
Arapgir ilçe merkezinde bulunan Osmanli dönemine ait 200 yillik Çarsi Hamami sürdürülen restorasyon çalismalariyla yeniden ayaga kaldiriliyor.

Tarihi Mir-i Liva Ahmet Pasa Caminin hemen yan tarafinda bulunan bir süre önce de Arapgir Belediyesinin girisimleriyle restorasyona alinan dikdörtgen seklindeki çift kubbeli Çarsi Hamami’nda zarar görmüs kisimlari restorasyon kapsaminda orijinaline uygun yenilenirken, çalismalarin bu yil içerisinde tamamlanmasi hedefleniyor.

“Klasik bir Osmanli Hamami”

Han ve hamam kültürünün Osmanli da önemli bir yere sahip olduguna dikkat çeken Arapgir Belediye Baskani Haluk Cömertoglu, “Çarsi Hamami kösegen diye tarif ettigimiz iki kubbeli, arka kisimdan cehennemlik girisli tipik bir Osmanli hamamidir. Kubbeleri yikilan hamam yillarca kapali kaldi. Daha sonra belediye baskani seçildikten sonra 3-4 yil süren kamulastirilma çalismalarinin ardindan yapi belediye mülkiyeti haline getirildi.

Dönemin Malatya Valisi Ulvi Saran’a sunulan bir proje ile restorasyon çalismalarina baslamistik. Süreç içerisinde yasanan bir takim talihsizlikler 7 yil devam eden mahkeme süreci nedeniyle dis cephe restorasyonlari tamamlanmisken iç fonksiyonlari gecikmis oldu. Insallah yil içerisinde eksik kalan kisimlarinda tamamlanarak Arapgir halkini Osmanli hamam kültürünü yasayacak bir mekana kavusmasini arzu ediyoruz. Kavusturmayi da yillara sari gecikmeye özür borcu ve ecdadin yaptigi bu eserlerinde yasatilmasini da bir görev kabul ediyoruz” diye konustu
Kaynak: İHA