'Saglikta Siddete Dur Diyelim' Farkindalik Kampanyasi

Saglik profesyonelleri ile hastalari bulusturan online doktor randevu platformu DoktorTakvimi, 14 Mart Tip Bayrami vesilesiyle web sitesi ve sosyal medya hesaplarinda yayinladigi “404 Aradigimiz Doktora Ulasilamiyor!” farkindalik videosuyla “Saglikta Siddete Dur Diyelim!” çagrisi yapiyor.

'Saglikta Siddete Dur Diyelim' Farkindalik Kampanyasi


Sisteminde 200 binden fazla hekim ve uzman profili bulunan, hastalar ve saglik arastirmasi yapan kullanicilar ile saglik profesyonellerini bir araya getiren DoktorTakvimi, hekimlere ve saglik profesyonellerine yönelik artan siddet konusunda farkindalik olusturmak amaciyla 14 Mart Tip Bayrami vesilesiyle “404 Aradigimiz Doktora Ulasilamiyor!” videosu hazirladi. Saglik çalisanlarina yönelik siddetin önemine dikkat çekilen videoya doktortakvimi.com ve youtube.com/watch?v=FVrPXp5_ZxQ adreslerinden ulasilabiliyor.

Konuyla ilgili markadan su açiklama yapildi:

Aradigimiz doktora neden ulasilamiyor?

“404 Aradigimiz Doktora Ulasilamiyor!” farkindalik videosunda yer alan Beyaz Kod verilerine göre, yilda ortalama her gün 1 saglik çalisani siddete ugruyor. DoktorTakvimi, saglikta siddete farkindalik olusturmak amaciyla “Sayfa Bulunamadi” hatasi olarak bilinen “404 Hatasi”ni kampanya dili olarak kullaniyor. Randevu ya da bilgi almak için doktortakvimi.com ‘a giren hastalara “Saglik çalisanlarina siddet arttikça, aradiginiz doktora ulasilamayacak” mesaji geçici olarak veriliyor. Hastalar sayfaya girdiklerinde ise ilk etapta banner ve pop-up yönlendirmesiyle pro.doktortakvimi.com/404-aradiginiz-doktora-ulasilamiyor sayfasindaki !404 Hatasi! ile karsilasiyor.

“Saglikta siddete dur diyelim istedik”

14 Mart Tip Bayrami vesilesiyle böyle bir farkindalik videosu yayinlamanin oldukça önemli oldugunu vurgulayan DoktorTakvimi Türkiye Ülke Müdürü Hakan Türkoglu, “Ne yazik ki tüm dünyada ve Türkiye’de saglik çalisanlarina yönelik siddet giderek artis gösteriyor. Bu konuda saglik ve sosyal hizmet çalisanlari sendikasi Saglik-Sen’in 2022 Saglikta Siddet Raporu’nda çok çarpici verilerle karsilastik. Arastirmaya katilan saglik çalisanlarinin yüzde 82,3’ü is yerinde siddetle karsilasma endisesi yasadiklarini belirtmisler, 2 bin 124 saglik çalisaninin yüzde 67,3’ü meslek hayatlari boyunca en az bir kez herhangi bir siddet türünü tecrübe etmisler. Katilimcilarin yüzde 71,8’i is yerinde siddete taniklik etmis. Arastirma sonucuna göre her 4 saglik çalisanindan 1’i ne yazik ki fiziksel siddete maruz kalmis.

Oysa pandemide de tecrübe ettigimiz gibi sagligimizi, bilimin de destegiyle hekimlere ve tüm saglik çalisanlarina borçluyuz. Dolayisiyla bu konuya dikkat çekmek için ‘404 Aradigimiz Doktora Ulasilamiyor!’ farkindalik videomuzu yayinladik. DoktorTakvimi olarak, her türlü siddetin karsisindayiz ve en büyük paydaslarimiz olan hekimlerimizin ve saglik çalisanlarimizin daima yanindayiz. Saglikta siddet konusuyla ilgili farkindalik olusturmak ve siddete dur demek istedik. Bu vesileyle basta hekimlerimizin olmak üzere, büyük bir özveriyle toplum sagligi için canlari pahasina çalisan tüm saglik çalisanlarimizin 14 Mart Tip Bayrami’ni gönülden kutluyoruz” dedi.



DoktorTakvimi Uzmanlarindan “Saglikta Siddete Dur” mesaji

Toplumda yayginlasma egilimi gösteren siddet eylemlerinin, saglik kurumlarini ve saglik çalisanlarini ciddi biçimde etkiledigini, tükenmislige ve verimsizlige neden oldugunu söyleyen Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Bahar Göktürk: “Saglik çalisanlari olarak bizler, baska insanlar için yola çikmis ve bu yolda büyük özveri ile çalisan bir meslek grubuyuz. Saglik kuruluslarinda meslektaslarimizin güvenliginin saglanmasi için caydirici ve önleyici gerçekçi önlemlerin ivedilikle hayata geçirilecegi inancini tasiyor, sorunun çözülmesindeki en önemli unsurlarin birbirimize saygi göstermekten ve toplum huzurunu bozan genel sorunlarin çözülmesinden geçtigini düsünüyorum" ifadelerini kullandi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Yavuz Besogul ise “Toplumda siddet aile içi siddeti seyretmekle baslar, sokakta oyun oynarken diger çocuklara siddetle devam eder ve çocuk büyüdükçe sirasiyla okulda siddet, trafikte siddet, evlenince kadina siddet sürer. En son nokta saglikta siddettir. Maalesef baslangici aile içi çocuk egitimi, yani baba ve anne egitiminin yetersiz, bilinçsiz ve/ya bencillik, firsatçilik, menfaat odakli yani kötü niyetli olmasidir. Bunun en iyi örnegini trafikte sira beklerken yasakli yan yoldan önüne geçen ve bagirarak hakli çikan magandalarda görürüz. Bütün bu süreç saglikta siddetin nedenidir" dedi.

Kaynak: İHA