Müslüm Çaglar'in 'Altay'lardan Palandöken'e Bar'in Izinde' Kitabi Raflarda

Arastirmaci-yazar Müslüm Çaglar “Altay’lardan Palandöken’e Bar’in Izinde” kitabi raflardaki yerini aldi.

Müslüm Çaglar'in  'Altay'lardan Palandöken'e Bar'in Izinde' Kitabi Raflarda
Erzurum Kalkinma Vakfi (ERVAK) yayinlari arasinda çikan, ismini ERVAK Baskani Erdal Güzel’in koydugu, kapak tasarimini Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ndan Orhan Ardahanli’nin yaptigi “Altay’lardan Palandöken’e Bar’in Izinde” kitabinin tanitimi Halk Oyunlari ve Halk Türküleri Dernegi’nde yapildi.

Sunumunu bir ögretmen ve halk oyuncu titizliginde, kendine özgü hareketleriyle yapan Müslüm Çaglar, kitabin hazirlanisindan yayinina kadar geçen süreçte yardim ve desteklerini gördügü kisi ve kurumlara, özellikle de Halk Oyunlari ve Türküleri Dernegi’nin arsivinden yararlanma imkani saglayan Baskan Selahattin Ögdüm’e tesekkür etti.

Arastirmasini Erzurum’un yani sira Kars, Agri, Ardahan ve Bayburt illerini kapsayacak sekilde yaptigini belirten Müslüm Çaglar, velilere de çok önemli bir uyari yaparak, “Zihnimizi makineye döndürmek istemiyorsak; kültür, spor, sanat, edebiyat ve musiki ile ugrasmali, çocuklarimizi bu alana yönlendirmeliyiz. Somut Olmayan Kültürel Mirasin Korunmasi Sözlesmesi" nde Halk Edebiyati, Halk Müzigi, Halk Tiyatrosu, Halk Oyunlari, Halk Gelenek ve Inançlari, Halk El Sanatlari gibi külkür alanlarinin yok olmasi insanlik için büyük bir kayip olacaginin belirtildigini ve bu yönde önlemler alinmasi gerektigini hatirlatarak, "Benim amacin bir mirasin korunmasi, yasatilmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasi" diye konustu.

Altay’lardan Palandöken’e Bar’in Izinde” isimli kitabinda Erzurum, Kars, Agri, Ardahan ve Baybut illerinde oynanan halkoyunlarinin, özellikle de barlarin izini sürmeye çalistigini anlatan Çaglar, söyle devam etti, "Zihnimizi makineye döndürmek istemiyorsak, kültür, spor, sanat, edebiyat ve musiki ile ugrasmali, çocuklarimizi da bu alanlara yönlendirmeliyiz. Ahlaki tekamüle ulastiramadigimiz gençligin milli hassasiyeti zayif kalir. Halkoyunlari çocuklarin, ögrencilerin dostluk, arkadaslik, sorumluluk, sanat, sevgi, kendini tanima gibi duygularini gelistirir. Halkoyunlari gençlerimizin beden, zihin ve ruh sagliginin dengeli bir biçimde gelismesini saglar."

Kitabin yayimlanmasina katki saglayan ERVAK Baskani Erdal Güzel de yaptigi konusmada, Ata yurttan Anadolu’ya gelirken kültürel kodlarimizda bulunan ve varligimizi borçlu oldugumuz tüm manevi degerlerimizi de birlikte getirdigimizi ifade ederek, "Örf ve adetlerimiz, aliskanliklarimiz, hatiralarimiz, musikimiz, edebiyatimiz ve oyunlarimizla birlikte ebedi vatanimiz Anadolu’ya kültürel zenginlikler kattik. Erzurum’da Dadas, Sivas’ta Yigido, Elazig’da Gakkos, Ankara’da Seymen, Ege’de Efe olduk. Iste bu kültürel birikimlerimizden zengin örneklerin verildigi bu eser, gelecek nesillere iletilecek çok önemli bir miras olarak yerini almistir." seklinde konustu.

Kaynak: İHA