MATSO, Ihracati Artirmak Için Üyelerini Egitimle Destekliyor

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odasi (MATSO) Baskani Seydi Tahsin Güngör, düzenledikleri egitimlerin ihracatin artmasina katki saglayacagini belirterek, "Ihracatçilarimizin olumlu sonuçlar alabilmeleri için elimizden gelen her türlü çalismayi var gücümüzle yapiyoruz. Manavgat’in ihracat bakimindan potansiyeli yüksek ama ihracat yapan firma sayisi az" dedi.

MATSO, Ihracati Artirmak Için Üyelerini Egitimle Destekliyor
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odasi (MATSO), Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi (KOSGEB), Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi (BAIB) ve Bati Akdeniz Kalkinma Ajansi (BAKA) is birligi ile Avrupa Isletmeler Agi KOSGEB Ihracat Egitimi gerçeklestirildi.

Egitimin açilisinda konusan MATSO Baskani Seydi Tahsin Güngör, Manavgat ihracat oranini artirmak için yogun bir çaba gösterdiklerini söyledi.



MATSO olarak üyeleri ihracata yönelik egitim ve seminerle desteklerini ifade eden Baskan Güngör, "Ihracata yönelik birçok etkinlik ve egitim gerçeklestiriyoruz. Üyelerimizin ihracat desteklerinden faydalanmalarini istiyoruz. Ihracat yapan firmalarimizi ülkemize ve bölgemize kazandirdiklari döviz nedeniyle çok önemsiyoruz. Verilen egitimde, kentimiz ve ülkemizdeki sirketleri ihracata yönlendirmek, ihracat yapan ve ihracat yapacak üyelerimizin devlet destekleri hakkinda bilgilendirerek ihracat oranini yükseltmek istiyoruz" diye konustu.



"Ihracat potansiyelimiz yüksek"

Verilen egitimin üyelere ihracat konusunda rehber olacagini ve katkilar saglayacagini kaydeden Baskan Güngör, "Avrupa Isletmeler Agi KOSGEB Ihracat Egitimi üyelerimiz için bulunmaz bir firsattir. Kentimizde ihracatin artmasi amaciyla düzenledigimiz egitim üyelerimize ihracat konusunda katkilar saglayacaktir. Ihracatçilarimizin olumlu sonuçlar alabilmeleri için elimizden gelen her türlü çalismayi var gücümüzle yapiyoruz ve yapmaya da devam edecegiz. Manavgat’in ihracat bakimindan potansiyeli yüksek ama ihracat yapan firma sayisi az. Bu konuda istatistiksel verilere bakacak olursak 2022 yilinda Manavgat’ta ihracat yapan firma sayisi 55 iken 2023 yilinda da bu sayinin degismedigi görülmektedir. 2023 yili Antalya ihracati 2 milyar 199 milyon dolardir. 2023 yilinda Manavgat ihracati, 18 milyon 278 bin dolar olup; en fazla ihracati yapilan ürün grubu; 8 milyon 751 bin dolarla elektrik-elektronik, 2 milyon 147 bin dolarla maden ve metaller, 1 milyon 802 bin dolarla yas meyve-sebze olmustur. Kentimizde ihracatin artmasi amaciyla düzenledigimiz egitim programinin bu verilerde olumlu bir degisiklige sebep olacagina inaniyorum" ifadelerine yer verdi.

Baskan Güngör’ün konusmasinin ardindan KOSGEB Antalya Il Müdürü Dr. Ibrahim Ugur Erkis, Avrupa Isletmeleri Agi Bilgilendirme ve KOSGEB Ihracat Destekleri, BAIB Uzmani Tugrul Doguç, Devlet Destekleri Subeleri Dahilinde Isleme Rejimi ve BAKA Uzmani Oguzhan Ataman girisimciler için Ihracat Destekleri hakkinda katilimcilara bilgiler verdi. Egitimin ikinci oturumunda ise Selçuk Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Akandere, Avrupa Yesil Mutabakati ve Yesil Lojistik Yönetimi hakkinda egitim verdi.

Egitimin ikinci gününde ise Dis Ticaret Uzmani Yaman Koç, Dis Ticaret Istihbarat Egitimi, Ticari Bilgi ve Istihbarat Sistemi, Nokta Atisi Ihracat, Hedef Pazar Tespiti Uygulamasi, Hedef Pazar Analizi, Hedef Ülkelerde Yapilacak Müsteri/Rakip Istihbarati ve Kaynaklari, Ürün Matrisinin hazirlanmasi, Ticari Bilgi ve Istihbarat Kaynaklari konulari hakkinda bilgiler verdi.

"Egitimin 3. oturumu online olacak"

Avrupa Isletmeler Agi KOSGEB Ihracat Egitiminin 3. Oturumu Dis Ticaret Istihbarat Egitimi (Modül 2) Dis Ticaret Uzmani Yaman Koç esliginde online olarak bugün 09.00-12.30 ve 13.30-16.30 saatleri arasinda gerçeklestirilecek. Online egitimde Seçilen Pazarda Arastirma Teknigi, Firma Istihbarat Çalismalari, Ihracatta Müzakere ve Iletisim Teknikleri katilimcilara aktarilacak.

MATSO hizmet binasinda gerçeklesen egitime; MATSO Baskani Seydi Tahsin Güngör, Baskan Yardimcisi Ali Özen, KOSGEB Antalya Il Müdürü Dr. Ibrahim Ugur Erkis, Müdür Yardimcisi Günes Ulutürk, Selçuk Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Akandere, Dis Ticaret Uzmani Yaman Koç ve BAIB Uzmani F. Tugrul Doguç, BAKA Uzmani Oguzhan Ataman, Selçuk Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Akandere ve oda üyeleri katildi.

Kaynak: İHA