SANKO Üniversitesi'nde 'Teknoloji Bagimliligi' Konferansi

SANKO Üniversitesi Bagimlilikla Mücadele Komisyonu tarafindan “Teknoloji Bagimliligi” konulu konferans düzenlendi.

SANKO Üniversitesi'nde 'Teknoloji Bagimliligi' Konferansi
Tip Fakültesi Ruh Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi H. Ibrahim Öztürk, teknoloji bagimliliginin günümüzün en yaygin sorunlarindan biri oldugunu söyledi.



Teknoloji bagimliligini, internet, akilli telefon, sosyal medya ya da dijital oyun bagimliligi seklinde kendini gösterdigini, ayni zamanda davranissal bagimlilik türü olarak da kabul edildigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Öztürk, kisinin bilinçsiz, kontrolsüz ve takintili bir sekilde zamanini bosa harcayarak, kendini sosyal hayattan soyutladigina dikkat çekti.

Teknolojik cihazlarin günlük yasamimizdaki garipsenemez yeri ve artan kullanimlari göz önünde bulunduruldugunda bagimlilik düzeyine ulasmasinin ilginç olmadigini ifade eden Dr. Ögr. Üyesi Öztürk, konusmasini söyle sürdürdü: “Teknoloji bagimliligi, alkol-madde bagimliligina benzer sekilde ruhsal, bedensel ve sosyal sorunlari da beraberinde getirmektedir. Gerek benzer klinik özellikleri gerekse insan beyninde benzer mekanizmalarla ortaya çikisi ve beyinde bir dizi degisime yol açmasi sebebiyle teknoloji bagimliligini, alkol-madde kullanim bozukluklari gibi ilerleyici bir beyin hastaligi olarak tanimlayabiliriz.”

Dr. Ögr. Üyesi Öztürk, internet, sosyal medya, akilli telefon ya da dijital oyun bagimliliginin temel klinik özelliklerini söyle siraladi: "Asiri kullanim & kullanma istegini doyuramama, Asiri kullanimdan dolayi aktivitelerin/sorumluluklarin ihmal edilmesi, Asiri kullanimin sosyal iliskilere zarar vermesi, tercih edilmesi, Olumsuz duygu ve yasam stresinden bir kaçis araci olarak kullanilmasi, Kullanimi azaltma ve durdurmada sorunlar yasama, Kullanimin mümkün olmadigi durumlarda gergin ve sinirli olma, Kullanim süresi ve miktarina iliskin yalan söyleme".

Özellikle çocuklar, ergenler ve gençlerin risk grubunu olusturdugu teknoloji bagimliliginin yine bu gruplarda çok daha olumsuz sonuçlarla ilerledigini hatirlatan Dr. Ögr. Üyesi Öztürk, konusmasini söyle tamamladi: “Depresyon, kaygi, öfkelilik, dikkat konsantrasyon sorunlari, ögrenme güçlükleri, uyku sorunlari gibi ruhsal/bilissel sorunlarin yaninda obezite, vücut durus bozukluklari gibi bedensel sorunlar ve akademik basarida düsme, asosyallik, kisilerarasi çatisma gibi sosyal sorunlara da zemin hazirlamaktadir. Özellikle küçük yas çocuklarda bu durumun önüne geçilmesi için ebeveynlerin ve egitimcilerin yaklasimi çok önemlidir.”

SANKO Üniversitesi Hastanesi Anadolu Toplanti Salonunda gerçeklestirilen etkinlige akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA